Oświetlenie Led dzienne.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
szakallo
Forumowicz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Marcin

Oświetlenie Led dzienne.

Post autor: szakallo » 2009-06-22, 23:18

Sorry że odgrzebuję ale widzę że mało kto stosuje u siebie w akwarium diody typu FLUX

Polecam gorąco nie świecą punktowo jak to bywa ze zwykłymi diodami (zwykłe diody mają kąt około 35° a Flux zazwyczaj powyżej 100° co jest ważne jak montuje się w obudowie dając ładne równomierne oświetlenie akwarium w nocy przyznam że wygląda to super
W akwarium 75L miałem 6 sztuk
Przyznam że nie mam teraz zdjęć bo pojarały się przez to ze kupiłem za małe rezystory i za mocny zasilacz który sprawdziłem następnego dnia. Zamiast 12V które było napisane na obudowie miał 14,3V

Pozdro
tak wygląda zwykła
Obrazek

a tak flux

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-06-28, 08:46 przez szakallo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Wojtek
Kontakt:

Re: Oświetlenie Led dzienne.

Post autor: WOJTEK » 2009-06-24, 21:33

Kolego twoje drugie zdjęcie nie przedstawia diody Led Flux!!
Ta dioda faktycznie nie świeci punktowo, ale ja polecam prawdziwe fluxy :) :)

Pozdrawiam

P.S.
Twoje diody jak to ładnie ująłeś "zjarały" się po jednej nocy?
Jak je miałeś połączone?

Awatar użytkownika
szakallo
Forumowicz

Post autor: szakallo » 2009-06-24, 23:31

połączone miałem napewno dobrze bo wszystko swieciło z 2h i póżniej po prosty gasły jedna po drugiej ale co mi tam i tak miałem je za freeko tylko rezystory miałem na 12V obliczone a zasilacz albo niebył stabilizowany albo po prostu miał za duże napięcie bo jak pisałem miał ponad 14V
A co do zdjęcia to masz rację to nie flux ale chodziło mi o kąt :hyhy:

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2009-06-25, 10:02

jeśli nie jesteś pewien co do napięcia zasilania, to najlepiej łączyć je szeregowo, wtedy nawet jak jest za duże napięcie to rozkłada się na kilka diod i na jedną wychodzi niewielkie przeciążenie
a jaki to był zasilacz? chodzi mi o napięcie i natężenie

Awatar użytkownika
szakallo
Forumowicz

Post autor: szakallo » 2009-06-25, 10:59

Zasilacz był stary teraz nie powiem jakie miał natężenie bo go nie mam ale miał z 10 lat najmarniej :hyhy:
A co do połączenia diod to masz rację bo ja połączyłem równolegle i dlatego się wysypały wszystkie :zawstydzony:
jedno wiem teraz żeby przed podłączeniem na stałe zmierzyć napięcie jakie ma naprawdę zasilacz

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2009-06-25, 11:44

Ja kiedyś oświetlałem malutkie akwa (15 litrów) kupionymi na targu diodami Flux.
Za 100sztuk zapłaciłem 30zł. W akwarium miałem zamontowanych 200 takich diod.
Oświetlenie było dużo za mocne, bo gdy wcześniej miałem tam zamontowane dwie energooszczędne po 11W każda o barwie 6500K to nie miałem większych problemów z glonami, a gdy zamontowałem te diody to rośliny zaczęły rosnąć jak szalone a i glony zaczęły się pojawiać. Niestety nigdy więcej już nie spotkałem tego faceta z targu i nie widziałem, żeby ktoś tam sprzedawał takie diody.

Co do zasilania diod to najlepiej stosować zasilacze stabilizowane, ja najbardziej lubię te sterowane czyli budowane na LM317 lub LM350.
Najpierw ustawiam napięcie około 3,4V i dopiero po podłączeniu diod ustawiam napięcie z jakim diody maja pracować docelowo, czyli dla większości 3,6V.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
szakallo
Forumowicz

Post autor: szakallo » 2009-06-25, 13:15

WOJTEK pisze: Co do zasilania diod to najlepiej stosować zasilacze stabilizowane, ja najbardziej lubię te sterowane czyli budowane na LM317 lub LM350.
Najpierw ustawiam napięcie około 3,4V i dopiero po podłączeniu diod ustawiam napięcie z jakim diody maja pracować docelowo, czyli dla większości 3,6V.
Ile taka zasiłka może kosztować na oko?

