od 0 do 5 mral jest woda bardzo miękka a ja mam:
98,9 mg/l czyli 1,98 mral więc jest to woda bardzo bardzo miękka

Moderator: ModTeam
OczywiścieŁoren pisze:Teraz będzie czas oczekiwania no i liczę na obszerna fotorelację z zakładania akwarium
Łoren pisze:W niedzielę włączamy szeroki uśmiech i czekamy...na glony
Będą zapakowane do pudła styropianowego wiec powinny dojechać w dobrym stanieOTTO pisze: mam nadzieję że nie zmarzną, bo zima idzie
Ale ja nie mam takiej rośliny :orany:Akwarybka pisze:Hygrophilia pinnatifida jest przywiązana do korzenia
Akwarybka pisze: Bolbitis jest zasadzony w podłożu?
Hydrocotyle JapanAkwarybka pisze:-Co to za jasnozielona roślina przywiązana najniżej na korzeniu?
Bo Hygrophilia pinnatifida jest taką rosliną która bardzo ciekawie rosnie posadzona na różnych przedmiatach..korzeniach , kamieniach itp tworzy rozłogi jak truskawka i wyglada oryginalnieAkwarybka pisze:-Dlaczego Hygrophilia pinnatifida jest przywiązana do korzenia
to tylko tymczasowo - korzen nie chciał utonąć i musi być jakis czas obciazony kamieniami które za jakiś czas wylecą z akwarium a w środek korzenia powędruje bolbitisAkwarybka pisze:Bolbitis jest zasadzony w podłożu?
to hydrocotyle sp japan - trochę za gęsto na początek ale jak zacznie puszczać nowe listki będzie można ją przetrzebić - takie było początkowe założenie . Cieszę sią bardzo że mogłem pomóc i sprawić trochę radościAkwarybka pisze:Co to za jasnozielona roślina przywiązana najniżej na korzeniu?
OTTO pisze:Zarówno paskowo jak kropelkowo wychodzi to samo, więc restart nie zmienił nic w parametrach wody,
Myślę ze na zmiany w Twoim akwarium wpłynie kilka czynników - podłoże ,zmiana oświetlenia i całe nawożenie więc zmiany zasadnicze. Na razie jako cel nadrzędny zakładamy utrzymanie roślin przy życiu i doprowadzenie do dobrego wzrostu - kwestie estetyczne przyjadą z czasem - myślę ze juz nie długo nastąpi drugi nowy etap akwarystyki roślinnej - bez zastanawiania sie jak utrzymać rośliny...zacznie sie poszukiwania formy - tworzenie własnego podwodnego ogródka i w efekcie za jakiś czas będziemy mogli podziwiać fajne akwariumOTTO pisze:tylko dobrego podłoża brakowało roślinkom
Musi być idealnie ? Czym odmierzyć, czy mogę zawierzyć wskazaniom np. czajnika bezprzewodowego ?Łoren pisze:500ml
Masz na myśli Planta Gainer Carbo bo takie kupiłem ;)Łoren pisze:EC
Ale ja mam tylko te testy:Łoren pisze: przed podmianą robimy testy
Powinno być w miarę dokładnie - można za pomocą strzykawki - takiej większej ;)OTTO pisze:Musi być idealnie ? Czym odmierzyć, czy mogę zawierzyć wskazaniom np. czajnika bezprzewodowego ?
Jeden czort - i tak skład ten samOTTO pisze: Masz na myśli Planta Gainer Carbo bo takie kupiłem
Potasu nie mierzymy - interesuje nas poziom NO3 i PO4 - potas będziemy podawać według prawidłowego stosunku do azotu czyli 2:1.OTTO pisze:Ale ja mam tylko te testy:
http://allegro.pl/jbl-tes...2027592154.html
Więc potasu nie zmierzę
Powiedzmy ze pierwsze trzy dni 6-7-8 i później 8 bo na razie masa roślinna nie jest dużaOTTO pisze:Corbo 8 naciśnięć- skoro ma być podwójna dawka zalecana przez producenta
jasne ze takOTTO pisze:I 2,5 ml KCL -chlorek potasu
Resztę nawozów również rozrobię i niech czekają w szafce