O GH, KH, nawozach i roslinach. Temat wydzielony.

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Slanter
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Grzegorz

Re: O GH, KH, nawozach i roslinach. Temat wydzielony.

Post autor: Slanter » 2008-12-04, 00:54

Sluchaj, skad ja moge wiedziec o tym, ze podwyzszyles sobie NO3 w akwarium do toksycznych dla roslin poziomow? W takim przypadku roslina moze wygladac tak czy inaczej. Jak doleje szklanke mleka do wody i zapytam cie co sadzisz o wygladzie wody w akwarium to mi odpowiesz, ze mam pierwotniaki. Ja Ci wtedy odpowiem, ze to nieprawda bo pod mikroskopem sprawdzalem i zadnych pierwotniakow nie ma wiec Twoja diagnoza to bzdet. Gdy przedozujesz tym czy owym, objawy beda przejawiac sie czesto jako braki. Gdy doleje do wody chlorku, rosliny zaczna sie rozpadac co bedzie wygladalo jako brak swiatla, nawozow i generalnie zle warunki dla roslin. Oceniam to co widze. Jasnowidzem nie jestem. Co do hodowli Blyxy...U mnie rosnie jak chwast co mozesz zobaczyc na moich poprzednich zdjeciach. Blyxa jest u mnie stalym gosciem. Zaczelo sie od jednej sadzonki a teraz, w ciagu roku wywalam naddatki na kilogramy. Nie posiadam zadnych paleczek czy tabletek w podlozu. Co posiadam to bardzo miekka woda, niskie Ph i wszystkie nawozy pod przyzwoitym dostatkiem bez popadania w jakies extrema.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-12-04, 08:30

Slanter pisze:Sluchaj, skad ja moge wiedziec o tym, ze podwyzszyles sobie NO3 w akwarium do toksycznych dla roslin poziomow?
Ej, to Ty piszesz poradnik o nadmiarach/niedoborach i porównanie mojego problemu z mlekiem jest delikatnie mówiąc bez sensu. To, ze ktoś doleje mleka jest nawet nie do pomyślenia.
Natomiast to czy ktoś przesadził z danym nawozem (w moim przypadku z no3) już powinno być w owym poradniku, czyli tekst mówiący nam, że tak może wyglądać roślinka od nadmiaru azotu itd.
Twoja diagnoza była zupełnie odwrotna. Mało azotu.
Nie wierzę, że ta sama roślina będzie wyglądać identycznie przy niedoborze, jak i nadmiarze no3.
Mając nadmiar no3 (tak ja miałem) zalecisz podniesienie no3? A co jeśli ktoś nie ma testu i podeprze się Twoim poradnikiem?
Czasami odnoszę wrażenie, ze nie przyjmujesz, że coś może być inaczej jak Ty sądzisz. Pewnie napisał byś, ze to przez wysokie no3 itd. itp.
Jednak napisałem także, że zawsze miałem tak z blyxą, nawet jak poziom azotu był powiedzmy normalny.
I nie ten wysoki poziom no3 sprawił, ze ona tak wygląda.
Nie podałem Ci jakie wartości makro mam obecnie, bo to bez znaczenia.
Jak napisałem wyżej, kombinowałem z makro na różne sposoby.

Nie przyjmujesz faktu, że poza azotem, żelazo i użyźnienie podłoża pomogło?

Nie jesteś jedynym rośliniarzem, który ma problem w rozpoznaniu co jej jest. Wielu doświadczonych ją oglądało (na żywo także) i nikt nie potrafił mi pomóc.

Może trochę ostry tekst, ale takie mam odczucia i zazwyczaj piszę co myśle.

Sadzonki, które są przysłonięte przez inne rosliny rosną zielone, co akurat jest normalne (wolniejsza fotosynteza-mniejsze zapotrzebowanie na nawóz).
Slanter pisze:Nie posiadam zadnych paleczek czy tabletek w podlozu.
A Zastanów się jakie podłoże masz.
Zwykły żwir (tak, jak ja), czy wzbogacone, typu Amazonia? (pytanie retoryczne).
Ostatnio zmieniony 2008-12-04, 18:12 przez marthinez, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25

Post autor: croc » 2008-12-04, 15:35

Speaking about Blyxa.
mam z nią równiez pewnien problem i chętnie podłączę się do tematu.
Dostałem małą gałązkę. W ciągu 6 mcy rozrosła się na gigantyczną kępę. Wyjąłem, przyciąłem korzonki, rozdzieliłem sadzonki i wsadziłem część na miejsce. Od tamtej pory (3 tyg) roślina marnieje. Liście (te bliźej centum, czylim środka) brązowieją. Od roku nie zmieniłem sposobu nawożenia, więc nie wiem skąd ta zmiana w roślinie. Myślałem, że musi odchorować przycinkę, ale juz czwarty tydzień tak choruje.

