40l - dżungla by Morter
Moderator: ModTeam
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: 40l - dżungla by Morter
w akwarium zaszło truszkę zmian - wypadła jedna roślinka - nie doczekała się upgreadu światła
(teraz jest 13+8+8 - w tym jedna 8w to sun-glo) dziś mierzyłem wodę, wyszło nawet nie najgorzej jeśli chodzi o no2, no3, amoniak i po4, ale dość wysokie Ph i twardość (chyba)... Aktualizacja tematu będzie po weekendzie, po weekendzie zamierzam też zatroszczyć się o CO2 i raczej inne nawozy...

Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Jako nawozy polecam: Planta Gainer ferro + żelazowy do codziennego stosowania (jest naprawdę cudny) MHK Filtrus nawóz w kulkach (dla korzonków) i Tetra PlantaMin Co miesiąc.
- Sil
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysztof
Hmm... czy dzisiaj jest 1 kwietnia :-?Akwarybka pisze:Jako nawozy polecam: Planta Gainer ferro + żelazowy do codziennego stosowania (jest naprawdę cudny) MHK Filtrus nawóz w kulkach (dla korzonków) i Tetra PlantaMin Co miesiąc.
"Planta Gainer ferro + żelazowy do codziennego stosowania"... a PG Ferro to niby jak dawkujesz?... bo powinieneś codziennie... i tyle żelaza na pewno roślinom wystarczy...
"Nawóz w kulkach"... no okey... ale to już chyba wszyscy wiedzą, a ja osobiście uważam, że są znacznie lepsze nawozy kulkowe niż MHK Filtrus.
"Tetra PlantaMin Co miesiąc"... prawdziwy hit :-/ Ten nawóz to kolejna dawka żelaza. Zawiera ponadto mikroelementy... a te "raczej" należy dawkować częściej niż na miesiąc.
Mając 13 lat powinno się już zastanowić zanim się coś napisze...
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
http://www.allegro.pl/item241087153__pl ... akro_.html
a co sądzisz Sil o takim zestawie?
swoją drogą temat będzie do zamknięcia, otworze nowy, bo dżungla znacznie się zmniejszyła, wyrzuciłem połowę roślinek (ciągle zostało dużo) bo jedna strasznie brudziła i za bardzo się rozrastała nawet bez nawozów, a niestety w tak małym akwa to wada... Poza tym, jedna zasłaniały światło drugim, teraz jest przestrzenniej... Nowy temat chyba jednak założę jak dokonam jeszcze kilka modyfikacji...
zdecydowałem się zamiast red cherry dać amano do neonków i ramirez, są twardsze zarówno jeśli chodzi o parametry jak i obsadę...
a co sądzisz Sil o takim zestawie?
swoją drogą temat będzie do zamknięcia, otworze nowy, bo dżungla znacznie się zmniejszyła, wyrzuciłem połowę roślinek (ciągle zostało dużo) bo jedna strasznie brudziła i za bardzo się rozrastała nawet bez nawozów, a niestety w tak małym akwa to wada... Poza tym, jedna zasłaniały światło drugim, teraz jest przestrzenniej... Nowy temat chyba jednak założę jak dokonam jeszcze kilka modyfikacji...
zdecydowałem się zamiast red cherry dać amano do neonków i ramirez, są twardsze zarówno jeśli chodzi o parametry jak i obsadę...
- Sil
- Stały bywalec
Stosowałem Planta Activ przez moment... jakoś mnie nie zachwycił. Może to przyzwyczajenie do PG ;-)Morter pisze:a co sądzisz Sil o takim zestawie?
Co do redukcji roślin... dobre posunięcie! Na etapie stabilizowania się akwarium warto mieć taką dżunglę, ale potem rośliny zaczynają konkurować o składniki odżywcze, dostęp do światła... Wygrywają najszybciej rosnące, niekoniecznie najbardziej pożądane.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
a możesz podać jaki dokładnie ten PG?? Jaki zestaw byłby najlepszy?