Sama się zastanawiam czy nie doświetlić akwa trochę diodami nawet w dzień widziałem ładne z pasmem 450 - 460 nm więc najlepsze do fotosyntezy roślin podobno
tylko jak wyliczyć ile to watów światła może dawać ??

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2009-06-25, 18:18

Możesz wyliczyć ile to lumenów Ci da.
Ilość lumenów jest zależna od candeli i kąta świecenia.

Jednak ja bym dla was polecał mixować diody czerwone i niebieskie, wyjdzie cukierkowo, ale to one dadzą wam najlepsze efekty do fotosyntezy.
Najlepsze rezultaty da wam połączenie diód z pasmem 450-460 nm czyli tu będzie niebieska, i diód z pasmem 650-660 nm chyba z tego co pamiętam będzie czerwona :P

Wojtek To Ty tam miałeś ładny zasilacz 4A to już jest trafo małe :D
Ale mimo wszystko energooszczędne bo nawet 16W nie miało :)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2009-06-25, 19:03

Co do ceny to w tej chwili nie pamiętam ile dałem za trafo, ale elektronika to jakieś 10zł maksymalnie na 100 diod.

Co do tych lumenów to nie policzę, bo dane techniczne były bardzo mało prawdopodobne ;)
Ale działało to świetnie. Akwarium razem z oświetleniem sprzedałem koledze, który po kilku miesiącach stwierdził, że akwarystyka go średnio interesuje i sprzedał je komuś na giełdzie :(

Co do tych 4A to jest różnie, bo to ilość amperów jaka była pobierana. Należy pamiętać, że rzeczy idealne nie istnieją, więc i układ pobierał znacznie więcej :kwasny:
Trafko jakie miałem było to trafo toroidalne i na wtórnym miało 4,5V i 6,7A.
Zasilacz był podzielony na dwie sekcje i każda zasilała 100 diod.
Zasilacz był zrobiony na LM350, oczywiście po jednym na sekcje.
Gdy zasilacz obciążyłem maksymalnie napięcie z 4V które ustawiłem spadło do 3,85V więc nie jest tak źle :)
Układ pobierał z tego co pamiętam (mam zapisane w notatkach) około 23W.
A oświetlenie na energooszczędnych pobierało lekko ponad 30W, więc wynik był naprawdę zadowalający.
Najlepsze było to, że akwarium było równomiernie oświetlone :]

Suja piszesz o zastosowaniu diod niebieskich i czerwonych, bo te są najlepsze dla naszych roślinek (co jest oczywiście prawdą), lecz taka mieszanka daje kolor fioletowy co raczej mało komu będzie odpowiadało:)

Dodam, że te diody które miałem były chyba najtańszymi z jakimi się spotkałem i jak kiedyś nie będę miał co robić z kasą, bo obecnie buduję zestaw audio i z kasa krucho to kupię dla porównania jakieś lepsze diody w podobnej ilości i zobaczę czy osiągnę podobny efekt.

A na zakończenie chciałem napisać, że kolega kupił na alledrogo 200 diod Super Flux White i płacił 1,35zł za sztukę oraz 100 sztuk diod Super Flux Blue i za te płacił po 0,90zł za sztukę i oświetla tym akwarium morskie o pojemności coś około 36litrów i od ponad 6 miesięcy akwarium trzyma się bardzo dobrze i nawet miękasów ma kilka i są w świetnym stanie :hyhy:

Diody to przyszłość oświetleń każdego rodzaju, więc również oświetlania naszych akwariów i im szybciej to zaczniemy robić tym lepiej dla nas.

Koszt zakupu może się wydawać dość duży, ale za to jeśli zobaczycie później rachunek za zużytą energię to pojawi się na waszych twarzach przysłowiowy ban :P

Pozdrawiam

P.S.
Diody mają jeszcze jedną wielką zaletę, gdyż bez najmniejszego problemu można sterować ich jasnością świecenia za pomocą dwóch przycisków lub pokrętła, bo wystarczy króciutki programik i najfajniejszy jak dla mnie mikrokontroler AVR Atmega8:)

