Matematyka
Moderator: ModTeam
- mozerl
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
Matematyka
Jak obliczyć w zależności od wymiarów akwa ile potrzeba świetlówek danej mocy.
Pytam dlatego bo niewiem czy wystarczy mi jedna czy musze kupić dwie świetlówk.
Pytam dlatego bo niewiem czy wystarczy mi jedna czy musze kupić dwie świetlówk.
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
Re: Matematyka
oblicza sie ilosć watów na litr, dla roslin trzeba minimum 0,5W/l
obliczamy w prosty sposob: np. mamy akwa 120l czyli potrzeba nam minimum 60W w świetlowkach, np. 2x 24W + 1x15W = 63W/l
obliczamy w prosty sposob: np. mamy akwa 120l czyli potrzeba nam minimum 60W w świetlowkach, np. 2x 24W + 1x15W = 63W/l
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Coś pokręciłeś chyba...obliczamy w prosty sposob: np. mamy akwa 120l czyli potrzeba nam minimum 60W w świetlowkach, np. 2x 24W + 1x15W = 63W/l
Liczymy wzorem: łączna moc oświetlenia dzielona przez litraż akwarium. Mamy dążytć do tego zeby współcznynnik który nam wyjdzie był min. 0,5W\L. czyli np. Mamy akwarium 54l i dobieramy oswietlenie 2x15W:
2x15W / 54l = 0,5(5)W/l
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Zależy od rodzaju biotopu. Tak na prawdę zależy wszystko od ilość fotonów na daną jednostkę czasu.
Troszkę lektury:
http://www.akwarium.betanet.pl/artykuly ... tlenie.php
Troszkę lektury:
http://www.akwarium.betanet.pl/artykuly ... tlenie.php
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
nie pokrecilem, napisalem to samo co ty tylko innymi slowamiePiwosz pisze:Coś pokręciłeś chyba...
Liczymy wzorem: łączna moc oświetlenia dzielona przez litraż akwarium. Mamy dążytć do tego zeby współcznynnik który nam wyjdzie był min. 0,5W\L. czyli np. Mamy akwarium 54l i dobieramy oswietlenie 2x15W:
2x15W / 54l = 0,5(5)W/l

- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Dobra, bez głupot panowie, ogólnie wiadomo w czym rzecz.
To teraz ja dam działanie dla matematyka i czekam na wyniki ;)
Mam trzy świetlówki:
Osram L 30M/765
Osram L 30W/827
NARVA LT30W/077
Akwarium 200 litrów
Proszę o podanie gdzie dokładnie na świetlówce są opisane parametry potrzebne do obliczeń. Strumień Ra, ilości lumenów i kelviny.
I proszę sobie oszczędzić głupich komentarzy w rodzaju poszukaj w google lub że dziecko to obliczy.
Przyjmijmy że jestem całkowitym laikiem w zakresie matematyki i fizyki i od użytkowników forum oczekuje pomocy.
Kto jest chętny?
To teraz ja dam działanie dla matematyka i czekam na wyniki ;)
Mam trzy świetlówki:
Osram L 30M/765
Osram L 30W/827
NARVA LT30W/077
Akwarium 200 litrów
Proszę o podanie gdzie dokładnie na świetlówce są opisane parametry potrzebne do obliczeń. Strumień Ra, ilości lumenów i kelviny.
I proszę sobie oszczędzić głupich komentarzy w rodzaju poszukaj w google lub że dziecko to obliczy.
Przyjmijmy że jestem całkowitym laikiem w zakresie matematyki i fizyki i od użytkowników forum oczekuje pomocy.
Kto jest chętny?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
kbtor, przeczytaj sobie przyklejony temat w dziale rośliny: http://e-akwarystyka.pl/topics5/10809.htm
Polecam ten link również autorowi tematu.
Jeśli zaś chodzi o lumeny to jeżeli producent ich nie podaje to nie odczytasz tego z żadnego symbolu.
Polecam ten link również autorowi tematu.
Jeśli zaś chodzi o lumeny to jeżeli producent ich nie podaje to nie odczytasz tego z żadnego symbolu.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
I właśnie na tym chciałem kogoś przyłapać :zdegustowany: wszystko zepsułeś :looka:marthinez pisze:Jeśli zaś chodzi o lumeny to jeżeli producent ich nie podaje to nie odczytasz tego z żadnego symbolu.
Moi drodzy, podajecie linki do stron na których tylko wyjątkowy fachowiec poradzi sobie z dobraniem wszystkich potrzebnych elementów do poprawnych obliczeń.
