Gdzie robię błąd ...

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Mario_Wawa
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 70
Imię: Mariusz
Kontakt:

Gdzie robię błąd ...

Post autor: Mario_Wawa » 2009-10-17, 13:40

Witam na 4um !
Po pierwsze to się przedstawię, mam na imię Mariusz i pochodzę z Warszawy ( z resztą widać w nicku :P )
Mam sporo pytań a propos mojego akwarium. Mam już dosyć jeżdżenia po sklepach i w każdym sklepie mówią mi coś innego, można dostać zawrotu głowy. Przed zarejestrowaniem się czytałem dużo postów na tym 4um i z moich obserwacji jest tu sporo ludzi które naprawdę się znają na akwarystyce ... ale dość podlizywania się :hyhy:
Rok temu z dziewczyną ( obecną żoną ) założyliśmy akwarium, zaraziła mnie tym moja znajoma ... Kupiliśmy all co potrzebne, po 2 tygodniach wpuściliśmy rybki ... i tu zaczęły się problemy z którymi borykamy się od roku do dnia dzisiejszego :/ na początku ryby zaczęły nam zdychać w przeciągu miesiąca straciliśmy: 2 x bocja wspaniała, kilka neonów, gurami balonowe ( czy jak one się tam zwą, tak mówili w sklepie), jednego mieczyka, 2 takie podobne do piranii - ale łagodne - ( jasno czerwone, z ciemno czerwonymi płetwami ) dalej nie pamiętam, ale było ich sporo :(
Non - stop mam glony w akwarium, strach się przyznać ale nikt w sklepie o tym nie mówił :( nie podmieniałem wody w akwarium ... myślałem że to niezdrowe dla ryb, obiecuję że od dzisiaj będę co niedziele podmieniał wodę :oczami:
Akwarium ma około 70 L ( szerokość 60cm, wysokość 45 cm długość 30cm ), , nie jest duże ale jest z nim sporo problemów. Obecnie ryby nie zdychają, ale tak jak napisałem wcześniej jest od groma glonów.
Oświetlenie jest kupione w sklepie akwarystycznym, filtr duży, rośliny żywe są.
Później zrobię zdjęcia to pokażę jak to wygląda ( dzisiaj będę podmieniał wodę, stoi już 4 dni, ale przed podmianą zrobię zdjęcia )
Bardzo proszę o pomoc/wskazówki co mogę robić żeby było all okey.
Jak czegoś nie napisałem/napisałem niezrozumiale dla Was piszcie, odpowiem od razu :)
Pozdrawiam.
Mariusz.

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Re: Gdzie robię błąd ...

Post autor: kbtor » 2009-10-17, 13:48

To może zacznij od szczegółów technicznych.

Rodzaj filtra (model), moc i rodzaj oświetlenia.

W jakim stanie są rośliny, jakie to rośliny i ile ich jest.

Jakie podłoże.

Wlewałeś jakieś chemiczne "polepszacze"?

Czy akwarium jest wystawione na działanie słońca?

I na koniec podchwytliwe pytanie o obsadę, czyli ile tego tam pływa, pełza, łazi i lata.

Pierwsza diagnoza to ciągle nieustabilizowane środowisko wodne z przerybieniem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mario_Wawa
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mario_Wawa » 2009-10-17, 16:21

Kurde nie mam pojęcia jaki mam filtr ... nie ma nic na nim napisanego, jedyne co mam to jego zdjęcie, może Ci się przyda
Obrazek
Oświetlenie to świetlówka GLO AQUA-GLO 15W T8
Nazw roślin też nie znam, nie obraź się ale nie znam się na tym, dlatego tu się znalazłem. 3maj zdjęcia roślin
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Moim zdaniem rośliny są w dobrym stanie, w tej jednej wielkiej na całe akwarium jest jeden liść żółty, ale go urwę i wywalę, poza nim jest okey.
Ale jedna mi całkiem umarła, taka trawa długa ... zgniła niedawno.
Podłoże: żwirek biały + pomarańczowy ( około 6 cm )
Tak wlewałem jakieś "wspomagacze" dokładnie TETRA Aqua SafeStart i TETRA AquaSafe z tego co mówił koleś w sklepie to uzdatniacze i nie są groźne.
Akwarium stoi koło okna, ale zasłania je szafa, tak że mało słońca wpada do akwarium.
Co do obsady to tak:
4 x gurami balonowe
2 x mieczyk czerwony
około 7 - 8 neonków
2 x glonojad
1 x danio pomarańczowa
3 x bystrzyk ozdobny
3 x jakieś dziwne które pokazuje pod spodem
2 podobne do okonia lub piranii ... nazwy nie znam

Edit ...
Po przeszukaniu googli moim zdaniem ta a`la pirania to Pielęgniczka Ramireza (Microgeophagus ramirezi) ale nie jestem w 100% pewien ale na 99 %

Obrazek

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2009-10-17, 20:43

Niestety nie podam Ci nazwy filtra i jego użyteczności w akwarium, ale na pewno masz złą odsadę:
Mario_Wawa pisze:4 x gurami balonowe -za duże, oddaj
2 x mieczyk czerwony - za duże oddaj
około 7 - 8 neonków
2 x glonojad -jeżeli to zbrojnik niebieski to musisz oddać
1 x danio pomarańczowa -ryba zimnolubna! Jak chcesz mieć resztę to oddaj
3 x bystrzyk ozdobny -ryba stadna,min 6
3 x jakieś dziwne które pokazuje pod spodem - to brzanka titeya ;)
2 podobne do okonia lub piranii ... nazwy nie znam -remirezki, mogą być

Narazie zajmij się obsadą, jeżeli nie wiesz co wybrać, daj temat w dziale obsada. ;)
Co ile czyścisz filtr i jak?

