Parametry wody i chęć podania CO2

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

franz_joseph
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: £ukasz

Parametry wody i chęć podania CO2

Post autor: franz_joseph » 2009-05-31, 17:05

Witam. Na początek kilka informacji o zbiorniku
Pojemność 112 l
Obsada: 2x welon, 1x zbrojnik niebieski
Rośliny: Kryprokoryna, strzałka, Bakopa, in.
Oświetlenie: 2x18W, 2x24W w barwie dziennej
Zbirnik wystartowany na nowo 24.05 po przeprowadzce. Żwir ze starego akwa nie płukany, Substrat na dno JBL, ok 60% starej wody, nowy filtr Tetratec ex700 zalany ze starego filtra
Parametry wody przed podmianą 30.05
KH 1
GK 6
ph 6
NO2 0,9 mg/l
NO3 130 mg/l
PO4 10 mg/l
NH3 0,5 mg/l
Po podmianie dziś badane (31.05)
KH 2,5
GH 6
ph 6,5
pozostałych nie wyznaczałem.
Zastanawiam się czy mogę nawozić CO2. Wzrost roślin jest dobry, ale rosną glony.
Poprzednio wymiany wody jak i teraz co tydzień ok 25%.
Czytalem, że używanie CO2 obniża ph, a to już u mnie jest niskie.
Dzięki za odpowiedz.

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Re: Parametry wody i chęć podania CO2

Post autor: croc » 2009-05-31, 20:51

franz_joseph pisze: NO2 0,9 mg/l
NO3 130 mg/l
PO4 10 mg/l
.
:szok: :szok: :szok: :szok:

Awatar użytkownika
Zbyszek17
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 180
Imię: Zbyszek

Post autor: Zbyszek17 » 2009-05-31, 21:12

franz_joseph
[center][/center]
Zbirnik wystartowany na nowo 24.05 po przeprowadzce. Żwir ze starego akwa nie płukany, Substrat na dno JBL, ok 60% starej wody,
[center][/center]
KH 1
GK 6
ph 6
NO2 0,9 mg/l
NO3 130 mg/l
PO4 10 mg/l
NH3 0,5 mg/l
[center][/center]Nie dziwią takie wyniki testów, ponieważ zrobiłeś niezły "kocioł" z podłożem. Teraz jak najszybciej podmień 70-80% wody i za dwa dni kolejna podmiana, żeby pozbyć się jak najszybciej nadmiarów azotu, fosforu i amoniaku.

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2009-06-01, 07:11

Zbyszek17 pisze:podmień 70-80%
nie za dużo? Moim zdaniem jeśli będzie ciągle podmieniać takie ilości to tak jak by za każdym razem na nowo zbiornik restartować, choć podmiana oczywiście konieczna... Warto y też może jakieś szczepy bakterii zasadzić...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2009-06-01, 07:25

Trochę te parametry rozjechane. Przy 60% starej wody nie powinno być aż takich wartości :| Nie stosowałem substartu, więc nie wiem czy to spowodowało taki wzrost NO2 i NO3.

Nie podmieniałbym 80% wody, maksymalnie 50%, co kilka dni. Tak wielkie podmiany mogą faktycznie na długo rozchwiać środowisko w akwarium.

A jakie testy były używane i jakie są parametry kranówki?

Obsada jest zupełnie nieprzemyślana. Dajesz substrat do roślin, żeby lepiej rosły i wpuszczasz tam dwie krowy, które łamią, wyrywają, kopią lub uszkadzają.
Welony powinny być w dużych i chłodnych zbiornikach.
Obrazek

franz_joseph
Nowicjusz

Post autor: franz_joseph » 2009-06-01, 14:27

kbtor pisze:A jakie testy były używane i jakie są parametry kranówki?
Kropelki z tetry. Woda z kranu ph 7, KH 3, GH 6. A propos KH to może być fakt bo po 2 latach używania czajnika nie ma w nim kamienia.
kbtor pisze:Obsada jest zupełnie nieprzemyślana. Dajesz substrat do roślin, żeby lepiej rosły i wpuszczasz tam dwie krowy, które łamią, wyrywają, kopią lub uszkadzają.
Może i krowy :zly: ale w końcu co w tym złego. Moje bajorko :kwasny:
Ale masz do tego prawo, jeden lubi welonki inny żabki.
Zbyszek17 pisze:Teraz jak najszybciej podmień 70-80%
Czy nie za dużo te 70%. W sobotę wymieniłem 25%. Nie chciałbym, aby "krowy" dostały szoku, bo mimo całego bajzlu mają się dobrze. Są zainteresowane pożywieniem, pływają (czasem się gonią)
Ale se narobiłem. Przez rok nie było problemów, ale na czas remontu przenosiłem akwa i teraz z powrotem w to samo miejsce i się rozpie.... :zdegustowany:

Zaczynam walkę: Po pierwsze zmieniamy wodę (30%-40%) tylko kiedy? Czy co 2 dni to nie za często? W końcu po restarcie zbiornik dojrzewa. Ma o tyle prościej, że ma zaszczepione już jakieś bakterie nitryfikacyjne. Chyba, że się mylę.
Dziękuję wszystkim za dobre rady i odezwę się wkrótce po walce z wodą.

