Thierry Henry pisze:Byłoby, gdyby rośliny się czerwieniły.
Nie wiem co ma barwa roślin do blyxy, która będąc na pierwszym planie zasłania pół akwarium, ale wierzę, zę baniaczek jeszcze mnie zaskoczy.
Jeśli chciałbyś mojej rady to na twoim miejscu skupił bym się najpierw nad kompozycją, a w przyszłości nad zabawą w wybarwianie roślin.
To młody baniak na żyznym substracie.
Możesz kombinować z nawożeniem, ile chcesz, a rośliny i tak robią swoje. To jest cały urok żyznych podłoży. Wybaczają błędy nawożenia. Mam nadzieje, że wiesz o co mi chodzi. Zielone rośliny to oznaka, że raczej niczego im nie brak.
Rotalę wybarwisz minimalizując azot, a jednocześnie mocno podnosząc żelazo i mangan (dobre do tego jest PG Ferro+), ale nie nastąpi to z dnia na dzień. Nie licz, ze roślina zielona zmieni kolor.
Limitując azot nowe pędy z czasem zaczną rosnąc czerwone.
Jak pisałem wyżej w młodym baniaku to ryzykowne postępowanie (między innymi też przez to większe żelazo).
Z wybarwianiem takich roślin jak rotala, czy limnophila mam spore doświadczenie. W poprzedniej aranżacji poświęcałem temu bardzo dużo uwagi.
Trochę o tym piszę,bo zauważyłem, że fachmani z roslinnego jakoś nie bardzo wiedzieli jak mozna Ci pomóc. ;)