Zamiast być coraz ładniej.

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Dasti
Forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Kuba

Zamiast być coraz ładniej.

Post autor: Dasti » 2012-03-24, 19:15

Witam. Ponieważ miało być coraz ładniej , a zaczyna robić się coraz gorzej chciałem prosić Was doświadczeni Akwaryści o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyn tego złego stanu rzeczy.Sprawy techniczne. Akwarium zalane 01.12.2011. Nawożone solami. Światło -0,525W/l, Co2- reaktor Sera Flora 500 .
Parametry wody: PH=7,1 , Kh=12 co daje 28,5mg/l , PO4=1,0mg/l [ pomiędzy 0,8 a 1,2mg/l test JBL] , No3 ok. 17mg/l [ pomiędzy 10 a 25mg/l test Sera]. Pomimo tego że wszystkie parametry wydawać by się mogło są do zaakceptowania to mam wciąż rosnący problem z glonami. Są to krótkie glony włoskowate. Ogólnie rośliny stanęły i zaczął się regres.
Myślę że uda mi się wkleić kilka zdjęć aby przybliżyć problem.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i proszę o pomoc w wyprowadzeniu na prostą.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2012-04-20, 18:41 przez Dasti, łącznie zmieniany 2 razy.

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Re: Zamiast być coraz ładniej.

Post autor: Łoren » 2012-03-25, 08:43

Nawożenie makro jest ok , CO2 również a jak się sprawa ma z nawożeniem mikro? Zdjęcia nie są najlepszej jakości ale widać wyraźnie zbielałe stożki wzrostu co moim zdaniem może wskazywać na braki mikro/żelaza
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Dasti
Forumowicz

Post autor: Dasti » 2012-03-25, 09:29

Witam pięknie Robercie. Jeżeli chodzi o micro to podaję go od zeszłej soboty tj. od 17.03. W sumie do wczoraj podałem go 8ml. Nie podawałem go wcześniej ponieważ najpierw miałem problemy z CO2 [ dlatego zakupiłem Sera Flore] , póżniej pokazały się glony zielone i bałem się że jak podam micro to będzie jeszcze gorzej . Micro jakie podaję to Micro Pro firmy Aqua art.Potas [ bo o nim zapomniałem napisać ]podaję w postaci K2SO4 w ilości 1 czubata łyżeczka przy cotygodniowej podmianie wody.Gdy chodzi o zdjęcia to przepraszam ale są robione komórką. Jeżeli jest potrzeba to zorganizuję aparat i dam nowe. Proszę Cię o pomoc bo sam sobie z tym nie poradzę. DZiękuję

arczif01
Forumowicz
Pojemność akwarium: 375
Imię: Artur
Kontakt:

Post autor: arczif01 » 2012-03-25, 12:52

Jak czesto i ile % wody podmieniasz? moze akwa stoi gdzies kolo okna?

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-25, 13:32

Jesli parametry wody sa takie jak podałeś - jedyne co mi przychodzi do głowy to mikro - myślę że są niedobory i trzeba zwiększyć dawkowanie . Mechanizm jest taki - Brak jednego pierwiastka (zbyt niski poziom) = zablokowanie wzrostu roślin ---> zahamowanie wydzielania substancji obronnych w roślinach----> glony osiadają na roślinach.
Tu popełnia się najwięcej błędów - kiedy rośliny przestają rosnąć i pojawiają się glony - najczęściej akwaryści przestają nawozić , co tylko pogarsza sytuację. Tak więc nie ma się co bać - tylko zaczynać nawożenie - ze dwa dni dać nawet podwójną dawkę na pewno nic się nie stanie. Moze być tak że i glony ruszą bo one pierwsze "wyłapią" żelazo - jeśli tak się będzie działo ze rośliny ruszą i glony też , wtedy można je załatwić zaciemnieniem i zwiększonymi podmianami wody .
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014

Dasti
Forumowicz

Post autor: Dasti » 2012-03-25, 15:01

Tak parametry wody są prawidłowe[chyba że któryś z testów żle pokazuje , ale nie wydaje mi się].W zeszłym tygodniu czterokrotnie sprawdzałem jej parametry. To Micro które mam należy dawkować w/g instrukcji 1ml Micro na 4 l podmienianej wody, to znaczy że w moim przypadku powinno się podać 10ml roztworu. Robert w takim razie dzisiaj i jutro podaję podwójną dawkę dzienną tzn. po 4ml. [ w zeszłym tygodniu dawkowałem po 2ml. co drugi dzień].Ponieważ równolegle z CO2 podawałem ok. 18-20 ml E Carbo tygodniowo [ ze względu na glony] czy podawać dalej, czy już nie i opierać się tylko na CO2. No i jeszcze jedno pytanie czy czubata łyżeczka K2SO4 nie jest za dużo, czy nie zmniejszyć do płaskiej. KNO3 nie podaję ze względu na wysoką zawartość NO3 w wodzie wodociągowe [26mg/l] Robercie zauważyłem dzisiaj że małe pączki [ zalążki liści nowo wypuszczone] niektóre kurczą się i marnieją. :kwiaty:

