Zdaję sobie sprawę, że jest to temat wałkowany od lat i na forum ukazało się wiele postów na ten temat, ale proszę o wyrozumiałość i w miarę możliwości o konkretne odpowiedzi.
Tak więc, po krótkiej przerwie z akwarystyką postanowiłem zreanimować baniaczek 25 litrowy. Z założenia ma to być akwarium obsadzone roślinami o niskich wymaganiach - tak więc zakupiłem kilkanaście nurzańców, które w chwili obecnej odradzają się po przejściach w sklepie zoo. Zamówiłem już mech jawajski, który odbieram w przyszłym tygodniu. W planach mam również jeden większy korzeń, który będzie głównym elementem w baniaku..., tyle słowem wstępu.
Tak więc obecnie w oryginalnej pokrywie "wromak" zamontowałem zwykłą żarówkę 25w i z góry mówię, że takie oświetlenie mnie nie satysfakcjonuje. Dlatego moje pierwsze pytanie brzmi - jaka będzie najlepsza żarówka na gwint E14, która zmieści się w pokrywie bez potrzeby jej przerabiania? Mam nadzieję, że takowa istnieje, ponieważ po ostatniej próbie z żarówką o mocy 40w moja pokrywa troszkę ucierpiała.
Moje kolejne pytanie dotyczy skutecznego nawożenia, ponieważ jest to bardzo mały litraż, dlatego planuje skorzystać z bimbrowni. Po przeczytaniu większości postów na ten temat sam już nie wiem jaki rodzaj bimbrowni wybrać. Będę wdzięczny jeśli ktoś poda mi parametry na wersje mini, ponieważ 5litrowych baniek przy akwarium nie zmieszczę.
Pozdrawiam i oczekuje na pomocną dłoń