Parametry wody i chęć podania CO2
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: £ukasz
Parametry wody i chęć podania CO2
Witam. Na początek kilka informacji o zbiorniku
Pojemność 112 l
Obsada: 2x welon, 1x zbrojnik niebieski
Rośliny: Kryprokoryna, strzałka, Bakopa, in.
Oświetlenie: 2x18W, 2x24W w barwie dziennej
Zbirnik wystartowany na nowo 24.05 po przeprowadzce. Żwir ze starego akwa nie płukany, Substrat na dno JBL, ok 60% starej wody, nowy filtr Tetratec ex700 zalany ze starego filtra
Parametry wody przed podmianą 30.05
KH 1
GK 6
ph 6
NO2 0,9 mg/l
NO3 130 mg/l
PO4 10 mg/l
NH3 0,5 mg/l
Po podmianie dziś badane (31.05)
KH 2,5
GH 6
ph 6,5
pozostałych nie wyznaczałem.
Zastanawiam się czy mogę nawozić CO2. Wzrost roślin jest dobry, ale rosną glony.
Poprzednio wymiany wody jak i teraz co tydzień ok 25%.
Czytalem, że używanie CO2 obniża ph, a to już u mnie jest niskie.
Dzięki za odpowiedz.
Pojemność 112 l
Obsada: 2x welon, 1x zbrojnik niebieski
Rośliny: Kryprokoryna, strzałka, Bakopa, in.
Oświetlenie: 2x18W, 2x24W w barwie dziennej
Zbirnik wystartowany na nowo 24.05 po przeprowadzce. Żwir ze starego akwa nie płukany, Substrat na dno JBL, ok 60% starej wody, nowy filtr Tetratec ex700 zalany ze starego filtra
Parametry wody przed podmianą 30.05
KH 1
GK 6
ph 6
NO2 0,9 mg/l
NO3 130 mg/l
PO4 10 mg/l
NH3 0,5 mg/l
Po podmianie dziś badane (31.05)
KH 2,5
GH 6
ph 6,5
pozostałych nie wyznaczałem.
Zastanawiam się czy mogę nawozić CO2. Wzrost roślin jest dobry, ale rosną glony.
Poprzednio wymiany wody jak i teraz co tydzień ok 25%.
Czytalem, że używanie CO2 obniża ph, a to już u mnie jest niskie.
Dzięki za odpowiedz.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Re: Parametry wody i chęć podania CO2
:szok: :szok: :szok: :szok:franz_joseph pisze: NO2 0,9 mg/l
NO3 130 mg/l
PO4 10 mg/l
.
- Zbyszek17
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Zbyszek
franz_joseph
[center][/center]
[center][/center]
[center][/center]Zbirnik wystartowany na nowo 24.05 po przeprowadzce. Żwir ze starego akwa nie płukany, Substrat na dno JBL, ok 60% starej wody,
[center][/center]Nie dziwią takie wyniki testów, ponieważ zrobiłeś niezły "kocioł" z podłożem. Teraz jak najszybciej podmień 70-80% wody i za dwa dni kolejna podmiana, żeby pozbyć się jak najszybciej nadmiarów azotu, fosforu i amoniaku.KH 1
GK 6
ph 6
NO2 0,9 mg/l
NO3 130 mg/l
PO4 10 mg/l
NH3 0,5 mg/l
Pozdrawiam - Zbyszek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/9033.htm / ./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/postin ... topic&f=24 - ./redir/http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... b2a#142186 ./redir/http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=6926 ./redir/http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... 35&start=0
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
nie za dużo? Moim zdaniem jeśli będzie ciągle podmieniać takie ilości to tak jak by za każdym razem na nowo zbiornik restartować, choć podmiana oczywiście konieczna... Warto y też może jakieś szczepy bakterii zasadzić...Zbyszek17 pisze:podmień 70-80%
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Trochę te parametry rozjechane. Przy 60% starej wody nie powinno być aż takich wartości :| Nie stosowałem substartu, więc nie wiem czy to spowodowało taki wzrost NO2 i NO3.
