Ocieranie sie ryb
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Ocieranie sie ryb
Zrobiłbym wszystkim rybom profilaktyczna kąpiel w silnym stężeniu i długotrwały pobyt w niższym - oczywiście w kwarantannie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Zaczynam się zastanawiać nad tą kwarantanną... ryb mam moze nie całkiem dużo ale kwarantanna ma 10l więc nie zmieszczę tam całej obsady, a łapać ryby losowo nie wiem czy jest sens bo któraś moze zarazić...
- maol
- Moderator
Kwarantanna nie musi być specjalnie duża - ja mam 30l. Całej obsady na raz tam nie wpuszczaj - zrób na początek kąpiel wszystkim rybkom po kolei. Co najwyżej użyj jakiegoś naczynia typu wielki garnek (np. wiadra z woda do podmiany), gdzie będziesz mógł "opłukać" ryby przed wpuszczeniem z powrotem do akwarium ogólnego. A kąpiel krótkotrwała w dużym stężeniu - tu już i 5 l wystarczy, można tam wpuszczać ryby pojedynczo - to w końcu tylko na chwilę, góra 15 minut.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
A mówiąc o kąpieli krótkiej w dużym stężeniu jakie stężenie masz na myśli? Na 6l wody w kwarantannie producent dla normalnego użytku przewidział 6 -7 kropli baktopuru...
Czy po kąpieli w baktopurze mam również zrobić kapiel w zieleni malachitowej ?
Czy po kąpieli w baktopurze mam również zrobić kapiel w zieleni malachitowej ?
- maol
- Moderator
Żadnej zieleni. A do kąpieli krótkotrwałej w wysokim stężeniu daj mniej więcej 3x takie stężenie - i trzymaj w tym ryby przez ok. 15 minut.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 195
- Imię: sebastian
duże oko
Witam jestem Nowy i od razu mam pytanie, POMOŻECIE?
od 3dni moja samiczka mieczyka ma duże oko a raczej olbrzymie tak jak by miało eksplodować, a stało się to tego samego dnia co skalary składały ikrę więc może to ONE są przyczyną tego stanu czy jest to jakaś choroba? proszę o pomoc!!! ja profilaktycznie wczoraj dałem lek. postaram się dodać zdjęcia rybki, ale nie wiem jak to wyjdzie bo jestem tu NOWY.
za odp. z Góry Dziękuje.
od 3dni moja samiczka mieczyka ma duże oko a raczej olbrzymie tak jak by miało eksplodować, a stało się to tego samego dnia co skalary składały ikrę więc może to ONE są przyczyną tego stanu czy jest to jakaś choroba? proszę o pomoc!!! ja profilaktycznie wczoraj dałem lek. postaram się dodać zdjęcia rybki, ale nie wiem jak to wyjdzie bo jestem tu NOWY.
za odp. z Góry Dziękuje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- maol
- Moderator
jaki lek dałeś? Ryba jest w kwarantannie?
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
duże oko
Dzięki za odp. lek dałem o nazwie White Spot Control firmy King British taki mi polecił kolo z zoologicznego tylko że ja mieszkam w Irlandii w Polsce pewnie tego leku nie ma? ale nie widzę poprawy.
co to może być?
co to może być?
-
- Nowicjusz
duże oko
Witam to znowu ja chciałem dodać że ryba zachowuje się zupełnie normalnie i ma apetyt i wygląda na to że dobrze widzi na to oko bo gdy podaje pokarm jest bardzo sprytna.
- maol
- Moderator
White Spot Control - to lek na ospę.Raczej nie pomoże. Lanie co popadnie do akwarium, bo "ryby są na coś chore" to największy błąd jaki można zrobić. Jedno wyłupiaste oko u ryby może mieć różne przyczyny - od urazu mechanicznego, poprzez infekcje bakteryjne aż do inwazji pasożytów. Dlatego pierwsze co trzeba zrobić, to przenieść rybę do akwarium kwarantannowego, gdzie zapewni się jej właściwe warunki do leczenia oraz spokój. Druga sprawa to leczenie - ja bym zastosował preparat typu Bactopur (lub inny preparat oparty o antybiotyki o szerokim spektrum), ale to można zrobić tylko w kwarantannie! Jeżeli po kilku dniach nie będzie poprawy, zastanawiałbym się nad dalszym leczeniem.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back