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2009-06-01, 14:38

Może i krowy :zly: ale w końcu co w tym złego. Moje bajorko :kwasny:
Ale masz do tego prawo, jeden lubi welonki inny żabki.
Ale źle mnie zrozumiałeś, nie mam nic przeciwko welonom, sam je miałem przez kilka lat. To ciekawe ryby, ale w dużo większym akwarium. One za bardzo nie nadają się do zbiorników roślinnych. Inwestujesz w substraty i w CO2, dodatkowo w oświetlenie. Będziesz sadził coraz bardziej wymagające rośliny i sam zobaczysz że welony zaczną być problemem.

Rób jak uważasz.
Obrazek

franz_joseph
Nowicjusz

Post autor: franz_joseph » 2009-06-01, 15:09

No zobaczymy, bo akwa zajmujemy się razem z moją 2 połową, ale rybki są od dzieci ;) A zatem pozbycie się ich to może być problem chyba że zrobię sobie oczko wodne :hyhy:
#kbtor Mam pytanko jeśli mogę. Kiedy zrobić podmianę. Czy dziś lub jutro nie będzie zbyt wcześnie? Wiem, że trzeba jak najszybciej doprowadzić do optymalizacji parametrów, a przede wszystkim wywalić te związki azotowe i fosforany. No a przy okazji poprawi się pH.

Awatar użytkownika
Zbyszek17
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 180
Imię: Zbyszek

Post autor: Zbyszek17 » 2009-06-01, 20:47

#Morter
[center][/center]
nie za dużo? Moim zdaniem jeśli będzie ciągle podmieniać takie ilości to tak jak by za każdym razem na nowo zbiornik restartować, choć podmiana oczywiście konieczna...
[center][/center]ja nie pisałem o ciągłej podmianie takich ilości wody, tylko 2x a to jest zasadnicza róznica ;) [center][/center]#kbtor
[center][/center]
Nie podmieniałbym 80% wody, maksymalnie 50%, co kilka dni. Tak wielkie podmiany mogą faktycznie na długo rozchwiać środowisko w akwarium.
[center][/center]Nadal twierdzę, że lepiej zrobić dwie duże podmiany aby jak najprędzej zminimalizować dużą nadwyżkę azotu i fosforu. Po drugie o jakim rozchwianiu parametrów mówimy - zbiornik ma dopiero 1 tydzień :oczami: i co ma się tu "rozchwiać" [center][/center]franz_joseph
[center][/center]
Czy nie za dużo te 70%. W sobotę wymieniłem 25%.
[center][/center]
Zaczynam walkę: Po pierwsze zmieniamy wodę (30%-40%) tylko kiedy? Czy co 2 dni to nie za często? W końcu po restarcie zbiornik dojrzewa. Ma o tyle prościej, że ma zaszczepione już jakieś bakterie nitryfikacyjne. Chyba, że się mylę.
[center][/center]zrobisz jak uważasz ;)

franz_joseph
Nowicjusz

Post autor: franz_joseph » 2009-06-01, 21:35

Pomógł przyznane.
Nadal twierdzę, że lepiej zrobić dwie duże podmiany aby jak najprędzej zminimalizować dużą nadwyżkę azotu i fosforu. Po drugie o jakim rozchwianiu parametrów mówimy - zbiornik ma dopiero 1 tydzień :oczami: i co ma się tu "rozchwiać"
Azot i fosfor trzeba szybko wyeliminować. Zrobiłem 50% wymiany. I poczekamy z 4 dni kontrolując NH3, NO2, NO3, PO4. Jutro sprawdzę w/w i dam znać jak to wygląda.
Wszystkim :padam:

marti
Akwarysta
Pojemność akwarium: 65
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: marti » 2009-06-01, 22:12

wg mnie jak zrobisz co 2 dni 50% podmianki to tragedii nie będzie bo baniak młody a ja bym się aż tak mocno azotem i fosforem nie przejmował jak Azotynami. Z tym trzeba szybko uciekać a przy okazji i zredukujesz wyżej wymienione związki.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-06-02, 08:09

...i zasadź moczarkę/rogatka. To w tydzień wyeliminuje nadmiary surowców mineralnych i substancji azotowych.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

franz_joseph
Nowicjusz

Post autor: franz_joseph » 2009-06-07, 12:56

Powiedziałem że się odezwę to się odzywam. Po 1 tygodniowej walce udało mi sie zejść z tragicznymi wartościami do n/w:
NH3 0 mg/l
NO2 0,3 mg/l
NO3 40 mg/l
PO4 2 mg/l
pH 6.7
KH 3

Oczywiście dalej kontroluje wodę w akwa. Roślinki rosną, rybki nie padły. No i najważniejsze nie ma takiego przyrostu glonów. W piatek wymieniłem 40% wody. Na szybie po 2 dniach nie ma zakwitu glonów (zielenic), na korzeniu też nic nie przyrosło (był wyszorowany przy podmianie wody). Mam nadzieję że coś się stabilizuje.

ODPOWIEDZ