blue_betta pisze:A jakieś drobne kopki taiwan mossa? Przy tym świetle gałązki będzie miał boskie, a nie ma nic piękniejszego niż zdrowy Taiwan w pięknym akwarium

Faktycznie ładne to zielsko jest i w głowie mam taki obraz skałki coś na wzór sterczącego głazu w śród parvula a od dołu zarastający go taiwan moss. tą zajawkę umiejscowił bym lekko wysuniętą na środku miedzy tymi dwoma korzeniami i po prawej przed korzeniem oczywiście też jakiś sterczący kamień w śród trawnika.
marthinez pisze:Nie rób tego, dobrze Ci radze.
Riccia w akwarium holenderskim jest jak chwat nie do wytępienia. Powrasta Ci się wszędzie (w mchy, kępy łodygowców, trawnik) i będziesz tylko wyklinał, bo usunąć tego prawie się nie da. Chyba, że restartem.
Dzięki wielkie za ostrzeżenie, raczej chciałbym restartu unikać jak ognia.
marthinez pisze:Użyj odmiany parvula z pewnego źródła, Jest sporo nizszy od acicularis.
Polecam kubek in vitro - tanio i wydajnie.
Niestety nie znam pewnych źródeł dostępu do tego czy innego chwasta więc raczej będę musiał się zdać na allegro, znalazłem np.
Coś takiego
matrix82 pisze:Planujesz jakieś nawożenie? Bardzo wątpię żeby AS było wystarczające.
Nawożenie oczywiście jest od pierwszego dnia zalania zbiornika, jak na razie podaje tylko mikro i za jakiś tydzień do dwóch dojdzie makro. A i oczywiście co2 też jest podawane z butli od pierwszego dnia. Dawkowanie prezentuje się następująco:
No3 - 2mg/L co drugi dzień
K2So4 - 1mg/L co drugi dzień
KH2Po4 0,3mg/L co drugi dzień
MgSO4x7H20 - łyżeczkę do herbaty przy podmianie wody
makro myślę podawać po 4ml co drugi dzień (roztwór przygotowany według zaleceń producenta)