Jarus - mój drugi baniak

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Jarus
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Re: Jarus - mój drugi baniak

Post autor: Jarus » 2012-05-29, 18:27

Łoren pisze: [ciach] Trzeba stosować ogólne metody zwalczania glonów tj np zaciemnienie , wywar z zielonej herbaty , większe i częstsze podmiany wody i pilnować nawożenia do ustabilizowania zbiornika.
O co chodzi w tymi wiekszymi/częstszymi podmianami wody? Jak parametry mam w normie i podmianki robię regularnie co tydzień to co dodatkowe/większe dają? Rozumiem że woda jest w coś zbyt bogata i z tego korzystają glony?
Łoren pisze:
Nikt Ci nie poda wskazówek takich na 100% ze jak tak zrobisz to na 100% będzie dobrze - gdyby ktoś taką wiedzę posiadł opływałby w majątki ;)
Każde akwarium wymaga pewnego rodzaju poeksperymentowania obserwacji - czasami tak jest że tam gdzie coś sie sprawdziło u nas się nie sprawdzi i żebyśmy cuda na kiju robili to nie będzie dobrze. - Tu są różne czynniki - światło , woda , ilość co2, ilość roślin itd. zwiększ jak masz carbo , podkręć jeszcze co2 , zrób zaciemnienie i większe podmiany i trzeba czekać...
To rozumiem, ale strasznie mnie wkurza to że non stop w tymi baniakami walczę... Nie sądziłem że to jest takie wszystko skomplikowane :niewiem:.

To do testu na Fe to dziś zrobię i zobaczymy czy drgnęło...

ps. W starym baniaku Fe na poziomie 0,1 a w tym 0,0. Nie wiem co o tym myśleć - nadal podaje po 0,6 ml dziennie zobaczymy w sobotę co i jak.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-05-29, 21:18

Jarus pisze:strasznie mnie wkurza to że non stop w tymi baniakami walczę... Nie sądziłem że to jest takie wszystko skomplikowane .
Popatrzmy na to z drugiej strony - jeśli byśmy nic nie robili to dopiero byłoby nudne.... :fiufiu:
Ja traktuję to jako pewna formę zabawy i nauki - doświadczam jak natura którą usiłujemy ujarzmić jest wielka, na tyle silna , że nawet w zamkniętym zbiorniku który ma 100litrów wody nie potrafimy tak do końca wygrać - to jest właśnie to :D ale ja nie wymiękam :D
Stawiam sobie kolejne wyzwanie :)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Jarus
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-05-30, 18:56

Łoren masz rację z tym wyzwaniem, ale jak non stop coś mi 'nie teges' z baniakiem to strasznie mnie to wkurza. Sporo czasu też trzeba na to poświęcić żeby było ok.

ps. ktoś mi wyjaśni o co chodzi z tymi zwiększonymi/częstszymi podmianami?
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

ODPOWIEDZ