Awatar użytkownika
Dawid 1984
Forumowicz
Pojemność akwarium: 375
Imię: Dawid
Nazwisko: Panasiuk
Kontakt:

Post autor: Dawid 1984 » 2009-10-17, 22:46

Filtr z tego co widze to stary wewnetrzny model aqaela i Ta Twoja rybka to napewno nie ramireza ,nie pamietam nazwy szczeze bo to nie moje klimaty ,ale napewno zadna to pielegnica,a wydaje mi sie ze cos z karpiowatych ps : te Akwa Zamale jest na Bocje,jutro dokladna nazwe Ci podam ryby,pozdrawiam,a chodzilo mi o rybe ktorej tu zdiecie wkleiles ,przypomnialem sobie brzanka wysmukla to jest.
Akwarium 375 l 150x50x50

gala32
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 160
Imię: tomek

Post autor: gala32 » 2009-10-18, 12:09

nie napisałeś co chcesz osiągnąć w akwa
czy ma być to roślinne
czy zależy ci na rybach z małą ilością zielska
na razie obsadę masz fatalną
na twoim miejscu zaczął bym od podłoża
potem oświetlenie i bimbrownia

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2009-10-18, 16:38

70l to bardzo przyjemne akwarium , ale wymaga również sporo pracy, czasu i nakładów.
Nie wiem, co myślą inni, ale ja bym sugerował praktycznie restart akwarium po odpowiednim upgradzie sprzętu. Do takiego akwarium trzeba 35-50W światła. Jeśli bardzo upierasz się przy pokrywie, to trzeba zakupić dodatkowe zestawy i dołożyć min jedną 18W lampę. Osobiście polecam belkę na 2 24W T5. Oznacza to akwarium bez pokrywy.
Filtr do takiego akwa to prosi się albo kaskada, albo mały kubełek. To akwarium jest za małe na tak duży mebel jaki masz teraz.
Jeśli zdecydujesz się na restart, czyli całkowite opróżnienie zbiornika, to warto również skomponować jakieś fajne podłoże.
Zalać, rośliny posadzić i miesiąc cieszyć się tym co jest. Ryby zapodałbym dopiero po tym okresie. I zdecydowanie w innej konfiguracji. Ławica jednogatunkowa małych rybek. Żadnych zbrojników.
CO2 z czasem...lub od początku.

Awatar użytkownika
Mario_Wawa
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mario_Wawa » 2009-10-18, 23:31

Kurcze szkoda że mam fatalnie dobrane rybki ( widać jak ludzie w sklepach się znają na swoim fachu :kwasny: ) ... co mam z nimi zrobić jak one są małe, nie wyrzucę ich :( trudno muszą takie zostać. Może mam coś dokupić do tego? Wodę podmieniłem, teraz wygląda bardzo ładnie akwarium, zero glonów na szybach itp ... Będę co niedziele podmieniał wodę, mam nadzieję ze to pomoże. @croc, to znaczy że wymieć filtr? Okey spox i tak miałem to zrobić ponieważ ten jest stary ( jeśli jest jakiś uprzejmy user to niech na allegro poszuka mi czegoś godnego dla mnie ... :zawstydzony: wiecie nie znam się za bardzo :P ) @gala32, zależy mi żeby akwarium było cudowne :D trochę rybek, trochę zielska :) @Akwarybka, filtr czyszczę co około 2 tyg, w wodzie z akwarium, tak mi kiedyś powiedziała znajoma i tak robię.

gala32
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 160
Imię: tomek

Post autor: gala32 » 2009-10-19, 08:53

rybki możesz oddać popytaj na forum
światło i podłoże też do wymiany
dołóż też co2 roślinom pomaga
a z rybek może stadko rasborek
pooglądaj na forum podobne akwa
napewno znajdziesz coś ciekawego

Awatar użytkownika
dzuzes77
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 30
Imię: Marek

Post autor: dzuzes77 » 2009-10-19, 12:56

poczytaj na forum bo to kopalnia wiedzy, ja bym proponował restart baniaczka, zmiana podłoża i obsady napewno!
pzdr ;)

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2009-10-19, 19:53

kaskady:

http://www.allegro.pl/item766222429_fil ... quael.html
http://www.allegro.pl/item788212682_fil ... 6_190.html

kubełek:

http://www.allegro.pl/item784906750_fil ... l_hit.html
http://www.allegro.pl/item787955799_ehe ... szawa.html

rybki możesz oddać do sklepu.

Jak dobrze dobierzesz filtr (z czuciem przewymiarujesz), to czyścić będziesz raz na kilka miesięcy). Ja mam dwa filtry, które od ponad roku nie były ruszane.

Czyszczenie szyb z alg możesz robić skrobaczką co kilka dni. Nie ma się co stresować, że delikatny glon na szybie się pojawia.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2009-10-19, 22:46

Ryby możesz też sprzedać. Zawsze jakiś grosz na filtr :hyhy:

ODPOWIEDZ