Zestawnie roślin

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Tofifi

Re: Zestawnie roślin

Post autor: Tofifi » 2009-01-13, 20:42

marthinez pisze:Zacznijmy od początku powoli.
Od początku i powoli? :zdziwko: Temat założyłem 3 tygodnie temu albo i jeszcze wcześniej. Pytałem wiele razy gdzie byłeś? Zamówienie roślinki już po wysłuchaniu innych w tym poście a ty mi mówisz powoli? :zdziwko:
Nie ujmując nikomu wiedz że admin nie tylko daje ostrzeżenia oraz burczy na mnie :D ale też i niesie pomoc bo to taki jest jego obowiązek a ty piszesz teraz dopiero kiedy już roślinki zamówieniowe.
marthinez pisze:Eleocharisa jest zdecydowanie za dużo.
Wytłumacz mi prostemu i głupiemu dlaczego za dużo?
Będe przecież sadził je w kępkach o 5 źdźbeł - 30 kępek co 2cm to daje mi obszar około 20 na 30cm a to nie jest wiele według mnie nawet się zastanawiam czy nie za mało.
marthinez pisze:Pozostałe rośliny jeśli są ze sklepu, a nie od akwarysty to w większości..... zgniją w niedojrzałym akwa.

Akwarium jest dojrzałe! a Właście woda. bo nie zaleje nowej wody tylko wykorzystam tą co mam ją od 6msc
marthinez pisze:Emersy A.Reinicki i H.Polysperma rozpuszczą się kompletnie.
Co zrobią? :zdziwko: Jak rozpuszczą? Że tak jak płatki w mleku czy że się rozrosną ? :zdziwko:
marthinez pisze:Nurzaniec na środku zasłonięty korzeniem w przyszłości przerośnie wszystko na całej długości na trzecim planie jednocześnie zahaczając o plan drugi.
Raczej nie ale to powiem za chwilę.
marthinez pisze:ale jedną z podstaw jest umieszczanie roślin łodygowych o mniejszych liściach z tyłu, a rośliny o większych liściach mogą zająć drugi plan (nigdy nie trzeci) i tu Rotala zedydowanie powinna byc za Hygrophilą, a nie odwrotnie.
Pisnąłem już że plan rysowałem sam bez żadnej konsultacji :/

Awatar użytkownika
Mariusz86
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz86 » 2009-01-13, 20:48

marthinez pisze:Lotos nie pasuje do holendra?
Wybacz, ale grubo mylicie się z kolegą Mariuszem.
Pooglądaj sobie akwaria holenderskie (nie akwa typu "nature"). W większości tych akwariów jest lotos.
Zresztą ta roślina świetnie spisuje sie w silnie nawozonym i oświetlanym akwarium. Skoro do takiego nie pasuje, to do jakiego?
Bronię tej rośliny, bo uważam, że jest jedna z najładniejszych roślin akwariowych.
Na foto niżej też nie pasuje?
Wsadź lotosa do zbiornika 160 litrowego, gdzie oświetlenie nie będzie z tych najsilniejszych. Powiedz mi w jakim litrażu ukazujesz teraz to zdjęcie i od kiedy Lotosy są w większości zbiorników nature? Tam się stosuje rośliny pędowe, rzadko w którym jest Lotos ...
Doścignąć niedoścignione...

