Akwarum OTTO.

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Tomek

Re: Akwarum OTTO.

Post autor: OTTO » 2012-02-10, 06:01

Akwarybka pisze:moje udało mi ''przestawić''
Też sie nad tym zastanawiałem, że pewnie jak ryba tak wchłania glony, to gdy ich zabraknie wciągnie wszystkie roślinki :orany:

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-02-10, 09:06

Ph tak gdzieś 7,2 - 7,4 - obniżamy na razie MgSO4 do 1 ml/dobę
PO4 widać poszło lekko w górę i jest zdecydowanie więcej niż 1 ale jeszcze nie 1,5 - tu zostawiamy na takim poziomie
NO3 niestety bez zmian, czyli 5 - podnosimy do pełnej dawki
-KCL - 2 ml - podnosimy do pełnej dawki reszta tak jak piszesz

Bolbitis powinien odbić z kłącza liście obumarłe wytnij nożyczkami ale tak żeby kłącze pozostało całe - za dwa trzy tygodnie powinny pojawić się nowe liście. bolbitis rośnie wolno więc trzeba bedzie cierpliwości. Zastanawia mnie ta bacopa - powinna w sumie rosnąć a kąpiele w takim stężeniu kwasku u mnie przeżyła bez żadnego uszczerbku - Ech...roztwór może u Ciebie wyszedł nieco mocniejszy bo masz dużo bardziej miękka wodę - i u mnie być może część kwasu się zneutralizowało na wejscie w reakcję z węglanami wapnia i magnezu - u Ciebie nie...chyba tak...mój błąd - nie pomyślałem o tym.Mogło to stężenie ją spalić... Cholera
:mur:
Co sie stało to się nie odstanie - jakoś to musimy przetrwać.
A w jakim stanie jest hediotis salzmani i didek?
Jak dasz rade to wrzuć jedno zdjęcie całości zbiornika .zrób wieczorem kiedy będzie świeciło sie tylko akwarium i bez lampy błyskowej
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2012-02-10, 11:30

Też sie nad tym zastanawiałem, że pewnie jak ryba tak wchłania glony, to gdy ich zabraknie wciągnie wszystkie roślinki
Ależ nie, bynajmniej :) Ana nie da rady skubać roślin ze względu na budowę pyska. Jest jednak jeszcze jeden szczegół o którym zapomniałam: Ona nie znosi nawożenia CO2, i odradzam wszelkie próby aklimatyzacji przy tym sposobie nawożenia.

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-10, 16:14

Łoren pisze:...mój błąd - nie pomyślałem o tym.Mogło to stężenie ją spalić...
Łoren pisze: Co sie stało to się nie odstanie - jakoś to musimy przetrwać.
No chyba :) Spokojnie przyjdzie wiosna będzie ciepło to mi wyślesz listem w woreczku kilka sztuk ;)
Wieczorem zrobię zdjęcie i wstawię.
Akwarybka pisze:Ona nie znosi nawożenia CO2
A Carbo zniesie ? Można wiedzieć jak się nazywa ? Może uda mi się ją gdzieś zamówić ;)
A cha no i czym ona się żywi po za glonami, na co udało Ci się ją przekierować ?

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-10, 16:58

Wczoraj jeszcze było ok a dziś zauważyłem że glonojady są białe, są w akwarium tymczasowym, to jakaś choroba ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-10, 20:43

Zdjęcia zrobione, jakieś farfocle pływają w wodzie i nie wiem co to jest, natomiast na powierzchni jest osad, jednak z tego co się orientuję jest to normalne ?
Generalnie to rośliny dostały w tyłek 3 dniowymi ciemnościami egipskimi, glony jak szybko odeszły tak powróciły, więc raczej więcej tej metody nie zastosuję.
Didipius już po 2 dniach od zasadzenia widać jak ruszył i przybywało go nawet 1 cm na dzień, po zaćmieniu końcówki obumarły, część roślin-liście stała sie przeźroczysta, no chyba że to zbieg okoliczności i winę ponosi małe NO3 ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-10, 21:09

Co do nawozów to od dziś:
-MgSO4 -1 ml Robert czy to wpłynie na Ph ???
-KNO3 -5 ml
-KCL -5 ml
-KH2PO4 -3 ml
-Mikro -2 ml

Carbo nadal -8 ml, kurcze już piąty dzień dość duża dawka i nie widać aby rośliny poszczały tlen, a powinny przecież ?
Natomiast mech daję radę :hyhy:

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2012-02-10, 21:13

OTTO pisze:Carbo nadal -8 ml, kurcze już piąty dzień dość duża dawka i nie widać aby rośliny poszczały tlen, a powinny przecież ?
Nie będą.
To nie co2!!!
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-10, 21:53

http://akwarystyka.elblag.pl/forum/view ... f=18&t=724
Robert pisałeś już o tym, a ja to nawet kiedyś stosowałem, jednak ktoś mi kiedyś powiedział że w naturze słońce nie zachodzi w środku dnia na 2 godz. jednak akwarium to nie natura, a wgrać z glonami-bezcenne, więc myślę aby zacząć to stosować, myślę że największą zasługę stosowania tej metody, ma wybicie z rytmu glonów.
Jak myślicie można teraz to wprowadzić gdy jeszcze rośliny nie do końca się przyjęły ?

