Praca w anglii? - cv5.pl/cv-po-angielsku/

Gupiki

Tematy dotyczące rozmnażania ryb akwariowych.

Moderator: ModTeam

DianaReachel
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Diana

Gupiki

Post autor: DianaReachel » 2010-05-09, 18:48

Witam!
Jestem początkująca w hodowli, pierwszy raz mam gupika w ciąży.
Ogólna sytuacja wygląda tak: mam 25l, 4 samce i jedną samiczkę. (Bardzo proszę o nie komentowanie w stylu 'Męczysz te ryby' 'Jak się nie znasz to oddaj ryby' itp. Nie po to tu piszę!)
Samiczce od 2,5tyg rośnie brzuch. Dwa dni temu jeden z samców zaczął ją podgryzać(najpierw od dołu, potem w skrzela-ma teraz zakrwawione). Jak tylko to zauważyłam, wyłowiłam samiczkę i włożyłam do słoika(był piątek, więc nie miałam jak kupić dodatkowego akwarium). W odróżnieniu od tego, co o mnie myślicie, mam serce i nie chciałam jej tak trzymać. Zrobiłam eksperyment. Gdy z powrotem dałam ją do akwarium, wszystkie samce otoczyły ją i zaczęły podgryzać. Natychmiast ją przełożyłam z powrotem.
Co się stało? To tylko dla tego, że jest w ciąży, czy tak już zostanie? Co mam zrobić, obawiam się, że kupienie drugiego akwarium nie wchodzi w grę, a nie chcę jej tak trzymać :(

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Re: Gupiki

Post autor: oleq_30 » 2010-05-09, 19:00

Hmm dość dziwne zachowanie jak u gupika . Nigdy się jeszcze nie spotkałem z takim atakiem jak tu opisujesz , przyjrzyj się dobrze samicy czy nie ma jakiś objawów chorobowych.
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

DianaReachel
Nowicjusz

Post autor: DianaReachel » 2010-05-09, 19:11

Moim zdaniem wszystko OK, poza tym, że ma spory brzuch, czarną plamkę na nim, a płetwa ogonowa jakby zbladła(była czerwona, jest różowa) Siedzi przy dnie i mało pływa(ciężko wymagać czego innego, jest w słoiku!)
No i, jak wspomniałam, ma zakrwawione skrzela(nie całe, wąski pionowy 'pasek')

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-05-10, 08:26

Tak jak prosisz, nie wspomnę o meczeniu ryb - to w zasadzie Twoje ryby i Twój problem. Ale tak od strony praktycznej:
- w małym zbiorniku są bardzo niestabilne parametry wody
- w małym zbiorniku są duże wahania temperatury
- w małym zbiorniku ryby są zestresowane

Z tych powodów w małych zbiornikach ryby zapadają na różne dziwne, tajemnicze i nieznane choroby. Z tych samych powodów w małych zbiornikach ryby prezentują czasem zachowania krańcowo odmienne od normy w akwariach o większej objętości. Mając mały zbiornik istnieje również problem kwarantanny, która powinna przede wszystkim być, a potem jeszcze mieć ze 30l (ojej, to więcej niż Twoje akwarium...). Rozumiem, że ryba w słoiku ma wodę ogrzewaną i intensywnie natlenianą?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

DianaReachel
Nowicjusz

Post autor: DianaReachel » 2010-05-10, 19:03

Ciekawe jak?
Więc, jak rozumiem, jest to spowodowane zbyt małym zbiornikiem. Dziękuję.

Ciekawi mnie jedno zagadnienie: skoro wg Ciebie, 'małe akwarium' to 50l-100l(jak czytałam w wielu innych tematach), to czemu produkują kule i akwaria o pojemności np 25l, takie jak moje, które i tak było jednym z większych w zoologicznym?
I czy ludzie o skromniejszych funduszach mają jakąkolwiek możliwość posiadania choćby kilku pięknych gupików?

(Wypowiedź pozbawiona jakiekolwiek sarkazmu czy pospolitej wredoty, nie chcę się kłócić, a jedynie dowiedzieć czegoś, co może mi się przydać)

I jeszcze jedno:
O większy zbiornik nie mam nawet po co prosić, więc co mam zrobić z tą nieszczęsną gupiczką i resztą rybek??

Awatar użytkownika
Klara
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 375
Imię: Anna
Kontakt:

Post autor: Klara » 2010-05-10, 19:42

Czemu produkują kule, bo niestety ludzie to kupują. Jest popyt, jest podaż.
Że ryby się męczą, zdychają, to już nie problem sprzedawcy.

