Sztuczne rośliny
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
Re: Sztuczne rośliny
vrangsinn,łał, dobra droga ;) , dla roślin prostych kulki giln torf wystarczą spokojne (najlepiej z allegro bo najtaniej wychodzi, o nawożeniu prostym jest wiele tematów, opieka nad roślinami nie wymaga więcej niż dodatkowe 2-3 min przy podmianie
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Albo możesz pomyśleć o LT i ziemi ogrodowej pod żwirkiem. Wcale nie jest trudne w opiece.
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Choć początkującemu bardziej poleciłabym kulki glinano torfowe i żwirek z cotygodniowymi podmianami wody. LT to jednak nie jest aż tak prosta sprawa ;)maradona pisze:Albo możesz pomyśleć o LT i ziemi ogrodowej pod żwirkiem. Wcale nie jest trudne w opiece.
- vrangsinn
- Zainteresowany
- Imię: Szymon
Znalazłem fajny artykuł właśnie o podłożu typowo LW ale ze wzmiankami jak to zastosować w "normalnym" akwarium i właśnie takie podłoże chce zastosować (wymieszany piasek rzeczny + ziemia ogrodowa + torf kwaśny + keramzyt/glina). z Roślin już mam wybrane gatunki:
Echinodorus parviflorus (żabienica drobnolistna)
Vallisneria Asiatica (nurzaniec)
Hygrophila Difformis (nadwódka trójkwiatowa)
Cryptocoryne (zwartka) i tu planowałem albo zwartkę białą (albida) albo Wallisa (x. willisa). W sumie mam tu pytanie jaka zwartka jest najmniejsza?? Wymiary mojego akwa nie są duże (60x30x30) i nie chce 1 planem "przytłumić" całego efektu.
Mam także pytanie odnośnie mchów, który najlepiej by pasował do takiej obsady roślinnej?? i nie rośnie wysoko w górę że tak się wyrażę, myślałem o mchu "mini-mini" nie wiem czy dobrze go nazywam (planuje "obsadzić" nim połówkę kokosa i część korzenia)
Generalnie mam już wszystko rozplanowane, co i jak ma wyglądać itd, brak mi dosłownie paru szczegółów (3 odpowiednich kamieni do aranżacji, niby proste ale jeśli ma to wyglądać tak jak chce to już nie xD), a akwa już stoi (jeszcze puste)
I teraz polecę offtopem aby się upewnić, mianowicie:
Jeśli dobrze zrozumiałem to co przeczytałem odnośnie takiego podłoża które chcę zastosować (wymieszany piasek rzeczny + ziemia ogrodowa + torf kwaśny + keramzyt/glina), nie powinno się go przysypywać piaskiem, tylko żwirem 2-3mm ponieważ wytworzą się strefy beztlenowe??
Z góry dzięki za odpowiedzi :]
PS. to moje pierwsze akwa ale moje 1 spostrzeżenie to takie że im mniejsze akwa tym trudniej wszystko tak zaaranżować by to jakoś wyglądało (albo wszystko za duże, a jak już pasuje to wygląda do bani xD)
Echinodorus parviflorus (żabienica drobnolistna)
Vallisneria Asiatica (nurzaniec)
Hygrophila Difformis (nadwódka trójkwiatowa)
Cryptocoryne (zwartka) i tu planowałem albo zwartkę białą (albida) albo Wallisa (x. willisa). W sumie mam tu pytanie jaka zwartka jest najmniejsza?? Wymiary mojego akwa nie są duże (60x30x30) i nie chce 1 planem "przytłumić" całego efektu.
Mam także pytanie odnośnie mchów, który najlepiej by pasował do takiej obsady roślinnej?? i nie rośnie wysoko w górę że tak się wyrażę, myślałem o mchu "mini-mini" nie wiem czy dobrze go nazywam (planuje "obsadzić" nim połówkę kokosa i część korzenia)
Generalnie mam już wszystko rozplanowane, co i jak ma wyglądać itd, brak mi dosłownie paru szczegółów (3 odpowiednich kamieni do aranżacji, niby proste ale jeśli ma to wyglądać tak jak chce to już nie xD), a akwa już stoi (jeszcze puste)

I teraz polecę offtopem aby się upewnić, mianowicie:
Jeśli dobrze zrozumiałem to co przeczytałem odnośnie takiego podłoża które chcę zastosować (wymieszany piasek rzeczny + ziemia ogrodowa + torf kwaśny + keramzyt/glina), nie powinno się go przysypywać piaskiem, tylko żwirem 2-3mm ponieważ wytworzą się strefy beztlenowe??
Z góry dzięki za odpowiedzi :]
PS. to moje pierwsze akwa ale moje 1 spostrzeżenie to takie że im mniejsze akwa tym trudniej wszystko tak zaaranżować by to jakoś wyglądało (albo wszystko za duże, a jak już pasuje to wygląda do bani xD)
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
coraz lepiej, aż miło czytać
ale do rzeczy:
podłoże najlepiej oddzielić siatką od żwirku - ta opcja jest bardzo przydatna przy odmulaniu jak i przesadzaniu roślin (ziemia nie wychodzi na wierzch) taki podkład nie powinie dotykać szyb i ze względu na estetykę i ze względu na glony
rośliny:ładnie wygląda różnorodność gatunków, patrząc na małe doświadczenia akwarystyczne wybierz coś z roślin dla początkujących
co do twojego wniosku : ta najstarsza prawda w akwarystyce im mniejsze tym trudniejsze
ale do rzeczy:
podłoże najlepiej oddzielić siatką od żwirku - ta opcja jest bardzo przydatna przy odmulaniu jak i przesadzaniu roślin (ziemia nie wychodzi na wierzch) taki podkład nie powinie dotykać szyb i ze względu na estetykę i ze względu na glony
rośliny:ładnie wygląda różnorodność gatunków, patrząc na małe doświadczenia akwarystyczne wybierz coś z roślin dla początkujących
co do twojego wniosku : ta najstarsza prawda w akwarystyce im mniejsze tym trudniejsze
Ostatnio zmieniony 2011-03-03, 22:36 przez aidi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Akwarybka
- Moderator
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Cryptocoryne parva ;)vrangsinn pisze:W sumie mam tu pytanie jaka zwartka jest najmniejsza??
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Zgadza się. A przy restarcie nie będziesz klnąć, że tego nie zrobiłeś.aidi pisze:podłoże najlepiej oddzielić siarką od żwirku - ta opcja jest bardzo przydatna przy odmulaniu jak i przesadzaniu roślin (ziemia nie wychodzi na wierzch) taki podkład nie powinie dotykać szyb i ze względu na estetykę i ze względu na glony
PS. tam pewnie miała być siatka