- Sil
- Stały bywalec
Ja stosuję: Planta Gainer PRO Micro + Planta Gainer PRO Makro + Planta Gainer PRO Ferro+ oraz do uzdatniania wody z filtra odwróconej osmozy zamierzam przetestować teraz Planta Gainer PRO Hydro Mineral.
Planta Gainer Classic można sobie odpuścić przy stosowaniu trzech poprzednio wymienionych nawozów, ale można również zestawić inny układ nawozów - ważne, żeby zapewnić odpowiedni poziom zarówno mikro- jak i makroelementów.
Planta Gainer Classic można sobie odpuścić przy stosowaniu trzech poprzednio wymienionych nawozów, ale można również zestawić inny układ nawozów - ważne, żeby zapewnić odpowiedni poziom zarówno mikro- jak i makroelementów.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
chyba się nie zrozumieliśmy... PG ferro + to pełna nazwa... A Ty chyba myślałeś że PG ferro, plus jakiś jeszcze... :roll:Sil pisze:a PG Ferro to niby jak dawkujesz?... bo powinieneś codziennie... i tyle żelaza na pewno roślinom wystarczy...
A co do PlantaMin to Sorry miałeś rację :oops:Sil pisze:"Tetra PlantaMin Co miesiąc"... prawdziwy hit :-/ Ten nawóz to kolejna dawka żelaza. Zawiera ponadto mikroelementy... a te "raczej" należy dawkować częściej niż na miesiąc.
A kulkowy MHK po prostu stosuje i mam zaufanie... :roll:Sil pisze:"Nawóz w kulkach"... no okey... ale to już chyba wszyscy wiedzą, a ja osobiście uważam, że są znacznie lepsze nawozy kulkowe niż MHK Filtrus.
- Sil
- Stały bywalec
Zrozumieliśmy się dobrze Basiu - sam stosuję PG PRO Ferro+... i dawkuję codziennie ściśle według zaleceń lekarza... tfu! producenta ;-)Akwarybka pisze:chyba się nie zrozumieliśmy... PG ferro + to pełna nazwa... A Ty chyba myślałeś że PG ferro, plus jakiś jeszcze... :roll:
I to jest najważniejsze.Akwarybka pisze:A kulkowy MHK po prostu stosuje i mam zaufanie...
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
to już pociągnę temat nawozów... Kupiłem sera florena, bo niewielki wybór mieli w zoologu, i teraz pytanie - czy to jest kompletny nawóz? (zawiera zarówno mikro i makro elementy? - tak by wynikało, ale wolę się dopytać) czy może trzeba go jeszcze czymś uzupełniać...
- Sil
- Stały bywalec
Szczerze? - nie używałem Sera florena. Jednak w przypadku jednego nawozu zazwyczaj występuje niedobór pewnych pierwiastków, a Sera raczej nie jest dla mnie ekspertem, jeżeli chodzi o nawozy do roślin (ale prawdziwe mistrzostwo świata to są zamknięcia ich filtrów - powinni za to zakazać ich produkcji :evil: ).Morter pisze:czy to jest kompletny nawóz?
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
czyli się trochę wkopałem, ale w sumie, leprze to niż nic, nie był drogi więc roślinki będą przynajmniej to dostawały, bo przy dobrym oświetleniu to w sumie konieczność, a z czasem dokupię coś lepszego, na razie inne wydatki w akwarium się szykują (i były...)
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Ja używam floreny i nigdy nie narzekałem. Choć z drugiej strony, niewiele innych nawozów próbowałem. Ale z własnego doświadczenia Florenę polecam.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
maol, a dokładasz coś do niej? czy samą? i stosujesz raz na tydzień przepisowo, czy w innych dawkach?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Stosuję Florenę do wody. Stosuję raz na ok. 2 tygodnie w przepisowych dawkach. I czasami Florenette A pod korzenie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back