Nie podmieniałbym 80% wody, maksymalnie 50%, co kilka dni. Tak wielkie podmiany mogą faktycznie na długo rozchwiać środowisko w akwarium.
A jakie testy były używane i jakie są parametry kranówki?
Obsada jest zupełnie nieprzemyślana. Dajesz substrat do roślin, żeby lepiej rosły i wpuszczasz tam dwie krowy, które łamią, wyrywają, kopią lub uszkadzają.
Welony powinny być w dużych i chłodnych zbiornikach.
Nie podmieniałbym 80% wody, maksymalnie 50%, co kilka dni. Tak wielkie podmiany mogą faktycznie na długo rozchwiać środowisko w akwarium.
A jakie testy były używane i jakie są parametry kranówki?
Obsada jest zupełnie nieprzemyślana. Dajesz substrat do roślin, żeby lepiej rosły i wpuszczasz tam dwie krowy, które łamią, wyrywają, kopią lub uszkadzają.
Welony powinny być w dużych i chłodnych zbiornikach.
-
- Nowicjusz
Kropelki z tetry. Woda z kranu ph 7, KH 3, GH 6. A propos KH to może być fakt bo po 2 latach używania czajnika nie ma w nim kamienia.kbtor pisze:A jakie testy były używane i jakie są parametry kranówki?
Może i krowy :zly: ale w końcu co w tym złego. Moje bajorko :kwasny:kbtor pisze:Obsada jest zupełnie nieprzemyślana. Dajesz substrat do roślin, żeby lepiej rosły i wpuszczasz tam dwie krowy, które łamią, wyrywają, kopią lub uszkadzają.
Ale masz do tego prawo, jeden lubi welonki inny żabki.
Czy nie za dużo te 70%. W sobotę wymieniłem 25%. Nie chciałbym, aby "krowy" dostały szoku, bo mimo całego bajzlu mają się dobrze. Są zainteresowane pożywieniem, pływają (czasem się gonią)Zbyszek17 pisze:Teraz jak najszybciej podmień 70-80%
Ale se narobiłem. Przez rok nie było problemów, ale na czas remontu przenosiłem akwa i teraz z powrotem w to samo miejsce i się rozpie.... :zdegustowany:
Zaczynam walkę: Po pierwsze zmieniamy wodę (30%-40%) tylko kiedy? Czy co 2 dni to nie za często? W końcu po restarcie zbiornik dojrzewa. Ma o tyle prościej, że ma zaszczepione już jakieś bakterie nitryfikacyjne. Chyba, że się mylę.
Dziękuję wszystkim za dobre rady i odezwę się wkrótce po walce z wodą.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Ale źle mnie zrozumiałeś, nie mam nic przeciwko welonom, sam je miałem przez kilka lat. To ciekawe ryby, ale w dużo większym akwarium. One za bardzo nie nadają się do zbiorników roślinnych. Inwestujesz w substraty i w CO2, dodatkowo w oświetlenie. Będziesz sadził coraz bardziej wymagające rośliny i sam zobaczysz że welony zaczną być problemem.Może i krowy :zly: ale w końcu co w tym złego. Moje bajorko :kwasny:
Ale masz do tego prawo, jeden lubi welonki inny żabki.
Rób jak uważasz.
-
- Nowicjusz
No zobaczymy, bo akwa zajmujemy się razem z moją 2 połową, ale rybki są od dzieci ;) A zatem pozbycie się ich to może być problem chyba że zrobię sobie oczko wodne :hyhy:
#kbtor Mam pytanko jeśli mogę. Kiedy zrobić podmianę. Czy dziś lub jutro nie będzie zbyt wcześnie? Wiem, że trzeba jak najszybciej doprowadzić do optymalizacji parametrów, a przede wszystkim wywalić te związki azotowe i fosforany. No a przy okazji poprawi się pH.
#kbtor Mam pytanko jeśli mogę. Kiedy zrobić podmianę. Czy dziś lub jutro nie będzie zbyt wcześnie? Wiem, że trzeba jak najszybciej doprowadzić do optymalizacji parametrów, a przede wszystkim wywalić te związki azotowe i fosforany. No a przy okazji poprawi się pH.
