Tarło polskich ryb w akwa
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Luka
Tarło polskich ryb w akwa
Cześć. Czytałem, że aby doszło do tworzenia się ikry i mleczu w polskich rybkach trzymanych w akwarium, temperatura wody musi mniej więcej być taka jak w naturze, tj. jesienią i zimą trzeba mocno ją obniżyć co rzekomo ma dać sygnał, aby rybki zaczęły tworzyć ikre i mlecz. To prawda czy naczytałem się bzdur ? Pytam, bo w przyszłości może bym takie akwarium założył, no ale jeśli z tą temperaturą to prawda, to odpada.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Re: Tarło polskich ryb w akwa
O jakie ryby Ci chodzi??
-
- Nowicjusz
Np. karaś pospolity.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
U karasia pora roku jest obojętna, w akwarium wszystko mu się przestawia. Ogólnie nie polecam rozmnażania naszych ryb w akwarium, gdyż po pierwsze składają ogromne ilości ikry, a po drugie jest to do niczego nie potrzebne.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Generalnie polskie ryby to gatunki po pierwsze zimnolubne, po drugie wymagające dość dużych zbiorników. Zimnolubne to oznacza nie 25 stopni, a zwykle co najwyżej 18-20. Czyli chłodziarka jest po prostu niezbędna...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Tak, wiem. Mam właśnie te numery chyba Mojego akwarium w którym było opisane kilka gatunków polskich ryb, ale właśnie nie pisało i nadal nie wiem czy konieczne jest obniżanie temperatury wody zimą czy nie...
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Karaś to taki chwast ze wszystko jest możliwe poza tym te ryby potrafią odbywać tarło przy wielkości poniżej 10cm wiec życzę powodzenia
aa i radze zbroje szkło stosować bo lubią przemeblowywać akwaria jak każde karpiowate