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2008-12-04, 20:21

marthinez pisze:Pewnie napisał byś, ze to przez wysokie no3 itd. itp.
Raczej napisal bym, ze to przez brak odpowiednich proporcji nawozow jednych wzgledem drugich. Dokladnie.
marthinez pisze:Nie przyjmujesz faktu, że poza azotem, żelazo i użyźnienie podłoża pomogło?
Sluchaj, moze i pomoglo... Gdy mowie, mowie najczesciej z wlasnego doswiadczenia lub z doswiadczenia znajomych u ktorych widze co sie dzieje i wiem czego dokonuja w swoich zbiornikach. Z mojego doswiadczenia wiem, ze dla Blyxy paleczki czy tabletki w podlozu to nie imperatyw. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze roslina ta zdecydowanie preferuje miekka wode jak rowniez, ze jest to roslina bardzo wrazliwa. I tutaj moja odpowiedz dla croca. Blyxa, jak wiesz, potrafi rozrastac sie do znacznych rozmiarow i to szybko. Ma ona jednak bardzo wrazliwe korzenie. Ich lodyga jest rowniez wrazliwa na traume. Podczas podzialu i przesadzania niezbedna jest spora ostroznosc aby nie zmiazdzyc lodygi przy korzeniach. Jest o to latwo gdyz nawet przy uzyciu pensety zdarzalo mi sie scisnac za mocno i uslyszec chrupniecie lodygi. Gdy to nastapi, dolna czesc lodygi przy korzeniach ma tendencje do gnicia. Roslina robi sie mala gdyz liscie traca czubki. Gdy podejrzewam mechaniczne uszkodzenie, zazwyczaj wyjmuje cala rosline, odcinam czesc dolnej lodygi, usuwam centymetr lisci aby obnazyc lodyge i ponownie sadze. Blyxa ma tendencje do wyplywania i czesto kusi aby wetknac ja bardzo gleboko. To zazwyczaj uszkadza korzenie i/lub lodyge.
marthinez pisze:A Zastanów się jakie podłoże masz.
Zwykły żwir (tak, jak ja), czy wzbogacone, typu Amazonia? (pytanie retoryczne).
W tej chwili mam Amazonie 2 gdyz zaczynam nowe akwarium :P Moj stary 480 litrowy zbiornik zawieral Seachem Flourite ktory posiada w sobie tlenki zelaza ale juz wielokrotnie zostalo udowodnione, przez ludzi ktorzy tego podloza uzywaja, ze zawartosc tych tlenkow w zaden sposob nie zastepuje normalnego nawozenia zelazem.
Co do Amazonii. Wiele ludzi mysli, ze jak ktos juz ma Amazonie to wszystko jest proste i rosliny rosna jak szalone. Jest to kolejny mit. Amazonia jest specjalistycznym i dobrym podlozem ale bez zapewnienia podstawowych warunkow dla roslin takich jak nawozy, CO2 i oswietlenie - Amazonia w niczym nie pomoze. Wrecz przeciwnie, moze tylko zaszkodzic.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-12-04, 21:37

Raczej napisal bym, ze to przez brak odpowiednich proporcji nawozow jednych wzgledem drugich.
Rozumiem, ze o jakie konkretnie nawozy (pierwiastki)chodzi się nie dowiem.
Slanter pisze:Sluchaj, moze i pomoglo...
Widzę, że mi nie wierzysz. :]
Slanter pisze:Z mojego doswiadczenia wiem, ze dla Blyxy paleczki czy tabletki w podlozu to nie imperatyw.
Ja doświadczenia z blyxą mam mierne, ale wiele razy czytałem o użyźnianiu podłoża pod blyxę np. nawozami w pałeczkach dla roślin ogrodowych (słynne Osmocote, które robiło furorę na jednym z for niemieckojęzycznych i nie tylko).
Bałem się użyć ogrodowego (można łatwo wytruć obsadę), więc wsparłem się Ferropol-em JBL-a.

