Otwarte akwarium

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Mariusz86
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Mariusz
Kontakt:

Re: Otwarte akwarium

Post autor: Mariusz86 » 2009-04-28, 09:06

marthinez, kolego ja mówię o akwarium holenderskim, gdzie nurkuje się bardzo często .. możesz się wyśmiewać z tego ile chcesz, że dla mnie belka to tak jakbym miał pokrywę - ale to tylko świadczy o Tobie i Twojej kulturze .. Jeśli miałbym wybierać pomiędzy belką i pokrywą to dla mnie taka sam sprawa - zdejmowanie (czy tam przesuwanie) i zakładanie przy każdej pracy w zbiorniku.. Dlatego dla mnie prawdziwy zbiornik otwarty, przy którym możemy operować swobodnie to zbiornik z podwieszany oświetleniem i tak zakończyłem.. marthinez wciąż powtarzasz "to kwestia gustu, to kwestia gustu" - ja wypowiedziałem się na temat różnych oświetleń i ująłem co moim zdaniem jest najlepszego, ale można było natalii odpowiedzieć po jej pytaniu tylko -"to kwestia gustu" ...
Doścignąć niedoścignione...

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-04-28, 09:20

Panowie, spróbuję was rozsądzić i pogodzić....

Wybór pomiędzy pokrywą i otwartym akwarium ma kilka aspektów:
- estetyka
- dostęp
- oświetlenie.
Każda z opcji ma wady i zalety. Mozna mieć super estetyczną aluminiową pokrywę, kosztem gorszego oświetlenia i dostępu. A le za to akwarium wygląda odlotowo. Mozna mieć otwarte akwarium, ale za to troche problemów z estetyką - przy niczym nieskrępowanym dostępie do zbiornika. Przy otwartym zbiorniku mozna mieć super eleganckie oprawy HQI np. Giessemana, a mozna wygladajacą jak pofabryczny odpad amatorską belkę ze świetlówkami.

Wszystko zależy od celu - i od własnych wymogów.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2009-04-28, 11:18

Nad akwa 112l powiesiłbym belke z oświetleniem 3/4*24W. Wyglad belki zalezy już od Twojego gustu. Kupujac oryginalną pokrywe będziesz miała na prawdę duży problem z umieszczeniem świetlówek... po przeróbce pokrywa nie będzie wygladać już tak efektownie. ładna lampa HQI nad taki baniak będzie sporo kosztowała i wydaje mi sie ze to nie ma sensu... a pomysł z podwieszeniem jakiejś "obudowy" z swietlówkami nad akwarium jest bardzo dobry... 10-20cm nad taflą... nie wiecej ale przy czyszczeniu akwa zdjęcie lampy bedzie moim zdaniem konieczne...

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2009-04-28, 17:32

Mariusz86 pisze:marthinez, kolego ja mówię o akwarium holenderskim, gdzie nurkuje się bardzo często
A ja nie. Ja mówię o akwarium Natalii.
Mariusz86 pisze:możesz się wyśmiewać z tego ile chcesz, że dla mnie belka to tak jakbym miał pokrywę - ale to tylko świadczy o Tobie i Twojej kulturze .
Śmieszy mnie fakt przyrównania funkcjonalności pokrywy i belki.
Mogę być nawet niekulturalny jeśli tak wolisz. :-)
Mariusz86 pisze:dla mnie taka sam sprawa - zdejmowanie (czy tam przesuwanie) i zakładanie przy każdej pracy w zbiorniku.
A dla mnie nie.
To co napisałeś świadczy jednoznacznie o tym, że w ogóle nie masz porównania tych dwóch rzeczy.
Mariusz86 pisze:marthinez wciąż powtarzasz "to kwestia gustu, to kwestia gustu" - ja wypowiedziałem się na temat różnych oświetleń i ująłem co moim zdaniem jest najlepszego
I dlatego napisałem, że to kwestia gustu, bo moim i wielu innych nie jest to samo.
Mariusz86 pisze:można było natalii odpowiedzieć po jej pytaniu tylko -"to kwestia gustu" ...
Ale nikt tak jej nie odpowiedział. Za to odpowiedziałem jej, że można jeśli chce dać belkę.
maol pisze:Każda z opcji ma wady i zalety. Mozna mieć super estetyczną aluminiową pokrywę, kosztem gorszego oświetlenia i dostępu. A le za to akwarium wygląda odlotowo. Mozna mieć otwarte akwarium, ale za to troche problemów z estetyką - przy niczym nieskrępowanym dostępie do zbiornika. Przy otwartym zbiorniku mozna mieć super eleganckie oprawy HQI np. Giessemana, a mozna wygladajacą jak pofabryczny odpad amatorską belkę ze świetlówkami.
Stąd stwierdzenie "kwestia gustu". ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2009-04-28, 18:34

najgorsze jest tylko to że wasza dyskusja zamiast pomuc autorce tematu możliwe że robi jej jeszcze wiekszy zament w głowie...

Awatar użytkownika
natalia
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Natala

Post autor: natalia » 2009-04-28, 18:46

lekki zamęt się zrobił ale ograniam, w roli sprostowania mam standardową, okropną pokrywę wromaka, chcę podwiesić oświetlenie, ponieważ podoba mi sie motyw w łańcuszkiem, o belce nawet nie myślę, bo nie jest w moim guście, a na holendra mnie nie stać. Porównywać belki z resztą nie będę, ponieważ miałam styczność tylko z klapami, a co mi się podoba komuś innemu nie musi.

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2009-04-28, 19:11

i tym optymistycznym akcentem panowie mogą kontynuować dyskusje na pw :)
natalia, czekamy na fotki jak skończysz całość :)
no chyba że masz jeszcze jakieś pytania

ODPOWIEDZ