Molinezja srebrzysta w ciazy czy nie?

Tematy dotyczące rozmnażania ryb akwariowych.

Moderator: ModTeam

killwarez
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 470
Imię: Robert

Molinezja srebrzysta w ciazy czy nie?

Post autor: killwarez » 2013-06-13, 11:09

witam serdecznie jestem tu nowy niedawno odebralem srebrna molinezje od faceta ktory likwidowal akwa. Moje pytanie jest nastepujace czy ona bedzie rodzic? Z cala pewnoscia jest to samica. Porownalem jej wyglad z moli w sklepach i roznica miedzy moja a nimi jest taka: patrzac z boku jest okragla nie splaszczona jak tamte, pod pletwa ogonowa wystaje jej jakby biala kulka (myslalem ze to odbyt ale ona nie znika) patrzac z gory brzuszek ma troche szerszy od glowy, bardzo nerwowo obgryza rosliny probujac wbic sie miedzy lodygi (moje pozostale 4sztuki tego gatunku tak sie nie zachowuja sa spokojne) kupa ktura robi raz jest spojna czerwona a raz poszarpana brazowa, oddycha nieco szybciej od samca. Prosze pomozcie nie wiem co robic czy wkladac ja do kotnika?

Wiem ze kotnik to nienajlepsze rozwiazanie ale niestety nie wloze jej do swierzej wody w innym akwa a nie chce stracic mlodych

tompor
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 25
Imię: Tomasz

Re: Molinezja srebrzysta w ciazy czy nie?

Post autor: tompor » 2013-06-13, 19:29

Zależy jak duże masz akwarium, czy masz dodatkowe sprzęty. Ja u siebie mam dodatkowe akwarium chyba 13l do którego mam nalaną wodę, działa mi tam filtr-gąbkowy bo zdarzało się że turbinka zasysała małe żyworódki, utrzymuję parametry prawie takie same jak w ogólnym i kiedy widzę, że rybka może rodzić po prostu ją tam odławiam. Przez ten jeden-dwa dni ma gorsze warunki ale lepsze to niż trzymanie jej w kotniku 10x10cm w którym nie ma nawet ruchu. Co do porodów prowadzę sobie kalendarzyk. Przy wodzie 26stopni młode rybki mamco około 4 tygodnie. Zaznaczam sobie w kalendarzu kiedy będą następne. Ale najważniejsze odpowiedzieć sobie na pytanie: co zrobię z tymi rybkami. Mioty molinezji dochodzą do 100 sztuk a 40-60 zdarza się bardzo często. Trzeba mieć gdzie je odchować i jak urosną co z nimi zrobić.

ODPOWIEDZ