croc, podobnie zaczęło sie u mnie. Mam nadzieje, że to jednak tylko to co piszę Slanter wyżej, czyli wynik przesadzania.
Slanter pisze:W tej chwili mam Amazonie 2 gdyz zaczynam nowe akwarium
Ale Amazonię już stosowałeś?
Slanter pisze:Moj stary 480 litrowy zbiornik zawieral Seachem Flourite
Wiele dobrego słyszałem o tej marce. Szkoda, ze w Polsce jest nie dostępna.
Slanter pisze:Co do Amazonii. Wiele ludzi mysli, ze jak ktos juz ma Amazonie to wszystko jest proste i rosliny rosna jak szalone. Jest to kolejny mit. Amazonia jest specjalistycznym i dobrym podlozem ale bez zapewnienia podstawowych warunkow dla roslin takich jak nawozy, CO2 i oswietlenie - Amazonia w niczym nie pomoze. Wrecz przeciwnie, moze tylko zaszkodzic.
Się okaże. w lutym lub marcu będzie zmiana aranżacji i nowe podłoże. Amazonia II + Power sand.
Czas w końcu przekonać się o wartości podłoży ADA.

Widziałem wiele zbiorników na Amazonii (jeden nawet kilka minut temu) gdzie od początku przez kilka miesięcy nie nawożono absolutnie niczym.
Blyxa była piękna. ;)
Jeśli zechcesz zapodam linka do galerii innego forum gdzie taki zbiornik stoi? :hyhy:

I ponawiam pytanie o Rannunculusa. Miałeś styczność z ta roślinką.
Obrazek

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2008-12-04, 21:42

No cóż, myślę, że jest to dokładnie to co pisze Slanter. Z reguły nie pieszczę się z roślinami. I tak wszystkie rosną u mnie jak opętane dokładając mi 4h w sobotę roboty przy ich pielęgnacji. Traktuję je dość brutalnie. Jak widać z Blyxą muszę jednak troszkę delikatniej.

Czy to znaczy, że mam wyjąć wszystko na nowo, przygotować jeszcze raz i posadzić?

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2008-12-04, 23:12

marthinez pisze:Rozumiem, ze o jakie konkretnie nawozy (pierwiastki)chodzi się nie dowiem.
O proporcjach makro juz nie raz pisalem. Poza tym z pewnoscia o nich wiesz. Nie ma potrzeby odwolywania sie do cynizmu :|
marthinez pisze:Widzę, że mi nie wierzysz.
Tego nie powiedzialem. Mimo jakichs 10 lat zabawy z roslinami, nie uwazam sie za wszechwiedzacego guru. Powiedzialem, ze dodatki do podloza to nie imperatyw gdyz z powodzeniem hoduje te rosline bez nich. Skoro jednak okazuja sie one pomocne w Twoim przypadku...Hey! All the power to you! :) Dzieki Twojemu doswiadczeniu bede mogl komus powiedziec, ze czasami dodatki do podloza pomagaja Blyxy.
marthinez pisze:Ale Amazonię już stosowałeś?
Stosowalem w moim 29 galonowym. Prawde powiedziawszy, z jakiegos powodu, Blyxa rosla mi lepiej we Flourite niz w Amazonii.
marthinez pisze:Się okaże. w lutym lub marcu będzie zmiana aranżacji i nowe podłoże. Amazonia II + Power sand.
Czas w końcu przekonać się o wartości podłoży ADA.
Super! Bedziesz wowczas wiedzial o czym mowie.
marthinez pisze:Widziałem wiele zbiorników na Amazonii (jeden nawet kilka minut temu) gdzie od początku przez kilka miesięcy nie nawożono absolutnie niczym.
Blyxa była piękna.
To, ze ktos prezentuje zbiornik na Amazonii i twierdzi, ze przez kilka miesiecy niczym nie nawozi nie znaczy jeszcze, ze tak faktycznie jest. W tym przypadku musze zagrac niewiernego Tomasza i powiedziec, ze w to nie wierze. Amazonia jest dobrym nawozem ale nie tak dobrym :rotfl:
marthinez pisze:I ponawiam pytanie o Rannunculusa. Miałeś styczność z ta roślinką.
Niestety nie :( Jest to fajnie wygladajaca roslina ale osiagalna tutaj jedynie miedzy hobbystami. Dotychczas nie mialem okazji jej zdobycia.
croc pisze:Czy to znaczy, że mam wyjąć wszystko na nowo, przygotować jeszcze raz i posadzić?
To jest to co ja bym zrobil. Wyjmij najgorzej wygladajaca sadzonke i zrob inspekcje stanu korzeni. Usun miekkie czesci lodygi az domiejsca w ktorym lodyga jest twarda i zdrowa. Nastepnie oskub ze zdrowej lodygi czesc lisci tak aby nie grzebac ich w podlozu podczas sadzenia. Tak przygotowana sadzonke posadz ponownie. Mam nadzieje, ze jeszcze pozostalo na niej wystarczajaco zdrowej tkanki :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-12-05, 08:58