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2009-01-13, 21:32

Wsadź lotosa do zbiornika 160 litrowego, gdzie oświetlenie nie będzie z tych najsilniejszych.
Oświetlenie ponoć ma być 120 wat.
To ma być holender, czy nie?
Zbiornik 160 litrów ma w standardzie 100cm długości. Tam już Lotos wygląda świetnie.
Mariusz86 pisze:Powiedz mi w jakim litrażu ukazujesz teraz to zdjęcie i od kiedy Lotosy są w większości zbiorników nature?
Zdjęcie jest moje.
Napisałem, że lotosy bywają często w holendrach, a nie w "nature". tam to akurat wiem, że nie bardzo. Przeczytaj uważnie wyżej.
Tropica podaje Lotasa jako jedną z pierwszych roślin do holendra jeszcze przed wyszystkimi wielkoliściastymi Echinodorusami.
Poogladąj sobie zdjęcia bajecznie kolorowych holendrów z Lotosami Oliviera Knotta lub Jarosława Nyzia.
Tofifi pisze:Od początku i powoli? :zdziwko: Temat założyłem 3 tygodnie temu albo i jeszcze wcześniej
Wydaje mi się, że lekko ponad tydzień.A dokładniej:
03 Sty 2009 01:41 pm
A plan rozmieszczenia do którego nawiązuje dałeś parę godzin temu.
Powoli starłem się Ci wytłumaczyć.
Rozumiesz?
Tofifi pisze:Wytłumacz mi prostemu i głupiemu dlaczego za dużo?
Będe przecież sadził je w kępkach o 5 źdźbeł - 30 kępek co 2cm to daje mi obszar około 20 na 30cm a to nie jest wiele według mnie nawet się zastanawiam czy nie za mało.
Widać, że nie miałeś do czynienia z ta roślinka więc wierz mi, że niepotrzebnie za dużo.
Wystarczyło by kilka kępek po dwa, trzy źdźbła.
Ta roślinka rozrasta się błyskawicznie.
Tofifi pisze:Akwarium jest dojrzałe! a Właście woda. bo nie zaleje nowej wody tylko wykorzystam tą co mam ją od 6msc
Akwarium dostanie nowe, silne oświetlenie, moze co2. to wszystko wpływa na dojrzałość zbiornika. Powoduje szybki rozrost glonów, a to dla tego, że roślinki, które wsadzisz nie zaaklimatyzują się i nie ukorzenią się w ciągu kilku godzin, ale potrzebują do tego kilka dni.
Takie akwarium pozbawione przez kilka dni oświetlenia stwarza już dość duże problemy i trzeba liczyć się, że trzeba postępować z nim jak z restartem, a co dopiero akwarium ze starym podłożem nasyconym organiką i zruszonym w trakcie intensywnego sadzenia roślin.
Na prawde pomyśl na co się porywasz. Nie chcę być złym prorokiem, ale słabo to widzę. Tu trzeba doświadczenia praktycznego, a nie kilku zdjęć i postów kolegów z forum.
To twoich postach na tym forum widzę, że doświadczenie jest małe.
Nie miej mi za złe tych słów. Ja po prostu staram się pisać realnie, bo pamiętam swoje początki z akwariami roślinnymi.
Tofifi pisze:Pisnąłem już że plan rysowałem sam bez żadnej konsultacji
To szczerze mówiąc nieźle Ci to wyszło. :ok:
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2009-01-13, 21:55

No dobra cały czas mówicie że się wybrałem trudne akwarium, to już wiem z tym ze roślinki już zamówione. Już nie ma odwrotu, Zostawmy sobie e komentarze już na bok - wcale się nie obrażam dziki Marcin za sugestie ale przyjmijmy to do wiadomości. Zrobiłem dobrze czy źle nie ważne potraktuje to jako eksperyment, i naukę bo człowiek uczy się na własnych błędach najlepiej. Więc zostawmy to jedyne co tylko proszę to pomoc w posadzeniu roślin a właściwie w ich rozplanowaniu prawidłowym. Jak będzie dalej to czas pokaże. Marcin podobno już mi nigdy nie podasz na tacy - tak pisałeś ale proszę Cię jako że jesteś rośłinairzem, pomóż mi z prawidłowym startem.
Mam mętlik w głowie, jutro egzaminy i pojutrze dopiero w piątek będę miał luz więc potraktuj mnie ulgowo i popraw mi mój rysunek