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-25, 16:02

Ja tam nie posługuję się łyżeczkami i tu nie potrafię odpowiedzieć czy to jest za dużo czy też nie. Polecam zmodyfikowany niedawno kalkulator zulixa gdzie doszedł nowy moduł "podstawowe" gdzie wpisujemy wartości jakie chcemy uzyskać w akwarium (podajemy pojemność akwa , ilość rozrabianego roztworu i ilość w ml jaką chcemy dziennie dozować) a kalkulator nam wylicza ile należy użyć soli do wykonania naszego roztworu aby tygodniowa dawka wyniosła taką wartość jaką potrzebujemy - proste jak budowa cepa :) link do kalkulatora http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=6445. Dozując tak zrobiony roztwór wiemy na pewno o ile dzienna dawka podnosi nam stężenie NO3 w akwarium i ile zużywają go nasze rośliny. To samo dotyczy innych soli . E-carbo można nieco zmnieszyć jeśli CO2 jest na takim stałym poziomie jak podałeś . Węgiel to tzw. supermakro - podstawowy pierwiastek stanowiący główny budulec masy roślinnej więc musi być go sporo - tu jest i szukałbym tylko jakiś braków w mikro. Nieśmiało zaproponuję przejście na mikro intermagu - to z PG mnie jakoś nie przekonuje - taka wodzianka.

Dasti
Forumowicz

Post autor: Dasti » 2012-03-25, 19:08

Znalazłem już Intermag na Allegro jest w 100ml. pojemniczkach. Po niedzieli go zamówię.A do jakiej wartości zmniejszyć dozowanie EC ?.Robert czyli do końca tygodnia podaję mikro tak jak zostało to ustalone i zobaczymy co się będzie działo. Chyba żeby działo się coś niepokojącego to będę na bieżąco informował. :)

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-25, 21:07

Ja bym go dozował zgodnie z zaleceniami producenta ...hmmmm..źle to napisałem bo ja sam tak nie stosuję - jak mi sie wleje to tak jest :fiufiu: ....zastosuj zgodnie z zaleceniami producenta - :)

Dasti
Forumowicz

Post autor: Dasti » 2012-03-26, 15:07

Rzecz polega na tym że drugą zwiększoną dawkę micro podałem dzisiaj o godz. 5,30 rano , ale nie widzę jakiegoś masowego wysypu glonów . Owszem przybyło ich , ale nie jest to plaga przynajmniej na razie.Wydaje mi się nawet że niektóre listki przechodzą pomału z koloru żółtawego na zielony. Wieczorem zorganizuję aparat i postaram się zrobić kilka zdjęć . Pozdrawiam. :yhy:

Dasti
Forumowicz

Post autor: Dasti » 2012-03-26, 18:44

Tak jak mówiłem mała aktualizacja. Robert robimy coś z tymi glonami,czy czekamy aż rośliny ruszą ?. Nie wiem co to jest ten brązowy [ ciemny ] nalot na liściach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-26, 20:35

Jakiejś totalnej katastrofy nie ma z tymi roślinami - trzeba lać nawozy i obserwować jeśli rośliny ruszają to pewnie sobie powoli dadzą radę a jak nie to trzeba będzie je wspomóc zaciemnieniem. A tak w ogóle to chciałem przypomnieć że nie mam wiedzy absolutnej :) I mogę się mylić :)

Dasti
Forumowicz

Post autor: Dasti » 2012-03-26, 21:26

Łoren pisze: A tak w ogóle to chciałem przypomnieć że nie mam wiedzy absolutnej :) I mogę się mylić :)
Robert nikt nie jest Alfą i Omegą więc zdaję sobie sprawę z tego że każdy się może pomylić i ma do tego prawo.Natomiast ja chciałem tylko prosić o pomoc, nic więcej.Ponieważ jesteś na tym forum jedną z bardziej doświadczonych osób i z tego co widzę chętnie służysz swoimi radami [dobrymi radami] innym dlatego Cię o nią poprosiłem. To tyle. Pozdrawiam Kuba.

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-28, 11:06

Co tam na placu boju? Coś się zmienia? :)

Dasti
Forumowicz

Post autor: Dasti » 2012-03-28, 15:01

Witaj. Wydaje mi się że wszystko zmierza ku lepszemu . Rośliny zaczęły wypuszczać nowe liście [ chociaż jeszcze nie wszystkie]. A i glony jakby zamarły , chyba ich nie przybywa. Wczoraj dałem 2 ml Micro , dzisiaj przerwa i jutro znów. ;D Pod koniec tygodnia powinienem mieć więcej wiadomości. [ myślę że dobrych ] :)

Zablokowany