Pierwsze czyszczenie
Moderator: ModTeam
- malutki32
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
Pierwsze czyszczenie
O toż mój problem polega na tym że muszę wyczyścić akwarium, podłoże jest zasyfione pokarmem w dodatku nie mogę się pozbyć wysokiego pH ( koło 8.0 - 8.5 ) i teraz moje pytanie co zrobić z rybkami podczas czyszczenia, czy mogę zastosować wodę tą z akwarium do ponownego użytku i ile ryby potrafią wytrzymać beż filtracji gatunki ryb: brzanka sumatrzańska, neony innesa, razbora, kardynałek chiński i zbrojnik niebieski.
Drugie pytanie to jak mogę obniżyć pH przy użyciu innych sposobów niż preparaty chemiczne .
P.S. Proszę o wyrozumiałość mam dość krótko akwarium i stąd braki w mojej wiedzy
Drugie pytanie to jak mogę obniżyć pH przy użyciu innych sposobów niż preparaty chemiczne .
P.S. Proszę o wyrozumiałość mam dość krótko akwarium i stąd braki w mojej wiedzy
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Re: Pierwsze czyszczenie
Po pierwsze wody nigdy się nie wymienia. Wodę się podmienia 20-30%/tydzień.
Polecam kupno odmulacza. Czyścisz dno i podmieniasz wodę jednocześnie.
Jakie masz gatunki ryb, że chcesz obniżyć pH?
Polecam kupno odmulacza. Czyścisz dno i podmieniasz wodę jednocześnie.
Jakie masz gatunki ryb, że chcesz obniżyć pH?
- elsaper
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Czytaj forum a wiedza na pewno się poszerzy.
Jaki jest ten zbiornik który będziesz restartował (litraż)?
Jeżeli ten restart jest "konieczny", choć takiej potrzeby nie widzę, to przełóż te ryby do sterylnego zbiornika ale koniecznie z filtrem
Zapraszam do działu Obsady, bo to co masz w tym akwarium to niezła zupka :rotfl:
Jaki jest ten zbiornik który będziesz restartował (litraż)?
Jeżeli ten restart jest "konieczny", choć takiej potrzeby nie widzę, to przełóż te ryby do sterylnego zbiornika ale koniecznie z filtrem

Zapraszam do działu Obsady, bo to co masz w tym akwarium to niezła zupka :rotfl:
Potraktuję to z przymrużeniem oka. ;)maradona pisze:Po pierwsze wody nigdy się nie wymienia
Ostatnio zmieniony 2011-01-21, 00:13 przez elsaper, łącznie zmieniany 1 raz.
- malutki32
- Forumowicz
- Kontakt:
Pisałem już
brzanka sumatrzańska 3, neony innesa 8, razbora klinowa 4, kardynałek chiński4 i zbrojnik niebieski 4.
Zbiornik 60 litrów
Jestem poniżej zera jeśli chodzi o wiedzę akwarystyczną
brzanka sumatrzańska 3, neony innesa 8, razbora klinowa 4, kardynałek chiński4 i zbrojnik niebieski 4.
Zbiornik 60 litrów
Jestem poniżej zera jeśli chodzi o wiedzę akwarystyczną
- maradona
- Rekin forum
Wybacz nie zauważyłam..
Obniżenia pH to: woda z RO, garbniki (szyszki olchy, liście brzozy
liście olchy, liście kasztanowca, kora brzozy, kora świerkowa, kora dębu, drewno kasztanowca, herbata).
Obniżenia pH to: woda z RO, garbniki (szyszki olchy, liście brzozy
liście olchy, liście kasztanowca, kora brzozy, kora świerkowa, kora dębu, drewno kasztanowca, herbata).
- malutki32
- Forumowicz
- Kontakt:
Najprawdopodobniej będę jutro w sklepie i zapytam wprost, co taki sklep może mi zaoferować i czy pH będzie stałe czy będę musiał dokupywać rzeczy
- elsaper
- Stały bywalec
- Kontakt:
Oj Magda Magda ;)
Pozwól, że drobnie to skorektoruję.