- Zbyszek17
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Zbyszek
#Morter
[center][/center]
[center][/center]
[center][/center]
[center][/center]
[center][/center]ja nie pisałem o ciągłej podmianie takich ilości wody, tylko 2x a to jest zasadnicza róznica ;) [center][/center]#kbtornie za dużo? Moim zdaniem jeśli będzie ciągle podmieniać takie ilości to tak jak by za każdym razem na nowo zbiornik restartować, choć podmiana oczywiście konieczna...
[center][/center]
[center][/center]Nadal twierdzę, że lepiej zrobić dwie duże podmiany aby jak najprędzej zminimalizować dużą nadwyżkę azotu i fosforu. Po drugie o jakim rozchwianiu parametrów mówimy - zbiornik ma dopiero 1 tydzień :oczami: i co ma się tu "rozchwiać" [center][/center]franz_josephNie podmieniałbym 80% wody, maksymalnie 50%, co kilka dni. Tak wielkie podmiany mogą faktycznie na długo rozchwiać środowisko w akwarium.
[center][/center]
[center][/center]Czy nie za dużo te 70%. W sobotę wymieniłem 25%.
[center][/center]zrobisz jak uważasz ;)Zaczynam walkę: Po pierwsze zmieniamy wodę (30%-40%) tylko kiedy? Czy co 2 dni to nie za często? W końcu po restarcie zbiornik dojrzewa. Ma o tyle prościej, że ma zaszczepione już jakieś bakterie nitryfikacyjne. Chyba, że się mylę.
Pozdrawiam - Zbyszek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/9033.htm / ./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/postin ... topic&f=24 - ./redir/http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... b2a#142186 ./redir/http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=6926 ./redir/http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... 35&start=0
-
- Nowicjusz
Pomógł przyznane.
Wszystkim :padam:
Azot i fosfor trzeba szybko wyeliminować. Zrobiłem 50% wymiany. I poczekamy z 4 dni kontrolując NH3, NO2, NO3, PO4. Jutro sprawdzę w/w i dam znać jak to wygląda.Nadal twierdzę, że lepiej zrobić dwie duże podmiany aby jak najprędzej zminimalizować dużą nadwyżkę azotu i fosforu. Po drugie o jakim rozchwianiu parametrów mówimy - zbiornik ma dopiero 1 tydzień :oczami: i co ma się tu "rozchwiać"
Wszystkim :padam:
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 65
- Imię: Marcin
- Kontakt:
wg mnie jak zrobisz co 2 dni 50% podmianki to tragedii nie będzie bo baniak młody a ja bym się aż tak mocno azotem i fosforem nie przejmował jak Azotynami. Z tym trzeba szybko uciekać a przy okazji i zredukujesz wyżej wymienione związki.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
...i zasadź moczarkę/rogatka. To w tydzień wyeliminuje nadmiary surowców mineralnych i substancji azotowych.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Powiedziałem że się odezwę to się odzywam. Po 1 tygodniowej walce udało mi sie zejść z tragicznymi wartościami do n/w:
NH3 0 mg/l
NO2 0,3 mg/l
NO3 40 mg/l
PO4 2 mg/l
pH 6.7
KH 3
Oczywiście dalej kontroluje wodę w akwa. Roślinki rosną, rybki nie padły. No i najważniejsze nie ma takiego przyrostu glonów. W piatek wymieniłem 40% wody. Na szybie po 2 dniach nie ma zakwitu glonów (zielenic), na korzeniu też nic nie przyrosło (był wyszorowany przy podmianie wody). Mam nadzieję że coś się stabilizuje.
NH3 0 mg/l
NO2 0,3 mg/l
NO3 40 mg/l
PO4 2 mg/l
pH 6.7
KH 3
Oczywiście dalej kontroluje wodę w akwa. Roślinki rosną, rybki nie padły. No i najważniejsze nie ma takiego przyrostu glonów. W piatek wymieniłem 40% wody. Na szybie po 2 dniach nie ma zakwitu glonów (zielenic), na korzeniu też nic nie przyrosło (był wyszorowany przy podmianie wody). Mam nadzieję że coś się stabilizuje.