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2009-01-13, 22:05

Tofifi pisze:dziki Marcin
Wow. Taki dziki nie jestem. :hyhy:
Tofifi pisze:No dobra cały czas mówicie że się wybrałem trudne akwarium, to już wiem z tym ze roślinki już zamówione. Już nie ma odwrotu, Zostawmy sobie e komentarze już na bok - wcale się nie obrażam dziki Marcin za sugestie ale przyjmijmy to do wiadomości. Zrobiłem dobrze czy źle nie ważne potraktuje to jako eksperyment, i naukę bo człowiek uczy się na własnych błędach najlepiej.
:ok: Na takie podejście liczyłem i brawa dla Ciebie.
Tofifi pisze:Mam mętlik w głowie, jutro egzaminy i pojutrze dopiero w piątek będę miał luz więc potraktuj mnie ulgowo i popraw mi mój rysunek
Rysunku Ci nie poprawie. Wszak aranżacja zbiornika należy do jego właściciela.
Trzeba tez widzieć hardscape (czyli korzenie, skały, cała "martwa natura") z którego stwarza się aranż.
Możesz tylko zasugerować się rozmieszczeniem roślin w/g tego co napisałem wyżej, czyli rośliny łodygowe, drobnolistne ta sam tył, rośliny o większych liściach na drugi plan, nurzańce po bokach.
Możesz tez posadzić w/g planu jaki masz i zobaczyć co z tego wyrośnie. Ja szczerze mówiąc tak bym zrobił startując pierwszy raz tego typu zbiornik.
Przecież nie musisz trzymać się żadnych "twardych" zasad.
Ostatnio zmieniony 2009-01-13, 22:07 przez marthinez, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2009-01-13, 22:06

Mariusz86 pisze:
marthinez pisze:Lotos nie pasuje do holendra?
Wybacz, ale grubo mylicie się z kolegą Mariuszem.
Pooglądaj sobie akwaria holenderskie (nie akwa typu "nature"). W większości tych akwariów jest lotos.
Zresztą ta roślina świetnie spisuje sie w silnie nawozonym i oświetlanym akwarium. Skoro do takiego nie pasuje, to do jakiego?
Bronię tej rośliny, bo uważam, że jest jedna z najładniejszych roślin akwariowych.
Na foto niżej też nie pasuje?
Wsadź lotosa do zbiornika 160 litrowego, gdzie oświetlenie nie będzie z tych najsilniejszych. Powiedz mi w jakim litrażu ukazujesz teraz to zdjęcie i od kiedy Lotosy są w większości zbiorników nature? Tam się stosuje rośliny pędowe, rzadko w którym jest Lotos ...
mi lotos wspaniale rosnął w 54 litry z oświetleniem 15W... był ozdobą akwarium....
niestety za duż osób kojarzy lotosa z rośłiną mjącą 50 cm długości i liściami o średnicy talerza... poasuje tu jak ulał: jak sobie pościelisz takiego lotosa sobie wyhodujesz :P

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2009-01-13, 22:10

dzidek1983 pisze:mi lotos wspaniale rosnął w 54 litry z oświetleniem 15W... był ozdobą akwarium....
niestety za duż osób kojarzy lotosa z rośłiną mjącą 50 cm długości i liściami o średnicy talerza... poasuje tu jak ulał: jak sobie pościelisz takiego lotosa sobie wyhodujesz
Dokładnie tak. Odpowiednia pielęgnacja czyni cuda.
Taki powyciągany Lotos z liśćmi na powierzchni zawsze będzie wyglądał źle, niezależnie w jakim zbiorniku.
A powiedzenie, że Lotos nie nadaje się do akwarium holenderskiego jest mocno kontrowersyjne.
Obrazek

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2009-01-13, 22:31

Dodam tylko że kocham lotosa za jego czernień i chciałem posadzić ale mi odradzona doszedłem do wniosku że jednak go posadzę. Wisz Marcin bardzo trudno mi zrozumieć to co mówisz - bo nie widzę tego przed sobą więc sam poprawie plant tak jak mówiłeś i pokaże do sprawdzenia czy o chodziło ok?