W wielu przypadkach producenci nie podają parametrów ani na produkcie, ani w internecie i są poważne problemy.
Ja nie znalazłem potrzebnych danych do świetlówki NARVA LT30W/077 i ta strona jest dla mnie tylko ciekawostką.
Szukam dalej ;)
- mozerl
- Forumowicz
- Kontakt:
Biotyp - MalawiThierry Henry pisze:Zależy od rodzaju biotopu. . .
Rośliny - narazie mech jaw i jakieś dziadostwo lisciaste.
Planuje zrobić podłoże lekko zarośnięte mchem (obrośnietę kamienie i kokosy)
Wiem, że są tu osoby które mnie poprą w biotypie jak i osoby które powiedzą że Malawi i rośliny to bzdura. (Prosze jednak o pominięcie tego tematu) - głównie chodzi o rośliny i o oświetlenie.
Narazie zbiornik jest po reanimacji i niema rewelacyjnego oświetlenia, co powoduje że rośliny napewno marnieją.
http://picasaweb.google.pl/mozer.lukasz/Akwarium
Ps. Lektóre biore do przeczytania w łóżku...
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Malawi i zbrojniki? Ciekawe... Te tworze dziadostwa to chyba microsoria.
Chcesz spróbować z mchem i roślinami proszę bardzo. W sumie ryby będą miały urozmaiconą dietę.
Chcesz spróbować z mchem i roślinami proszę bardzo. W sumie ryby będą miały urozmaiconą dietę.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- mozerl
- Forumowicz
- Kontakt:
Otórz tak. wczeńniej miałem akwa (to było ok 5 lat temu) i nie było problemu . . . również nie było problemu z roślinami.Thierry Henry pisze:Malawi i zbrojniki? Ciekawe...
Ale teraz ponieważ reanimuje zbiornik mały chce mieć zrobione dobrze a nie na odpier*** się jak to było wcześniej. Pozatym teraz zdobywam wiedze, teoretyczno praktyczną, przed założeniem większego zbiornika.
Po przeczytaniu tej lektóry, wychodzi na to że zawsze powinniśmy brać dwie świetlówki jeśli mamy rośliny, świetlówke przeznaczoną dla roślin i odwzorowywującą św. dzienne.

Czy coś pominąłęm. ? . (oczywiście pomijam tu wyliczenia)
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Mówisz o Malawi z Pyszczakami + do tego zbrojniki?mozerl pisze: Otóż tak. wczeńniej miałem akwa (to było ok 5 lat temu) i nie było problemu . . . również nie było problemu z roślinami.
A ja pisząc ten artykuł starałem się przekazać informację na temat konkretnej ilości światła dla zbiorników roślinnych.mozerl pisze:Po przeczytaniu tej lektóry, wychodzi na to że zawsze powinniśmy brać dwie świetlówki jeśli mamy rośliny, świetlówke przeznaczoną dla roślin i odwzorowywującą św. dzienne.
Czy coś pominąłęm. ?
Tu nie liczy się ilość świetlówek, a ilość światła.
W jednym zbiorniku wystarczy jedna świetlówka, w innych potrzebne będą trzy lub cztery.
Bierz pod uwagę waty poszczególnych świetlówek na każdy litr wody w Twoim zbiorniku, a nie ilość świetlówek.
Po pierwsze nie napisałeś jak duże masz akwa.
Po drugie nie napisałeś jaką swietlówkę teraz posiadasz.
Dlatego większość doradzających sugeruje prosty przelicznik wat/litr.kbtor pisze:Moi drodzy, podajecie linki do stron na których tylko wyjątkowy fachowiec poradzi sobie z dobraniem wszystkich potrzebnych elementów do poprawnych obliczeń.
W wielu przypadkach producenci nie podają parametrów ani na produkcie, ani w internecie i są poważne problemy.
Druga sprawa to, to, ze dobór oświetlenia do roślinniaka nie jest prostą sprawą i niestety wymaga odrobinę nauki i poszukiwań w sieci.
To tak jak z nawozami.
Producent tez nie podaje składu procentowego swojego nawozu i również mógłbyś napisać, że informacje na temat nawożenia są do d..., bo i tak nigdzie nie znajdziemy składu danego specyfiku i nie wiemy co lejemy do baniaka.
Nikt nie pisał, że to wszystko jest proste.
Ale przy odrobinie wysiłku jest do zrobienia.