Przykro mi z powodu sytuacji w Twoim akwarium, ale przy malym zbiorniku łatwo o coś takiego. Łatwo się destabilizuje.
Pytasz o fundusze: można kupić droższe akwarium i wydać na start więcej, a potem utrzymanie nie jest aż tak droższe od utrzymania mniejszego akwarium.
Ciągłe dokupowanie rybek to też wydatek no i to chyba się mija z celem.
"Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2010-05-10, 20:25

Według mnie cała sytuacja spowodowana jest tym że masz aż 4 samce na jedną samice, u głupikow powinny byc przynajmniej dwie samice na jednego samca (ale nie więcej niz 3 - 4 bo samce wykończą sie ciągłymi zalotami).
Wiem że samce są ładniejsze, bardziej kolorowe itp ale taka juz ich natura że muszą mieć haremy

A co do wielości akwa to ja też miałem kiedyś 25l (a nawet 11 hihi) ale po pewnym czasie zauważyłem że tak małe akwa mnie ogranicza :)

I jeszcze jedno, trzeba słuchać bardziej doświadczonych ponieważ oni już mieli kiedys te problemy na kture my początkujący natrafiamy więc ich rady to nie sarkazm czy złośliwość tylko ochranianie nas przed błędami które sami kiedyś popełnili.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-05-11, 08:38

Dokładnie. Kule to odrębny temat, ale akwaria o pojemnościach rzędu 25l są potrzebne - jako kwarantanny, kotniki, itp. A to, że niektórzy urządzają w nich akwaria... to ich problem :)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

DianaReachel
Nowicjusz

Post autor: DianaReachel » 2010-05-11, 20:53

Cóż, dziękuję za pomoc.
Z wielką radością informuję, że problem został rozwiązany. 'Wygrzebałam' potrzebą kasę i kupiłam plastikowy kotnik z kojcem, wkładany do głównego akwarium. Zajmuje trochę miejsca, ale usunęłam na jakiś czas zamek i wszystko powinno być OK. Od sprzedawcy w akwarystycznym dowiedziałam się, że takie ataki są nie tylko częste ale i naturalne(większość hodowców szybko oddziela kotne gupiki od reszty , więc nie widzą takiego zachowania). Dodatkowo dostałam zapewnienie, że jak młode podrosną(2,5cm min) to mogę im je przywieść i je kupią.

PS.
Gdy widziałam dwie studentki, jak kupują malutką kulę(wys ok. 15cm) i do niej welonkę(i to całkiem sporą, nie z tych najmniejszych) to mi o mało oczy nie wyleciały... Ja rozumiem, jak się nie ma miejsca to kula i jakaś mała rybka, no ale żeby welonkę?? Przecież one potrzebują dużo miejsca...

Awatar użytkownika
Klara
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 375
Imię: Anna
Kontakt:

Post autor: Klara » 2010-05-12, 08:52

Wielkie hura, że udało się rozwiązać problem. Uratowałaś rybkę i jeszcze dostaniesz kilka złotych za maluchy.
Życzę dalszego rozwoju w akwarystyce.

Co do studentek... ja pewnie bym się odezwała, ale ja to ogólnie pyskata jestem.
I być może by to nie pomogło, ale miałabym spokój sumienia, że coś zrobiłam.

Przykre, że ludzie w poważnym wieku, tak podchodzą do tematu. Jeszcze rozumiem nastolatka, który chce mieć rybki i to "chce" jest ważniejsze od komfortu samych rybek, ale po ludziach studiujących spodziewałabym się większej dojrzałości.
"Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-12, 09:54

Klara pisze:Przykro mi z powodu sytuacji w Twoim akwarium, ale przy malym zbiorniku łatwo o coś takiego. Łatwo się destabilizuje.
Można kupić i tańsze akwaria, używane chociażby komplety , od kogoś kto przerzuca się na większe. - można sporo zaoszczędzić.
DianaReachel pisze:Gdy widziałam dwie studentki, jak kupują malutką kulę(wys ok. 15cm) i do niej welonkę(i to całkiem sporą, nie z tych najmniejszych) to mi o mało oczy nie wyleciały... Ja rozumiem, jak się nie ma miejsca to kula i jakaś mała rybka, no ale żeby welonkę?? Przecież one potrzebują dużo miejsca...
Kula i złota rybka jako prezent lub pierwsze akwarium to głęboko zakorzeniony problem.
Nie jestem pewien, ale to chyba jest efekt nie przemijającej mody z lat 70.
Gdzie lampy typu lava-lump oraz złote rybki były w modzie.
Spójrzmy na to też z innej strony:
jako rodzice, rodzeństwo, kiedy puszczamy bajkę dziecku, to na 100% jeżeli trafi się wątek o rybce to jest nią złota rybka, symbol szczęścia, pożądania przez wielu, może na nas to tak nie odziałowuje z racji wieku, ale na małe dzieci czemu nie.
Puśćmy kolejną bajkę, jeżeli w niej chłopczyk dostaje rybkę to właśnie w szklanej kuli, i zazwyczaj jest to właśnie złota rybka, takie nietrafne połączenie, które w silny sposób odziałowuje na młodych ludzi, którzy nawet jak dorastają, to pamiętają o tym i kierując się takim połączeniem kiedy dobierają prezent

Ufff
Amen

ODPOWIEDZ