[ Dodano: 2009-01-13, 21:34 ]
a czy ta roślina się nadaje do tego akwarium na plan 2 lub 3? bo mi się strasznie podoba ale nie wiem czy pasuje
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2009-01-13, 22:35

wielka żabienica... coś pomiędzy 2 a 3 planem

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2009-01-13, 22:40

ale pasuje? Możesz mi podać dokładna nazwę tej rośliny? kupie ją za 2 tygodnie

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2009-01-13, 22:43

trudno powiedzieć chyba echinodorus grandiflorus.. ale porównaj sobie jeszcze necie

możasz dodać jak najbardziej... najładniej prezentuje się przed czerwonymi łodygowcami

Awatar użytkownika
Mariusz86
Akwarysta
Imię: Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz86 » 2009-01-13, 22:47

Odradzałem bo polecacie Lotosa osobie początkującej, która (jak się dowiedziałem) będzie 2-3 dni w tygodniu w domu. Nie wierze, że Lotos nie wypuści powierzchniowych liści bo przechodziłem to wiele razy przy oświetleniu 0,7 w/l .. Jeśli ma się mało czasu na formowanie akwarium to niestety, ale Lotos osiągnie olbrzymią wielkość i liście osiągną talerzowe wielkości.
marthinez pisze:Dokładnie tak. Odpowiednia pielęgnacja czyni cuda.
Nie porównuj swoich warunków i akwarium i doświadczenia do tego, które stworzy (po raz pierwszy) Tomek. Dlatego też od razu odradzałem mu Lotosa.
Ostatnio zmieniony 2009-01-13, 22:48 przez Mariusz86, łącznie zmieniany 1 raz.
Doścignąć niedoścignione...

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2009-01-13, 22:47

Tofifi pisze:Możesz mi podać dokładna nazwę tej rośliny?
To jest chyba Echinodorus Bleheri.
Tofifi pisze:ale pasuje?
Ja bym jej nie dawał. Takie żabienice szybko przerastają zbiornik,a w odróżnieniu do Lotosa, ciężko je przycinać.
Ty możesz spróbować, bo roślinka łatwa w uprawie i dosyć dekoracyjna.
Tofifi pisze:kupie ją za 2 tygodnie
Żabienice są stosunkowo drogie.
Obrazek

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2009-01-13, 22:47

dzidek1983 pisze:najładniej prezentuje się przed czerwonymi łodygowcami
czyli przed Reineckii np?
w załączniku nowy plan mojego akwarium to samo foto ale zmieniłem podpisy w legendzie, :hyhy: nadal nie wiem gdzie przenieść Reineckii :/

[ Dodano: 2009-01-13, 21:49 ]
http://www.allegro.pl/item526623152_ech ... a_elk.html kupię jak urośnie za duża to sprzedam :D i kupie nową mała :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2009-01-13, 22:54

Mariusz86 pisze:Odradzałem bo polecacie Lotosa osobie początkującej, która (jak się dowiedziałem) będzie 2-3 dni w tygodniu w domu.
Mariusz86 pisze:Nie porównuj swoich warunków i akwarium idoświadczenia do tego, które stworzy (po raz pierwszy) Tomek. Dlatego też od razu odradzałem mu Lotosa.
Być moze. On napisał, ze Ty powiedziałeś cytuję - " Lotos kompletnie nie nadaje się do "rasowego" holendra.
Mariusz86 pisze:Nie wierze, że Lotos nie wypuści powierzchniowych liści bo przechodziłem to wiele razy przy oświetleniu 0,7 w/l .. Jeśli ma się mało czasu na formowanie akwarium to niestety, ale Lotos osiągnie olbrzymią wielkość i liście osiągną talerzowe wielkości.
Co jest trudnego w obcięciu mu wszystkich dużych liści co dwa-trzy tygodnie.
Taki Lotos po przycięciu wypuszcza nowe, mniejsze liście.
Kwestia odpowiedniej (wcale nie pracochłonnej, ani trudnej) pielęgnacji.

Nie wiem dlaczego miałeś z tym takie problemy. U mnie Lotos rośnie pomiędzy Blyxa, a korzeniem i prawie nigdy nie osiąga nawet połowy wysokości zbiornika.
Skoro wiele osób ma lotosa w holendrze i nie osiąga on liści wielkości talerza to musi coś w tym być, nie sądzisz?
W każdym razie masz inne zdanie i niech tak zostanie. Ja pisze o własnych doświadczeniach z ta roślina, Ty o swoich. :-)
Tofifi pisze:czyli przed Reineckii np?
Na pewno nie.
Obrazek

ODPOWIEDZ