Te strony należy traktować jak sugestie, a nie ciekawostki, bo większość producentów jednak ujawnia podstawowe dane na temat produktu.kbtor pisze:Ja nie znalazłem potrzebnych danych do świetlówki NARVA LT30W/077 i ta strona jest dla mnie tylko ciekawostką.
Twoja świetlówka ma dokładnie 1000 lumenów.kbtor pisze:Ja nie znalazłem potrzebnych danych do świetlówki NARVA LT30W/077 i ta strona jest dla mnie tylko ciekawostką.
Jest przeznaczona do doświetlania roślin, ale lądowych i stosuje się je w pomieszczeniach z mała ilością światła dziennego.
Przynajmniej tak podaje producent na swojej stronie: http://www.narva.com.pl/nowa/products.p ... &view=list
Z założenia, że to świetlówka roślinna to mniemam, że posiada ona wzmocnione widmo fal niebieskich i czerwonych.
Może sprawdzić się w baniakach roślinnych.
W wypadku takich świetlówek temperatura barwowa nie ma znaczenia.
RA w tego typu świetlówkach zazwyczaj jest powyżej 90, dochodzące do 100.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Z tego co wiem to 100 RA ma tylko słońce, chyba że się mylę ;)RA w tego typu świetlówkach zazwyczaj jest powyżej 90, dochodzące do 100.
Od siebie dodam że dla roślin ważne jest widmo w jakim świeci dana światluwka.
Najlepsze widmo do procesy fotosyntezy wynosi, gdy pik jest z części "ciepłej" 600 a 700nm i części "zimnej" 400 do 500 nm w stosunku do środkowej 550 nm
Takie parametry jak Ra,lumel czy K są widzialne przez oko ludzkie, a nie niepotrzebne roślina
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Dokładnie.Z tego co wiem to 100 RA ma tylko słońce
Napisałem, że takie świetlówki mają RA dochodzące prawie do 100.
Np. Aquarelle ma z tego co pamiętam 97.
Możesz jaśniej?Raperzu pisze:Najlepsze widmo do procesy fotosyntezy wynosi, gdy pik jest z części "ciepłej" 600 a 700nm i części "zimnej" 400 do 500 nm w stosunku do środkowej 550 nm
Gdy pik z części ciepłej i zimnej w stosunku do środkowej, jest jaki?
Mniemam, że to o czym piszesz to współczynnik PAR, czyli stosunek widma czerwonego do niebieskiego.
W zasadzie wszystko i nic z tych rzeczy jest widzialne przez ludzkie oko.Raperzu pisze:Takie parametry jak Ra,lumel czy K są widzialne przez oko ludzkie, a nie niepotrzebne roślina
Widzimy widmo zielone (przedział 550nm), które zawiera najwięcej lumenów, ale nie wiemy ile ich jest.
Widzimy temperaturę barwową, ale na oko nie określimy jaka ona jest.
Poza tym temperatura barwowa zawiera się właśnie w stosunku widm czerwonego i niebieskiego.
A na pewno nie widzimy współczynnika oddawania barw.
Ostatnio zmieniony 2009-03-22, 19:21 przez marthinez, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Tak zgadza się,gdy piki po bokach są wysokie w stosunku do środkowego (mały pik) Par jest wtedy niskie. I jeśli pik środkowy w przedziale 550nm(zielony-żółty) jest wysoki w stosunku do bocznych Par jest wysoki.Możesz jaśniej?
Gdy pik z części ciepłej i zimnej w stosunku do środkowej, jest jaki?
Mniemam, że to o czym piszesz to współczynnik PAR, czy stosunek widma czerwonego do niebieskiego.
Gdy Par jest niski wydaje nam się że w akwarium jest "ciemno", ale wtedy widmo takie widmo wspomaga fotosyntezę,
Rozumiem że nie możemy określić ile jest lumelów czy Ra, ale wszczególności chcemy zapewnić rośliną dobre oświetlenie dlatego mieszamy świetlówki o różnych widmach zeby miały korzyści rośliny a my żebyśmy widzieli podopiecznych w akwariumW zasadzie wszystko i nic z tych rzeczy jest widzialne przez ludzkie oko.
Widzimy widmo zielone (przedział 550nm), które zawiera najwięcej lumenów, ale nie wiemy ile ich jest.
Widzimy temperaturę barwową, ale na oko nie określimy jaka ona jest.
Poza tym temperatura barwowa zawiera się właśnie w stosunku widm czerwonego i niebieskiego.
A na pewno nie widzimy współczynnika oddawania barw.