Woda z RO, to po prostu woda destylowana o pH o odczynie obojętnym, czyli w tym przypadku można ją zastosować.
Co do garbników, kolega jak widać jest laikiem w akwarystyce, więc na razie tego nie polecam.
pH można jeszcze obniżyć kwasem. Wbrew pozorem, nie jest to trudne, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić ;)
Pozwól, że drobnie to skorektoruję.
Woda z RO, to po prostu woda destylowana o pH o odczynie obojętnym, czyli w tym przypadku można ją zastosować.
Co do garbników, kolega jak widać jest laikiem w akwarystyce, więc na razie tego nie polecam.
pH można jeszcze obniżyć kwasem. Wbrew pozorem, nie jest to trudne, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić ;)
- malutki32
- Forumowicz
- Kontakt:
A może powiedzcie mi jak wy sobie radzicie z pH
- elsaper
- Stały bywalec
- Kontakt:
Ja akurat radzić sobie nie muszę, bo mam ryby z jeziora Malawi :hyhy:
- maol
- Moderator
- Nazwisko: Olszewski
malutki32 - przede wszystkim wykonaj porządny pomiar testem kropelkowym. Paskowe dają bardzo zakłamane wyniki. Po drugie - czy wysokie pH jest tylko w akwarium, czy też masz taką wodę w kranie? Jeżeli tylko w akwarium, to coś ją zatwardza - np. nieodpowiedni żwir czy kamienie. Usunięcie i właściwe podmiany pomogą przywrócić właściwy, bliższy neutralnemu odczyn. Jeżeli zaś taką masz kranówkę, to niestety pomoże tylko filtr RO - lub przestawienie się na biotop typu Tanganika/Malawi, gdzie takie parametry są bardzo mile widziane. Tyle o pH - podstawa to porządny pomiar 
Idąc dalej - dno po prostu oczyść odmulaczem, absolutnie nie usuwając ze zbiornika ryb, a tym bardziej wody. Co najwyżej, jeżeli jest będzie to konieczne, zrób większą (np. 30-35%) podmianę. Jeżeli podczas silnego odmulania woda się zabrudzi, nie martw się. Kilkugodzinne pozostawienie zbiornika w spokoju i praca filtra wyklarują wodę bez problemu. Inną sprawą jest pochodzenie zabrudzenia - jeżeli masz na dnie resztki pokarmu, oznacza to zbyt intensywne i obfite karmienie. Tak być nie może - dostosuj dawki jedzenia do ilości, którą Twoje ryby zjedzą w przeciągu ok. 2 minut. Jeżeli zostają się resztki, ogranicz ilość. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest "częściej i mało" niż " rzadki i dużo". To na przyszłość ograniczy ilość śmiecia w zbiorniku. A jeden dzień głodówki w tygodniu również nie tylko nie zaszkodzi, ale bardzo pomoże.
P.S. Proponuję lekturę działu "Jak zakładać akwarium" i przyklejonych tam ogólnych tematów.

Idąc dalej - dno po prostu oczyść odmulaczem, absolutnie nie usuwając ze zbiornika ryb, a tym bardziej wody. Co najwyżej, jeżeli jest będzie to konieczne, zrób większą (np. 30-35%) podmianę. Jeżeli podczas silnego odmulania woda się zabrudzi, nie martw się. Kilkugodzinne pozostawienie zbiornika w spokoju i praca filtra wyklarują wodę bez problemu. Inną sprawą jest pochodzenie zabrudzenia - jeżeli masz na dnie resztki pokarmu, oznacza to zbyt intensywne i obfite karmienie. Tak być nie może - dostosuj dawki jedzenia do ilości, którą Twoje ryby zjedzą w przeciągu ok. 2 minut. Jeżeli zostają się resztki, ogranicz ilość. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest "częściej i mało" niż " rzadki i dużo". To na przyszłość ograniczy ilość śmiecia w zbiorniku. A jeden dzień głodówki w tygodniu również nie tylko nie zaszkodzi, ale bardzo pomoże.
