Różny stan roślin - przegląd sytuacji ;)

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

daroo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Darek

Różny stan roślin - przegląd sytuacji ;)

Post autor: daroo » 2008-12-10, 17:59

Od moich ostatnich postów o dużych problemach z glonami nieco się pozmieniało - zmasowany atak zielenic i krasnorostów dobiegł końca, od 2-3 tygodni jest w miarę na prostej, w międzyczasie dużo się od kolegów uczyłem, czytałem i chłonąłem wiedzę ;) zamieszczam tu kilka zdjęć problematycznych dla mnie roślin i opiszę co i jak ;)

1.Hydrocotyle - młode listki w miarę ok, na kilku starych co jest - widać:

Obrazek

Obrazek

2. Hygrophilia polysperma - tak wyglądają listki znajdujące się od podłoża do środkowej części łodygi - górne są bez zarzutu. Do tego musiałem w zasadzie wszystkie łodygi skrócić bo wszystkie liście z dolnych części łodyg poodpadały :(

Obrazek

3. Z tego co pamiętam to jest to wywłócznik, ale w tym stanie nawet ciężko go poznać ;) z tego wszytskiego jest w najgorszym stanie - co jakiś czas odpadają listki, łodygi bledną i odpadają od pozostałej części.

Obrazek

Obrazek

4. Cabomba - nią w zasadzie już się nie przejmuję, bo nawet na samym początku - jak miałem 36W, brak CO2 i nawoziłem "na pałę" to wyglądała tak samo - w "normalnym" stanie po zakupie wygląda mniej więcej 2 miesiące po czym dochodzi do takiego stanu:

Obrazek

co do glonów - to pozostały jeszcze w takiej formie gdzieniegdzie. Tu akurat dobrze widać bo przy robieniu porządków poruszyłem za mocno żwirek i się farfocle osadziły ;)

Obrazek

poza tymi roślinkami moczarka, lymnophilia, Heteranthera, Rotala rosną jak szalone :p
Blyxa - jedna kępka - po prostu jest ;) nie gnije i nie rozrasta się, no może minimalnie.

na tyle co zdąrzyłem się zorientować w sztuce nawożenia - chyba brak makro, ale jakich... i ile...
światło przypomnę mam 60W/112L, CO2, mikro daję do podmian wg wskazań na opakowaniu, kh 9, ph ok7, no3 <5, po4 0,25, Fe ok 0,1.
Nawożę codziennie solami KNO3 i K2SO4 tak, że daję 1ppm NO3 i 2ppm K.
wiem że mało ale postanowiłem być ostrożny po doświadczeniach ze złym nawożeniem i glonami.
PO4 nie daję na razie w ogóle (to był przedtem główny powód problemów).
oczywiście podmienianą wodę też wzbogacam - NO3 na 10ppm K na 8-10 ppm.
dziwi mnie że test pokazuje tak niski poziom NO3 - wygląda na to że roślinki dużo go konsumują :p

Proszę drodzy koledzy więc zerknijcie wprawnym okiem i oceńcie czego dawać więcej :)

Slanter
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Grzegorz

Re: Różny stan roślin - przegląd sytuacji ;)

Post autor: Slanter » 2008-12-10, 20:34

Jak duzy jest ten zbiornik i ile jest nad nim swiatla? Skad pochodzi CO2?

daroo
Stały bywalec

Post autor: daroo » 2008-12-10, 21:47

Co do oświetlenia i wielkości zbiornika drogi Grzegorzu to wszystko napisałem :)
ale powtórzę - akwa 112L, światło 60W w tym: 18W Aquarelle, 18W+24W Philips TLD 965.
CO2 jest z bimbrowni, chociaż staram się utrzymywać cały czas taką samą intensywność - jeden bimber chodzi max 4dni, a ph praktycznie nie ulega zmianom. Od czasu jak założyłem CO2 roślinki mi całkiem ładnie bombelkują.
Slanter a co myślisz o nawożeniu?

Slanter
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2008-12-11, 07:22

daroo pisze:Co do oświetlenia i wielkości zbiornika drogi Grzegorzu to wszystko napisałem
Wybacz. Umknelo mi uwadze :wstyd:

Jesli jesli rosliny wypuszczaja pecherzyki to znaczy, ze masz tam CO2 i jest wystarczajaco duzo swiatla. Niedomagania roslin wygladaja na braki w makro. Oceniajac kabombe powiedzialbym, ze sa to niedobory NO3 gdyz kabomba wymaga go w duzych ilosciach. Nie wiem na ile dokladny jest ten Twoj test na NO3 (wiekszosc slynie z tego, ze sa niedokladne), na Twoim miejscu sprobowalbym podniesc nieco NO3. Mozesz jednorazowo dodac 5ppm NO3. W tym dniu jednak nie dodawaj juz K2SO4. Zobacz jaka bedzie reakcja. Jesli jest to niedobor NO3 poprawe zauwazysz juz nastepnego dnia w postaci intensywniejszego pecherzykowania roslin. Daj znac jakie sa wyniki.

daroo
Stały bywalec

Post autor: daroo » 2008-12-11, 17:17

Test raczej dokładny, bo zrobiłem kalibrację i wyszło jak wyjść miało :)
dam znać :)

[ Dodano: 2008-12-14, 00:26 ]
Więc powiem tak - żadnych spektakularnych efektów nie ma, rośliny zachowuja się raczej tak samo jak dotąd. Dorzucę jeszcze kilka obserwacji roślin - na jednym z liści Echinodorusa osirisa pojawiła się od brzegu jasno-brązowa plamka - w tym miejscu liść robi się nieco przeźroczysty,a moczarka z kolei zaczyna mieć liście coraz bardziej idące w długość, zamiast w szerokość - od połowy łodygi są coraz dłuższe, i cieńsze :( od głównych łodyg odrasta dużo bocznych pędów, tyle że co z tego jak wszystkie wątławe.

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