Awatar użytkownika
szakallo
Forumowicz

Post autor: szakallo » 2009-06-25, 19:25

WOJTEK pisze:
A na zakończenie chciałem napisać, że kolega kupił na alledrogo 200 diod Super Flux White i płacił 1,35zł za sztukę oraz 100 sztuk diod Super Flux Blue i za te płacił po 0,90zł za sztukę i oświetla tym akwarium morskie o pojemności coś około 36litrów
Trzysta diod w takim akwarium ??
To chyba dosłownie jedna przy drugiej :D

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2009-06-25, 20:32

Oj uwierz mi są w dość dużych odległościach :) Wiem bo sam robiłem mu obudowę na zamówienie z pcv;) Jest to standardowe akwarium 54 litry z przegrodą zrobioną w odległości 20cm od lewej strony więc powierzchnia jaką trzeba oświetlić to 1200cm kwadratowych, licząc że dioda ma w przybliżeniu wymiary 1x1cm to trzysta takich diod zajmuje 300cm kwadratowych. Starałem się ładnie rozmieścić te diody i wyszło mi to całkiem nieźle, ale jakbym miał jeszcze raz wiercić tyle otworków to bym chyba sobie rewolwer do głowy przyłożył. Musiałem wywiercić 1200 otworków i nie było mowy o niedokładności, wiercenie tylu otworków zajęło mi 4 dni i gdyby nie pieniądze jakie za to dostałem to chyba po pierwszym dniu wszystko bym połamał :P

Suja
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Suja » 2009-06-25, 21:09

Wojtek, jak pisałem o dodawaniu tylko czerwonych i tylko niebieskich to chodziło mi o fakt iż kolega chciał robić dodatkowe oświetlenie.

Liczycie 300 diód 200 diód. a teraz poszukajcie sobie diód mocy 1W potrzebuje ona chłodzenia to fakt ale z każdego watta lekko ja podkręcając można osiągnąć 100lm, nie ma światła, które da nam takie efekty :P
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2009-06-25, 21:25

A to się nie zrozumieliśmy ;)

Tak można, ale wiąże się to z ogromną ilością ciepła, które trzeba odprowadzić.
Wszystkie dane techniczne jakie podają producenci są prawdziwe (mówię o dobrych producentach) dla temperatury 25*C, a z każdym dodatkowym stopniem ilość światła i jego jakość spada :kwasny: Ważną rzeczą jest również długość pracy a dioda LED z wyższej półki przy pracy w temperaturze około 45*C skraca długość swojego działania o ponad połowę :(
Dlatego dla diod mocy najlepiej stosować dobre chłodzenie i na nim nie oszczędzać!
Wyniki jakie można osiągnąć z diody w przystępnej cenie to lekko ponad 60lm/W co jest naprawdę rewelacyjnym wynikiem, bo lampy HQI o podobnej temperaturze barwowej osiągają wynik rzędu 55lm/W.
Niestety diody LED są nadal dość drogie w zakupie, ale dużo tańsze w utrzymaniu.

Suja
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Suja » 2009-06-26, 12:47

Wojtek nie chce mi się szukać teraz linków, ale patrzyłem po danych techniczny producenta.
Dla prądu 350mA 1W dioda miała około 60-80 lm/W dając jej prąd 700mA jeżeli dobrze pamiętam dawała nam już 100lm/W. Tak żywotność się skraca ale to mimo wszystko ponad 5K godzin na diodzie, a trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że dioda nie traci tak szybko efektywności jak świetlówka i nie trzeba jej wymieniać co pół albo co rok ;]

Jednak jeżeli miałbym instalować diody to oczywiście albo fluxy znalazłem już dla siebie 2.5 sztuka chyba, albo diody moce i wtedy robił bym już dużego mixa z nich bo jak wiadomo są dostępne dwie temperatury barwowe i najważniejsze dla nas 2 kolory. a mieszając diody ciepłe i zimne rośliny już dostają ładny mix ;)

Zamiast instalować super chłodzenie, wolałbym standardowy radiator i nawet prąd 300mA ale, więcej tych diód niż kręcić je do 700mA, może drogie na początku, ale po 3 latach możemy zacząć myśleć nad wymianą diód :P

63L z roślinami

Awatar użytkownika
WOJTEK
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: WOJTEK » 2009-06-26, 16:56

No to teraz wiem o które diody Ci chodziło :)
one nie dawały 100lm/W tylko wtedy dawały 100lm w ogóle :kwasny:
Jest to normalny wynik, bo wtedy nie były to diody 1W tylko "3W":/
Domyślam się, że chodzi o diody podobne do TYCH .
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