Slanter pisze:O proporcjach makro juz nie raz pisalem. Poza tym z pewnoscia o nich wiesz. Nie ma potrzeby odwolywania sie do cynizmu
W sumie racja. Poza tym napisałeś, że Twoim zdaniem chodzi o azot. ok. ;)
Slanter pisze:Super! Bedziesz wowczas wiedzial o czym mowie.
Tak, tylko wydanie ponad 700 zeta (u nas to dużo) na podłoże mnie przeraża, a najbardziej żonę.
Slanter pisze:Niestety nie :( Jest to fajnie wygladajaca roslina ale osiagalna tutaj jedynie miedzy hobbystami. Dotychczas nie mialem okazji jej zdobycia.
Gdybyś mieszkał bliżej na pewno bym Ci trochę podarował.
U mnie zaczyna już puszczać nowe odnogi, ale są trochę blade. Zobaczymy co dalej będzie. :/
Slanter pisze:To, ze ktos prezentuje zbiornik na Amazonii i twierdzi, ze przez kilka miesiecy niczym nie nawozi nie znaczy jeszcze, ze tak faktycznie jest. W tym przypadku musze zagrac niewiernego Tomasza i powiedziec, ze w to nie wierze. Amazonia jest dobrym nawozem ale nie tak dobrym
W porządku. Masz prawo nie wierzyć. Ja tylko nie widzę powodu, dla którego osoba ta miała by kłamać, tym bardziej, że akwarium to było zgłoszone do The International Aquatic Plants Layout Contest 2006 i zajęło dość wysokie miejsce.
Obrazek

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2008-12-05, 11:36

Dzięki Grzegorz. Coś w weekend pokombinuję z tą Blyxa.

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2008-12-05, 23:26

marthinez pisze:The International Aquatic Plants Layout Contest 2006
Ja rowniez nie wiem po co ta osoba miala by podawac nieprawdziwe informacje. Experymentowac z tym nie bede bo zbyt wiele czasu, pieniedzy i wysilku wlozylem w zdobycie roslin ktore chcialem, aby teraz pozbyc sie ich poprzez nie nawozenie. Jesli ufasz tej informacji, pojdz za przykladem i sam sie przekonaj czy to prawda czy nie. Mozesz podac mi link do tego zbiornika? A propos Amazonii II. Moj nowy baniak na tym podlozu wchodzi juz w trzeci tydzien swojej egzystencji. Kilka dni temu posadzilem rosliny. Teraz tak; mam nadzieje, ze to normalne ale smrod jaki wydziela sie z tego podloza jest fatalny. Smierdzi jak jakies scieki z fabryki chemikaliow :kwasny: Mam nadzieje, ze to normalne. Z mojego poprzedniego doswiadczenia z regularna Amazonia wiem, ze odor (zwiazany z NH4) towarzyszy poczatkowym fazom. Jednak fetor z Amazonii 2 przekroczyl moje oczekiwania. Nie wiem jaki jest poziom NH4 gdyz nie mam testu i nie chce mi sie na niego wyrzucac pieniedzy. No coz...Pozostaje mi kontynuowac z podmianami wody i czekac.
marthinez pisze:Tak, tylko wydanie ponad 700 zeta (u nas to dużo) na podłoże mnie przeraża, a najbardziej żonę.
Dla mnie to rowniez byl bardzo duzy wydatek. O tyle mam dobrze, ze nie mam zony do przerazania. Przerazenie samego siebie bylo wystarczajace. Moja twarz po otwarciu koperty z miesiecznym rachunkiem za karte kredytowa: :przestraszony: A potem juz tylko: :wstyd:
croc pisze:Dzięki Grzegorz. Coś w weekend pokombinuję z tą Blyxa.
Powodzenia, Grzegorz ;)
RAMZES pisze:Nareszcie kawał rzetelnej wiedzy, milo poczytać tak fachowo opracowany temat a tym samym uzupełnić swoją wiedzę na temat roślin.
Masz na mysli to kulturalne i na poziomie okladanie sie dechami miedzy mna a marthinez, :kijemgo: :zly: :krzeslem:

