ubezpieczenie pracowników

zezwolenie na zbiornik 450 litrów

Moderator: ModTeam

Sib
Forumowicz
Pojemność akwarium: 180
Imię: Artur

zezwolenie na zbiornik 450 litrów

Post autor: Sib » 2009-12-09, 09:43

Mam kilka pytań odnośnie zbiornika 450 litrów.

1. Czy ktoś się orientuje czy na zbiornik 450 litrów (150x50x60) potrzebne jest zezwolenie administratora budynku? Mieszkam w poniemieckiej kamienicy na 2 piętrze. Sama dekoracja tego zbiornika to ok. 150 kg.

2. Czy taki zbiornik może stać w dowolnym miejscu, w moim przypadku oparty o ściankę działową?

3. Czy szafka pod taki zbiornik powinna być zbrojona kratownicą? Może ktoś ma gotowy projekt kratownicy?

4. Jakiej grubości powinno być szkło żeby spać spokojnie?

5. Czy w przypadku tak dużych zbiorników wskazane jest ubezpieczenie przed spowodowaniem powodzi w kamienicy? Czy ubezpieczając mieszkanie należy fakt posiadania tak dużego zbiornika zgłosić ubezpieczycielowi?
Słyszałem o gościu, któremu trzasło 750 litrów, zalał kilka pięter (mieszkań), a woda stała aż w piwnicy. I sam musiał pokryć wszystkie koszty.
Pozdrawiam,
Artur
Obrazek

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: zezwolenie na zbiornik 450 litrów

Post autor: marthinez » 2009-12-09, 10:24

Sib pisze:Czy ktoś się orientuje czy na zbiornik 450 litrów (150x50x60) potrzebne jest zezwolenie administratora budynku?
Nie potrzebujesz. Warto jednak zastanowić się, czy w takim budynku (stara kamienica) strop jest na tyle mocny, by wytrzymać spory ciężar akwarium.
Sib pisze:Czy taki zbiornik może stać w dowolnym miejscu, w moim przypadku oparty o ściankę działową?
Nie może stać w dowolnym miejscu.
Taki zbiornik musi stać jak najbliżej ścian nośnych budynku, by nie obciążać stropu.
Sib pisze:3. Czy szafka pod taki zbiornik powinna być zbrojona kratownicą?
Tak.
Sib pisze:4. Jakiej grubości powinno być szkło żeby spać spokojnie?
12mm + wzmocnienia poprzeczne.
Sib pisze:Czy w przypadku tak dużych zbiorników wskazane jest ubezpieczenie przed spowodowaniem powodzi w kamienicy? Czy ubezpieczając mieszkanie należy fakt posiadania tak dużego zbiornika zgłosić ubezpieczycielowi?
Posiadając jakikolwiek zbiornik w domu warto mieć ubezpieczenie OC mieszkania.

W ubezpieczalni nie trzeba zgłaszać posiadania tak dużego zbiornika, ale w warunkach ubezpieczenia powinien znajdować się zapis mówiący o rekompensacie w przypadku zalania mieszkania, także wodą z akwarium. To bardzo ważne.
Na szczęście coraz więcej firm ubezp. takie coś wprowadza.
Trzeba natomiast uważać, bo wielu agentów ubezpieczeniowych powie Ci, że owszem firma akceptuje zalanie wodą z akwa, a w rzeczywistości w umowie jest zupełnie co innego. Trzeba zawsze zapoznać się z warunkami ubezpieczenia.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Sib
Forumowicz

Post autor: Sib » 2009-12-09, 12:29

marthinez pisze:Warto jednak zastanowić się, czy w takim budynku (stara kamienica) strop jest na tyle mocny, by wytrzymać spory ciężar akwarium.
Jak to sprawdzić? Oczywiście można zlecić projekt obliczeniowy, ale to wydatek około 1500-2000zł.

W tej chwili moje 180 litrów + dekoracja jakieś 70-80 kg (lawa wulkaniczna, skamieniałe drewno, łupki piaskowca, żwir) stoi przy ściance działowej. Czy przy takim litrażu to źle i powinienem zrestartować zbiornik?

180 litrów to za mało jak dla mnie. Jaki wg Ciebie jest optymalny litraż zbiornika, który ma stanąć w kamienicy?
marthinez pisze:W ubezpieczalni nie trzeba zgłaszać posiadania tak dużego zbiornika, ale w warunkach ubezpieczenia powinien znajdować się zapis mówiący o rekompensacie w przypadku zalania mieszkania, także wodą z akwarium.
Masz sprawdzoną jakąś firmę ubezpieczeniową, która w umowie sporządza tego typu zapisy?
Pozdrawiam,
Artur
Obrazek

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2009-12-09, 14:05

Sib pisze:Jak to sprawdzić?
Szczerze to nie mam pojęcia.
Trzeba by zasięgnąć porady jakiegoś inżyniera po budownictwie.
Sib pisze:W tej chwili moje 180 litrów + dekoracja jakieś 70-80 kg (lawa wulkaniczna, skamieniałe drewno, łupki piaskowca, żwir) stoi przy ściance działowej. Czy przy takim litrażu to źle i powinienem zrestartować zbiornik?
180 litrów to nie tak wiele.
Sib pisze:Jaki wg Ciebie jest optymalny litraż zbiornika, który ma stanąć w kamienicy?
Także nie mam pojęcia.
Sib pisze:Masz sprawdzoną jakąś firmę ubezpieczeniową, która w umowie sporządza tego typu zapisy?
Ja mam z firmy Uniqua, ale czy sprawdzona? Hmmm :suchy: nigdy jeszcze (na szczęście) nie korzystałem z ich "likwidacji szkód"

Znam osobiście jednego gościa, który na drugim piętrze ma obok siebie 2x500 litrów oraz pod nimi 2x150.
Tyle tylko, że nie w kamienicy, a własnym domu z lat '70
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2009-12-12, 13:34

marthinez pisze:Sib napisał/a:
Jak to sprawdzić?
Szczerze to nie mam pojęcia.
Trzeba by zasięgnąć porady jakiegoś inżyniera po budownictwie.
Prawdopodobne jest to strop drewniany więc proponuje rozłożyć ciężar na jak największą powierzchnie i nic się nie stanie lub udać się do administracji i oni muszą udzielić informacji na jakie maksymalne obciążenie przewidziany jest taki strop.W przypadku korzystania z drogi administracyjnej proponuje oficjalną drogę tj. złożyć pismo z potwierdzeniem złożenia lub wysłać takom prośbę listem poleconym wtedy odpowiedź jest pewna i zawsze jest podkładka w razie jakiś kłopotów ;)

Sib
Forumowicz

Post autor: Sib » 2009-12-12, 14:02

Wymiary planowanego akwarium to 150x50x60 + wystrój zbiornika + wyposażenie + szafka. Czy mam w piśmie do administracji zaznaczyć, że mam zamiar postawić taki zbiornik?
Pozdrawiam,
Artur
Obrazek

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2009-12-12, 14:14

wystarczy tylko podać dodatkowe obciążenie stropu i ewentualne poprosić o wskazanie punktów w mieszkaniu gdzie takie obciążenie można umieścić

ODPOWIEDZ