Otwarte akwarium
Moderator: ModTeam
- Mariusz86
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Re: Otwarte akwarium
marthinez, kolego ja mówię o akwarium holenderskim, gdzie nurkuje się bardzo często .. możesz się wyśmiewać z tego ile chcesz, że dla mnie belka to tak jakbym miał pokrywę - ale to tylko świadczy o Tobie i Twojej kulturze .. Jeśli miałbym wybierać pomiędzy belką i pokrywą to dla mnie taka sam sprawa - zdejmowanie (czy tam przesuwanie) i zakładanie przy każdej pracy w zbiorniku.. Dlatego dla mnie prawdziwy zbiornik otwarty, przy którym możemy operować swobodnie to zbiornik z podwieszany oświetleniem i tak zakończyłem.. marthinez wciąż powtarzasz "to kwestia gustu, to kwestia gustu" - ja wypowiedziałem się na temat różnych oświetleń i ująłem co moim zdaniem jest najlepszego, ale można było natalii odpowiedzieć po jej pytaniu tylko -"to kwestia gustu" ...
Doścignąć niedoścignione...
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Panowie, spróbuję was rozsądzić i pogodzić....
Wybór pomiędzy pokrywą i otwartym akwarium ma kilka aspektów:
- estetyka
- dostęp
- oświetlenie.
Każda z opcji ma wady i zalety. Mozna mieć super estetyczną aluminiową pokrywę, kosztem gorszego oświetlenia i dostępu. A le za to akwarium wygląda odlotowo. Mozna mieć otwarte akwarium, ale za to troche problemów z estetyką - przy niczym nieskrępowanym dostępie do zbiornika. Przy otwartym zbiorniku mozna mieć super eleganckie oprawy HQI np. Giessemana, a mozna wygladajacą jak pofabryczny odpad amatorską belkę ze świetlówkami.
Wszystko zależy od celu - i od własnych wymogów.
Wybór pomiędzy pokrywą i otwartym akwarium ma kilka aspektów:
- estetyka
- dostęp
- oświetlenie.
Każda z opcji ma wady i zalety. Mozna mieć super estetyczną aluminiową pokrywę, kosztem gorszego oświetlenia i dostępu. A le za to akwarium wygląda odlotowo. Mozna mieć otwarte akwarium, ale za to troche problemów z estetyką - przy niczym nieskrępowanym dostępie do zbiornika. Przy otwartym zbiorniku mozna mieć super eleganckie oprawy HQI np. Giessemana, a mozna wygladajacą jak pofabryczny odpad amatorską belkę ze świetlówkami.
Wszystko zależy od celu - i od własnych wymogów.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Nad akwa 112l powiesiłbym belke z oświetleniem 3/4*24W. Wyglad belki zalezy już od Twojego gustu. Kupujac oryginalną pokrywe będziesz miała na prawdę duży problem z umieszczeniem świetlówek... po przeróbce pokrywa nie będzie wygladać już tak efektownie. ładna lampa HQI nad taki baniak będzie sporo kosztowała i wydaje mi sie ze to nie ma sensu... a pomysł z podwieszeniem jakiejś "obudowy" z swietlówkami nad akwarium jest bardzo dobry... 10-20cm nad taflą... nie wiecej ale przy czyszczeniu akwa zdjęcie lampy bedzie moim zdaniem konieczne...
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
A ja nie. Ja mówię o akwarium Natalii.Mariusz86 pisze:marthinez, kolego ja mówię o akwarium holenderskim, gdzie nurkuje się bardzo często
Śmieszy mnie fakt przyrównania funkcjonalności pokrywy i belki.Mariusz86 pisze:możesz się wyśmiewać z tego ile chcesz, że dla mnie belka to tak jakbym miał pokrywę - ale to tylko świadczy o Tobie i Twojej kulturze .
Mogę być nawet niekulturalny jeśli tak wolisz. :-)
A dla mnie nie.Mariusz86 pisze:dla mnie taka sam sprawa - zdejmowanie (czy tam przesuwanie) i zakładanie przy każdej pracy w zbiorniku.
To co napisałeś świadczy jednoznacznie o tym, że w ogóle nie masz porównania tych dwóch rzeczy.
I dlatego napisałem, że to kwestia gustu, bo moim i wielu innych nie jest to samo.Mariusz86 pisze:marthinez wciąż powtarzasz "to kwestia gustu, to kwestia gustu" - ja wypowiedziałem się na temat różnych oświetleń i ująłem co moim zdaniem jest najlepszego
Ale nikt tak jej nie odpowiedział. Za to odpowiedziałem jej, że można jeśli chce dać belkę.Mariusz86 pisze:można było natalii odpowiedzieć po jej pytaniu tylko -"to kwestia gustu" ...
Stąd stwierdzenie "kwestia gustu". ;)maol pisze:Każda z opcji ma wady i zalety. Mozna mieć super estetyczną aluminiową pokrywę, kosztem gorszego oświetlenia i dostępu. A le za to akwarium wygląda odlotowo. Mozna mieć otwarte akwarium, ale za to troche problemów z estetyką - przy niczym nieskrępowanym dostępie do zbiornika. Przy otwartym zbiorniku mozna mieć super eleganckie oprawy HQI np. Giessemana, a mozna wygladajacą jak pofabryczny odpad amatorską belkę ze świetlówkami.
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
najgorsze jest tylko to że wasza dyskusja zamiast pomuc autorce tematu możliwe że robi jej jeszcze wiekszy zament w głowie...
- natalia
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Natala
lekki zamęt się zrobił ale ograniam, w roli sprostowania mam standardową, okropną pokrywę wromaka, chcę podwiesić oświetlenie, ponieważ podoba mi sie motyw w łańcuszkiem, o belce nawet nie myślę, bo nie jest w moim guście, a na holendra mnie nie stać. Porównywać belki z resztą nie będę, ponieważ miałam styczność tylko z klapami, a co mi się podoba komuś innemu nie musi.
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
i tym optymistycznym akcentem panowie mogą kontynuować dyskusje na pw 
natalia, czekamy na fotki jak skończysz całość
no chyba że masz jeszcze jakieś pytania

natalia, czekamy na fotki jak skończysz całość

no chyba że masz jeszcze jakieś pytania