P.S. Ktoś to stosował: http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.ph ... sc&start=0

Tanio by wyszło, tylko czy skutecznie ?

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-11, 08:48

OTTO pisze:jakieś farfocle pływają w wodzie i nie wiem co to jest, natomiast na powierzchni jest osad, jednak z tego co się orientuję jest to normalne ?
Tak to błona baktreyjna - białkowa jak podniesiesz nieco wylot filtra tak żeby falowała powierzchnia wody powinna ustapic - to normalne zjawisko akwarium dojrzewa i stąd takie rzeczy się biorą choć występują czasami i w dojrzałych już zbiornikach.Ja zauważyłem u siebie ze pojawia sie taka błona kiedy w wodzie zaczynają sie rozkładac jakieś kawałki roślin których po przycince nie wyłowiłem. Te farfocle natomiast to prawdopodbnie fragmenty obumarłych glonów.
OTTO pisze: roślin-liście stała sie przeźroczysta, no chyba że to zbieg okoliczności i winę ponosi małe NO3 ?
Rczej byłbym skłonny do tego sie przychylić. Didek co prawda jest wrażliwy ale powinien ładnie odbić bo to dość żywotna roślina.
Ogólnie z tego co widzę to kondycja roslin jest jak na start nie najgorsza - trudno oczekiwać żeby było już jak w dżungli po dwóch tygodniach - nie zapominajmy że akwarium jest bez CO2 a suplementacja to nie jest to samo - to forma zastępcza - taka prowizorka więc i efekty nie będą jakieś powalające na kolana. Zwiększamy teraz nawożenie za kilka dni powinny pojawić sie pierwsze przrosty.
OTTO pisze:Carbo nadal -8 ml, kurcze już piąty dzień dość duża dawka i nie widać aby rośliny poszczały tlen, a powinny przecież ?
Natomiast mech daję radę
Mchy to rośliny dość proste w budowie i najszybciej reagują na zmianę warunków - jak rosną to znaczy że jest ok. Jak kolega Marcin napisał wcześniej przy Carbo rośliny nie będą bąblować - nie ma szans.
OTTO pisze:MgSO4 -1 ml Robert czy to wpłynie na Ph ???
sole magnezu i wapnia mają wpływ na twardość wody a co się z tym wiąże także i na Ph - ponieważ Ph poszło z tego co pamiętam nieco w górę zmniejszamy dozowanie MgSO4 - w wodzie powinno go być pod dostatkiem (kranówka) A magnez zaczniemy dozować jeśli sie okaże ze rośliny mimo nawożenia na dość wysokim poziomie nie przyrastają i się nie krzewią - braki magnezu skutecznie blokują wchłanianie potasu i jeśli krzewienie ustaje i przyrosty słabną ( a wcześniej było ok) to można się domyślać że moga wystąpić braki Mg - z tym że to dotyczy głownie akwariów gdzie stosowana jest woda RO - podmiany kranexem zazwyczaj uzupełniają zapas Mg w wystarczającej ilości

Co do stosowania przerwy w świeceniu - zdania są podzielone - ja też stosowałem przerwę ale odpuściłem bo żadne zmiany nie zaszły a stosowałem ją przez miesiąc i cokolwiek powinno już być widać.
OTTO pisze: Ktoś to stosował: http://podforak.rzeszow.p...der=asc&start=0

