Bikers pisze:A co z temperaturą wody? Neony Innesa wolą chłodniejszą wodę, dla Gurami 23*C to skrajna wartość, a skrajna to nie optymalna.
Zgadzam się. Fajnie jest jeżeli rybki które pływają w akwarium są z jednego jak nie środowiska to przynajmniej kontynentu Jednak wiesz co, babie nie dogodzisz A ze mnie typowa baba jest Podobają mi się neony, uwielbiam patrzeć na kirysy a gurami uważam za niesamowicie wdzięczne ryby i z myślą o nich właściwie stawiałam akwarium. Wiem że moja obsada to tak trochę nie na czasie, tak po prl-owsku jakoś Jednak decydując się na akwarystykę nie obrałam sobie za cel stworzenie biotopu. Chociaż przyznaję bez bicia że coś mi się ubrdało że gurami to Ameryka i przez jakiś czas trwałam w błędzieBikers pisze:To i ja dodam coś od siebie. Gurami z neonami i kiryskami? Gurami to chyba Azja, a neony Ameryka. Raczej nie powinno się łączyć biotopów.
Jeżeli chodzi o akwaria biotopowe to moim zdaniem syzyfowa praca. Głównie ze względu na to że to niewykonalne, podkreślam że moim zdaniem Uważam że nawet jeżeli aranżacja jest pod dany biotop, parametry idealne, rośliny i ryby z danego środowiska to tak czy siak ryba w tym swoim akwarystycznym ,,naturalnym środowisku,, i tak w którymś momencie trafi na szybę te środowisko które ma w akwa tworzy człowiek nie natura i jak byś się nie starał natury nie skopiujesz, nie przeskoczysz tego co potrafi zrobić i co za tym idzie możesz co najwyżej starać się stworzyć warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych ale naturalnych myślę że się nie da
Jeżeli chodzi o temperaturę to w moim akwarium utrzymuję ją na poziomie 24 stopni
neony- 22-25
gurami- 23-28
kirysy- 19-24
platki- 20-25
gupik- 21-23
(źródło superakwarium)
starałam się wypośrodkować.
Kupując ryby zwracałam też uwagę na temp. akwarii z zoologa. W naszej parafii wszystkie tropikalne rybki mają w akwa temp. 27 stopni