Z jakiegos niewiadomego mi powodu dobre dyfuzory CO2 bywaja bardzo drogie. Jesli fundusze nie pozwalaja na zakup takich dyfuzorow to mozna wykonac go samemu przy uzyciu kilku, znacznie tanszych komponentow. Do wykonania potrzebne beda:
1. Odmulacz zwiru
2. Pompa typu power head
3. 5 lub 6 bio kulek
4. Twarda rurka i wezyk
Sposob dzialania tego dyfuzora jest bardzo prosty. Pecherzyki CO2 wznosza sie ku gorze w kierunku przeciwnym do kierunku przeplywu wody. Pecherzyki gazu spowolnione przeplywem wody zderzaja sie z bio kulkami co powoduje szybsze ich rozpuszczanie sie w wodzie.
Przeplyw wody powodowany jest dzieki zastosowaniu malej pompy power head lub innej pompy wodnej. U wylotu rury odmulacza zainstalowana jest 4-5cm grubosci gabka ktora zapobiega wylot z reaktora nierozpuszczonych pecherzykow CO2. Wewnatrz rury odmulacza jest rowniez kilka bio kulek ktore wspomagaja turbulencje wody i ulatwiaja przez to rozpuszczanie CO2. CO2 z butli lub bimbrowni wprowadzane jest do dolnej czesci reaktora za pomoca sztywnej rurki plastikowej (lub szklanej). Wznoszace sie pecherzyki gazu "usilujac" wzniesc sie ku gorze zmagaja sie z przeciwnym kierunkiem przeplywu wody. W trakcie tego procesu, pecherzyki gazu rozbijaja sie o bio kulki i wkrotce znikaja calkowicie rozpuszczone w wodzie. Najtrudniejsza czescia wykonania tego dyfuzora jest wykonanie otworu do wezyka CO2 a nastepnie uszczelnienie tak, aby CO2 przez ten otwor nie uchodzil. W sklepach z hydraulika mozna kupic takie male gumowe uszczelki lub wynalezc jakis wlasny sposob uszczelnienia. Pole do popisu dla majsterkowiczow. Kolejna sprawa to schludne umieszczenie dyfuzora w akwarium.
Dyfuzor CO2
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Dyfuzor CO2
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Re: Dyfuzor CO2
ja mam pytanie patrzyłem w sklepie dzwon do akwarium i tam do rozdzielenia gazu służy jakaś biała gąbka wiecie co to jest z materiał
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Jerzy Marek
Re: Dyfuzor CO2
:mrgreen: A ja wlasnie dzisiaj robiłem bimbrownie i dyfuzor co2 zrobilem tak:
1. Wzielem butelke po moutain dew (0,5l) Przekroiłem w połowie
2. Na dnie jest takie jakby charakterystyczne "stopienie" plastiku.
3. Tam zrobiłem dziurkę na rurkę od drugiej butelki z woda i co2 i działa
4. Koszty? 0zł!
1. Wzielem butelke po moutain dew (0,5l) Przekroiłem w połowie
2. Na dnie jest takie jakby charakterystyczne "stopienie" plastiku.
3. Tam zrobiłem dziurkę na rurkę od drugiej butelki z woda i co2 i działa
4. Koszty? 0zł!
Jeśli pomogłem kliknij pomógł