Tanio by wyszło, tylko czy skutecznie ?
Aldesam stosuje także w swoim akwarium kol.Max - Andrzej którego cytowałem na 10stronie naszego tematu a cały wątek Andrzeja znajduje sie tu
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.ph ... sc&start=0
Jest jeszcze jeden kolega który eksperymentuje ( on zresztą robi baaardzo różne eksperymenty ;) i część jego tematu proponuję potraktować z przymrużeniem oka , ale zaczął także suplementacje aldesanem) wątek znajduje się tu http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=12079
Następny to kol.Darek - będę sie z nim widział w niedzielę na spotkaniu to popytam jak tam jego wrażenia ze stosowania aldesanu bo oprócz roślinnego też ma akwarium eksperymentalne w którym ćwiczy różne tematy - a Darek to chłopak który ma dużą wiedzę na temat nawożenia i sądzę że powie mi jak jest . Jakby ktoś chciał zobaczyć jak wyglądają spotkania podforaków to można zaglądnąć tu http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.ph ... sc&start=0 spotkanie w styczniu -. jak zwykle wesoło i serdecznie :) No i oczywiście jakby ktoś był chętny to zapraszam
Co do Roslinek - jak sie zrobi Cieplej i nie będzie ryzyka że zamarzną to problemów z wysyłką nie widzę żadnych. Koperta bąbelkowa i pojadą :)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-11, 15:28

Robert znów się czegoś nauczyłem, dzięki bardzo :padam:
A powiedz mi kiedy wpuszczamy jakieś rybki- nie jest mi spieszno z tym tematem ale jakieś zjadacze glonów by się przydały :]
Widziałeś wcześniejsze zdjęcie ? jak wyglądają moje glonojady ? a Kiryski albinosy mają wielkie wypukłe oczy co jest grane ? Parametry wody te same co w dużym akwa ?

P.S. Może by jakoś obniżyć Ph innym sposobem, bo jak Ph spadnie to glony powinny odpuścić no nie ?
A wiesz może przy jakim Ph glony odpuszczają całkowicie ? Poniżej 6 Ph np. ?

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-11, 16:43

Spadek Ph wody to tylko jeden z wielu czynników powodujących spowolnienie rozwoju glonów - nie ma chyba takiej granicy (bezpiecznej dla życia w akwarium) żeby jednoznacznie stwierdzic ze od np Ph - 5,0 glony nie rosną wcale - glony to takie ustrojstwo że bardzo szybko przystosuje sie do nowych warunków i jak nie te które mamy to inne będą sobie z powodzeniem rosły. Z mojego doświadczenia wynika że jedynym sposobem żeby tą walkę z nimi wygrać jest stosowanie się do już sprawdzonych metod hodowli roślin , odpowiednio zbilansowanego nawożenia , właściwego oświetlenia, dobrego podłoża. I tu najczęściej popełniamy błędy - a jest gdzie blądzić ;) sama kwestia doboru odpowiedniego nawożenia wymaga czasu i cierpliwości - tu bardzo łatwo popełnić błąd. Pomimo mojego dość dużego doświadczenia ja także te błędy popełniam i sądzę że bedę jeszcze popełniał - na ich podstawie jednak wysnuwam wnioski i się uczę. Mój ostatni błąd - dość gwałtowne przystopowanie z ilością dozowanego azotu i fosforu ( miałem wysoki poziom azot ponad 40 a fosfor ok 3) z zachowaniem pozostałego nawożenia :zabawa:
czyli wysoko mikro dodatkowo żelazo - efekt - po trzech dniach szyby zielone jakby je farbą pomalował . Usunięcie skutków - dwa tygodnie lub trzy :) tyle tylko że ja nie traktuje akwarium jak sprawy życia i smierci bo mam glony to swiat sie wali...a niech sie wali :) I tak dam im rade za jakiś czas :)

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-11, 17:00

A czy można glonami doprowadzić zbiornik do takiego stadium że jedynym ratunkiem będzie restart ?
A co z rybkami, kiedy coś wpuszczamy na glony ?
Glonojadów już nie ma zgabły w zapasowym akwarium.

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-11, 17:14

Myślę ze juz można obsadę powoli zapuszczać jak woda ma takie same parametry w przechowalniku jak w akwarium to je wpuszczaj . Na temat ryb mam ogólnie marne pojęcie więc za bardzo nie pomogę.
OTTO pisze:A czy można glonami doprowadzić zbiornik do takiego stadium że jedynym ratunkiem będzie restart ?
Trzeba się bardzo starać ;)

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-11, 17:28

Pytam bo kolejnego restartu nie będzie, jeśli nie daj Boże by się nie udało tym razem, to kupuję jakiegoś ptaszka :D
Pozostały mi 4 kiryski, kosiarka, i bocja pręgowana - bardzo łagodna.

Co do dalszej obsady to na początek chciałbym ryby pożyteczne dla zbiornika, czyli zjadaczy glonów i czyścicieli dna:
Kiryski już mam 4 wystarczą ?
Co do zjadania glonów Otoski ? Ile szt ?
W przyszłości chciałbym jakieś Krewetki, ale coś mi się wydaje że mając mojego pecha długo by nie przetrwały :suchy:

Proszę o wypowiedzi-rady.

Robert kiedy kolejna podmiana i ile % ?

ODPOWIEDZ