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-12-06, 08:31

Slanter pisze:Mozesz podac mi link do tego zbiornika?
Po pracy. Jak tylko znajdę wyślę ma PM.

Jeśli chodzi o Amazonię to:
Stosując wodę z RO lepiej kupić wersję I czy II?
Mając takie dno: 120x40 ile Power sand mi potrzeba? Myślałem o 6 litrach w wersji M.
Samej Amzonii planuję 4x9litrów.
Czy dodatki typu Bacter100, Tourmaline, ClearSuper itp. są koniecznością?
Czy warto na dno pod podłoże dawać sproszkowany węgiel aktywny?
Na dwa ostatnie pytania można odpowiedzieć, że można, na pewno nie zaszkodzą, ale czy Ty stosowałeś i czy sa koniecznością?
Jakie jest Twoje zdanie?
Slanter pisze:Masz na mysli to kulturalne i na poziomie okladanie sie dechami miedzy mna a marthinez
Etam.... fajnie jest. :piwo:
Obrazek

daroo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Darek

Post autor: daroo » 2008-12-06, 19:43

JAk czytam o tych podłożach to zastanawiam się nad praktyczną stroną użytkowania takiego akwarium - jak radzić sobie z odmulaniem dna? czy wobec tego warstwa żwirku jest na tyle gruba że odmula się tylko ją? czy oddzielona jest jakoś mechanicznie od tych podłoży?

