Obsada 110l- czy jest ok?

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

kopyc
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 110
Imię: Magds

Re: Obsada 110l- czy jest ok?

Post autor: kopyc » 2012-10-23, 11:27

Bikers pisze:A co z temperaturą wody? Neony Innesa wolą chłodniejszą wodę, dla Gurami 23*C to skrajna wartość, a skrajna to nie optymalna.
Bikers pisze:To i ja dodam coś od siebie. Gurami z neonami i kiryskami? Gurami to chyba Azja, a neony Ameryka. Raczej nie powinno się łączyć biotopów.
Zgadzam się. Fajnie jest jeżeli rybki które pływają w akwarium są z jednego jak nie środowiska to przynajmniej kontynentu :oczko: Jednak wiesz co, babie nie dogodzisz :D A ze mnie typowa baba jest :P Podobają mi się neony, uwielbiam patrzeć na kirysy a gurami uważam za niesamowicie wdzięczne ryby i z myślą o nich właściwie stawiałam akwarium. Wiem że moja obsada to tak trochę nie na czasie, tak po prl-owsku jakoś :cwaniak: Jednak decydując się na akwarystykę nie obrałam sobie za cel stworzenie biotopu. Chociaż przyznaję bez bicia że coś mi się ubrdało że gurami to Ameryka i przez jakiś czas trwałam w błędzie :bezradny: :hahaha:
Jeżeli chodzi o akwaria biotopowe to moim zdaniem syzyfowa praca. Głównie ze względu na to że to niewykonalne, podkreślam że moim zdaniem :mur: Uważam że nawet jeżeli aranżacja jest pod dany biotop, parametry idealne, rośliny i ryby z danego środowiska to tak czy siak ryba w tym swoim akwarystycznym ,,naturalnym środowisku,, i tak w którymś momencie trafi na szybę :wow: te środowisko które ma w akwa tworzy człowiek nie natura i jak byś się nie starał natury nie skopiujesz, nie przeskoczysz tego co potrafi zrobić i co za tym idzie możesz co najwyżej starać się stworzyć warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych ale naturalnych myślę że się nie da :niee:

Jeżeli chodzi o temperaturę to w moim akwarium utrzymuję ją na poziomie 24 stopni

neony- 22-25
gurami- 23-28
kirysy- 19-24
platki- 20-25
gupik- 21-23
(źródło superakwarium)

starałam się wypośrodkować.
Kupując ryby zwracałam też uwagę na temp. akwarii z zoologa. W naszej parafii wszystkie tropikalne rybki mają w akwa temp. 27 stopni :)

Awatar użytkownika
Bikers
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Tomasz

Re: Obsada 110l- czy jest ok?

Post autor: Bikers » 2012-10-23, 16:40

Oczywiście to Twoje akwarium i Ty decydujesz.

ODPOWIEDZ