P.S. Proponuję lekturę działu "Jak zakładać akwarium" i przyklejonych tam ogólnych tematów.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- malutki32
- Forumowicz
- Kontakt:
Poziom pH mierzę testem kropelkowi dodatkowo jak sprawdzałem wina jest wody jaka mam w kranie więc pozostaje mi jedynie z tego co napisałeś flirt RO, kupiłem w sklepie środek na zmniejszenie pH przez około tydzień wlałem prawie 25 z 30 ml i nic sprawdzałem czy środek działa w małej ilości wody z akwarium i środek działa dlatego nie wiem za bardzo co robić
- maradona
- Rekin forum
Ja bym wybrała filtr RO. Chemii do akwarium nie polecam lać jeśli można tego uniknąć.
- maol
- Moderator
- Nazwisko: Olszewski
Środek działa, tylko że trzeba mieć pewną wiedzę w chemii wody... Woda o wysokim pH i 9co się z tym wiąże) twarda charakteryzuje się tzw. efektem buforowym. Oznacza to, że potrafi "wchłonąć" pewną ilość kwasów bez widocznego dla pH wyniku. Żeby osiągnąć właściwy efekt, musisz wlać tego środka znaaacznie więcej niż sugeruje producent - ile to juz kwestia własnego, absolutnie nie polecanego przeze mnie eksperymentu. To powoduje że wszelkie regulacje za pomocą dolewanych kwasów (środek który kupiłeś to najprawdopodobniej słaby roztwór kwasu solnego) lub szyszkami, liśćmi i podobnymi metodami to środki nietrwałe, zawodne i niestabilne. W sytuacji o której piszesz (czyli pH >8 w kranie) jedyna sensowna metoda to niestety zakup filtra RO ( i wtedy możesz sobie ustalić dowolne pH w akwarium) lub zmiana biotopu na zgodny z wodą. Z drugiej strony, ŻADEN z obecnie przez Ciebie hodowanych gatunków nie jest jakoś specjalnie wrażliwy na pH wody - ja bym się w tak małym zbiorniczku tym w ogóle nie przejmował.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
malutki32, takich szczegółów jak ta obsada w tym litrażu nie pisałeś, na wstępie zbrojnika oddaj, a dalej do działu obsad,
co do wyrozumiałości jak widzę husky na kolczatce też jej nie mam, najpierw się czyta a potem kupuje zwierze , dla uściślenia ryba to też zwierze
co do wyrozumiałości jak widzę husky na kolczatce też jej nie mam, najpierw się czyta a potem kupuje zwierze , dla uściślenia ryba to też zwierze
- malutki32
- Forumowicz
- Kontakt:
Dziś wykonałem podmianę wody około 25-30% od poniedziałku zacznę stosować wyciąg z kory dębu aby zmniejszyć pH, powiedzcie mi jaki koszt jest takiego filtru RO ?? i co muszę o nim wiedzieć ??
aidi, co do rybek to wiem że to są żywe zwierzęta nie jestem małym dzieckiem ale jestem początkującym akwarystą, rybki zostały mi polecone w sklepie wcześniej dostałem ulotkę na ich temat więc nie miałem powodów by nie ufać sprzedawcy. Na razie jest akwarium 60l w planach jest zakup większego bo wiem że ryby rosną i może być im ciasno
aidi, co do rybek to wiem że to są żywe zwierzęta nie jestem małym dzieckiem ale jestem początkującym akwarystą, rybki zostały mi polecone w sklepie wcześniej dostałem ulotkę na ich temat więc nie miałem powodów by nie ufać sprzedawcy. Na razie jest akwarium 60l w planach jest zakup większego bo wiem że ryby rosną i może być im ciasno