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2008-12-06, 20:56

marthinez pisze:Stosując wodę z RO lepiej kupić wersję I czy II?
Przewaza opinia, ze Amazonia jest w jakis sposob lepsza niz Amazonia II. Wiele osob jednak uwaza, ze nie ma w zasadzie wiekszej roznicy. Ja poszedlem na Amazonie II gdyz ponoc ma mniej zwiazkow organicznych i mniej NH4. Czy to prawda? Nie wiem. Jak juz napisalem, woda okropnie smierdzi na Amazonii II i jest to smrod z amoniaku. Rosliny jednak, po poczatkowym stresie, zaczynaja wracac do formy.
marthinez pisze:Mając takie dno: 120x40 ile Power sand mi potrzeba? Myślałem o 6 litrach w wersji M.
Jesli jeszcze mi w cos wierzysz to radze Ci nie bawic sie w Power Sand. PS ma w sobie jeszcze wiecej amoniaku ktory po jakims czasie sie zuzywa i zamienia w zwykly brzydki zwir ktory pozniej wylazi na powierzchnie (przy przesadzaniu roslin) i miesza sie z Amazonia tworzac balagan i nieestetyczny wyglad. Bol glowy z jakim sie trzeba pozniej borykac przewyzsza poczatkowe korzysci. Rosliny rosna bardzo dobrze bez PS+nie ma balaganu+pare zloty w kieszeni Twojej a nie pana Amano i sprzedawcy.
marthinez pisze:Czy dodatki typu Bacter100, Tourmaline, ClearSuper itp. są koniecznością?
Koniecznoscia z cala pewnoscia nie sa. Ja uzywam Bacter 100 co pewien czas aby zrewitalizowac kolonie bakteryjne w podlozu. Czy tak sie dzieje? Hahaha...Moze tak moze nie. Nie wiem. Wierze...wiara ponoc czyni cuda :D Zadne z tych dodatkow do podloza nie sa koniecznoscia. Czy ich uzycie przynosi lepsze rezultaty? Ludzie argumentuja, ze tak a inni, ze nie. Ja, poza Bacter 100, nie uzywam zadnych dodatkow z ADY. Po prostu nie potrafie zdobyc sie na wydanie 20-30 dolarow na malutkie puzdereczko z jakimis paleczkami lub na Penac ktory ma ponoc harmonizowac tajemnicze i niepoznane energie natury i laczyc elementy kosmosu z energiami planu ziemskiego i takie tam dalsze pierdu pierdu. Uwazam, ze na tych rzeczach najszybciej to rosnie, ale rachunek do zaplacenia. Jesli juz uzywac wkladow do podloza to najlepiej zaopatrzyc sie w powszechnie uzywane tabletki Tropiki, przypruszyc torfem na samym spodzie i gotowe. Oczywiscie zrobisz jak uwazasz.
marthinez pisze:Czy warto na dno pod podłoże dawać sproszkowany węgiel aktywny?
Na pewno nie zaszkodzi. Ja jednak, po ostatnim doswiadczeniu z PS, tym razem nie uzylem nic. Czysta Amazonia i tyle. Zrobilem tak poniewaz chce zachowac cale podloze w "niezasmieconym" stanie. Trudno jest pozniej robic "przemeblowanie" lub gruntowne czyszczenie gdy rozne dodatki mieszaja sie z podlozem. Zakladajac moje nowe akwa musialem wyrzucic czesc starej Amazonii z poprzedniego zbiornika gdyz zmieszala sie ona z PS i wygladala fatalnie.
daroo pisze:JAk czytam o tych podłożach to zastanawiam się nad praktyczną stroną użytkowania takiego akwarium - jak radzić sobie z odmulaniem dna? czy wobec tego warstwa żwirku jest na tyle gruba że odmula się tylko ją? czy oddzielona jest jakoś mechanicznie od tych podłoży?
Odmulasz tak samo jak kazde inne podloze :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-12-06, 21:45

Slanter pisze:Przewaza opinia, ze Amazonia jest w jakis sposob lepsza niz Amazonia II. Wiele osob jednak uwaza, ze nie ma w zasadzie wiekszej roznicy. Ja poszedlem na Amazonie II gdyz ponoc ma mniej zwiazkow organicznych i mniej NH4. Czy to prawda? Nie wiem. Jak juz napisalem, woda okropnie smierdzi na Amazonii II i jest to smrod z amoniaku. Rosliny jednak, po poczatkowym stresie, zaczynaja wracac do formy.
Myślę, że skuszę się na dwójkę.
Może głupie pytanie, ale czy one różnią się kolorem?
Dwójka podobno jest czarna, a jedynka?
Slanter pisze:Jesli jeszcze mi w cos wierzysz to radze Ci nie bawic sie w Power Sand.
Skończ już z tą ironią, bo robi się już to nudne. :P
A poważnie właśnie zastanawiałem się co się dzieje, gdy chcę zrobić restart mając pod spodem PS.
Daruję sobie to.
Jedynie zastosuje jakiś nawóz w pałeczkach, ale to też dopiero po przynajmniej roku stosowania Amazonii.
Myślę, ze na początku jest to zbędne.

Dziękuje Ci za te informacje i czekam z niecierpliwością na obiecany wykład o KH, pH itp.
Obrazek

daroo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Darek

Post autor: daroo » 2008-12-06, 22:11

Ja z uporem maniaka wtrącę się jeszcze raz ;) pytam o szczegóły tego odmulania, bo u mnie nie wygląda to dobrze - zrobiłem największą głupotę (chyba wybaczalną jak na zupełny start akwarystyki w moim wykonaniu ;) kupiłem Filtus Floran bo gdzieś wyczytałem że dobrze wpływa na ukorzenianie się roślin, że nie powstają strefy beztlenowe i inne bzdety :/ no i ułożyłem ok 2cm florana , 2-3 cm żwirku czarnego i jak teraz przy odmulaniu mi się elegancko wszystko miesza to nie muszę tłumaczyć :/ dlatego pytam jak wygląda odmulanie żeby nie wymieszać podkładu ze żwirkiem :)

ODPOWIEDZ