Mój zbiorniczek 120 l

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Slanter
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Grzegorz

Re: Mój zbiorniczek 120 l

Post autor: Slanter » 2007-05-07, 10:21

To Anubia nana. Bedzie sobie zyla latami. To jest taki roslinowy zolw. Zyyyyyyjeee baaarrrrdzooo pooowooliii iii dluuuuugooo. :lol: Serio jednak; Moze sie zdarzyc, ze po paru latach najstarsze liscie na ryzomie zaczna obumierac co jest naturalne. Obcinasz je wtedy ostrymi nozyczkami. Mozesz nawet usunac sekcje najstarszej czesci ryzomu tam gdzie roslina juz niewiele "inwestuje". Mloda czesc bedzie nadal puszczac listek za listkiem, listek za listkiem...az do konca dni naszych. Na jej pogrzeb bym nie odkladal ;-)

Kami
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Kami » 2007-05-07, 10:37

Dziekuje za informację :-) wszędzie są opisane warunki ale nie długość "życia" :mrgreen: U mnie w akwarium raczej jest ciemno a na dno chiałabym jakąś wytrzymałą i niewielką trawkę,narazie na taką nie trafiłam :-/ istnieje jakaś roślinka ,która będzie dobrze w takich warunkach rosła? temp. wacha się od 20-28 st.

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2007-05-07, 12:05

Z trawka to bedzie troche problem z uwagi na te gestwe kryptokoryn przeslaniajacych "niebo". Roslinki trawiaste potrzebuja wiecej swiatla. Mozesz jednak sprobowac zbudowac dywanik z mchu jawajskiego poprzez przywiazanie go do plaskich kamieni i ulozenie ich na dnie lub poprzez bezposrednie umocowanie mchu do podloza. Jest jeszcze take jedna roslina...nazywa sie wodna koniczyna (Marsilea minuta). Nie wymaga ona wiele swiatla, rosnie powoli pokrywajac dno. Wlasciwie rosnie ona w ten sam sposob co glossostigma. Wyglada ona jak czterolistna koniczyna. Jesli znajdziesz ja na allegro lub gdzies indziej to sobie ja kup. Bardzo przyjemna.

Kami
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Kami » 2007-05-07, 14:10

Hmm to pozostaje mi tylko albo przyciąć mocno kryptokorynę albo ta koniczynka? dzięki poszukam na allegro ;-) A to mój dzisiejszy zakup :mrgreen: dokupiłam następne 2 neonki mam nadzieję ,że w niedługim czasie dojdę do liczby 25 ;-)

Obrazek

[ Dodano: 2007-05-09, 09:00 ]
Wiecie co mam problem :-| przeprowadzam się i co mam zrobić aby nie stracic małych glonków? ma ktoś pomysł czy raczej marne szanse? nie dośc ,że są malutkie to jeszcze w tych roslinkachi mchu mam małe szanse ,że je wyłapię :-(

ODPOWIEDZ