Witam
Chciałem się Was zapytać czy jest sens stosowania nawozu w postaci tych kulek, są bardzo tanie i właśnie to mnie jakoś zniechęca. Czy jest sens kupować te kulki.
Acha czy światło:
4x18w 2philips aquarelle i 2iris (standardowe z pokrywy) to odpowiednie światło do mojego akwarium 126litrowego???
Kulki torfowe
Moderator: ModTeam
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Kulki torfowe
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
Re: Kulki torfowe
Co do kulek to na pewno zawierają substancje odżywcze takie jak K, Mg, Fe, Cu, Zn. Są przeznaczone do wspomagania głównie roślin, które tworzą silny system korzeniowy i które w taki właśnie sposób pobierają znaczną część substancji odżywczych (Echinodorus, Cryptocoryne). Niektóre roślin lubią obecność gliny w podłożu (np.:Echinodorus). Jednak na samych kulkach na pewno nie pociągniesz. Należałoby stosować również nawożenie dolistne i w postaci CO2.
Co do oświetlenie to 0,57W/l to sensowne oświetlenie umożliwiające już nawożenie i podawanie CO2.
Co do oświetlenie to 0,57W/l to sensowne oświetlenie umożliwiające już nawożenie i podawanie CO2.
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Naworze PG ferro+ i macro. Daje CO2, ale rośliny marnieją, tylko nie wiem czemu.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
Marnienie roślin to dość ogólnikowe stwierdzenie. Jeśli już nawozić to kompletnym i zbilansowanym zestawem. Warto by więc pomyśleć również o dozowaniu mikroelementów. Osobiście używam serii PA.
Nie będę się kusił o diagnozę, bo nie ma na czym za bardzo jej oprzeć.
Nie będę się kusił o diagnozę, bo nie ma na czym za bardzo jej oprzeć.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Jesli ktos zapyta mnie co sadze o wkladaniu w podloze tych kulek czy innych pastylek i pigulek, to na podstawie wlasnego doswiadczenia moge tylko powiedziec, ze ani one ziebia ani grzeja. Z ledwoscia albo wcale nie zauwazalem wartej odnotowania roznicy w wygladzie czy zdrowiu roslin. Rosliny takie jak kryptokoryny czy zabienice jeszcze cos z tego moze zyskuja ale wkladanie jakichkolwiek nawozow pod rosliny lodygowe jest, moim zdaniem, zupelnie zbedne zarowno dla roslin jak i portfela. Podstawa to dobre oswietlenie, dobre podloze, CO2, i nawozy makro i mikro.