JAJOO pisze:Leczymy ją poprzez kąpiel ryb w słabym roztworze nadmanganianu potasu. Kąpiel powinna trwać około 20 minut. Stężenie roztworu 1g na 100l wody
Dobrze, że wiesz
już jak to robić. Kilka postów temu sam miałeś wątpliwości...
JAJOO pisze:to jest fragmet z tego forum z dzialu leczenie i znajduje sie w miejscu "wazne tematy" wiec pytanie do moderatorow czemu w dziale wazne umieszczane sa szkodliwe sposoby leczenia? poddzial "wazne tematy" juz sam sugeruje ze raczej to co tam jest to jest sprawdzone i dobre
A kto mówi, ze to jest szkodliwe? To, że coś jest mniej skuteczne od innych metod, nie oznacza że szkodzi. Choć nie zawsze do końca pomaga.
JAJOO pisze:nie wlalem czego popadnie drogi maolo tylko to co przeczytalem ze moze poskutkowac,
JAJOO pisze:
nie mialem nic innego wiec zaryzykowalem
... to Twoje słowa kilka postów wcześniej. Z opisu sądzę, że tak do końca to nie wiedziałeś co i po co wlewasz...
JAJOO pisze:
nie wiem moze ty jak zaczynalem z akwarystyka to lales ocet do akwa ale wyobraz sobie ze ja tego nie robie. a juz kompletnym debilem trzeba byc zeby wlac srodek bakteriobujczy do akwa,
Cieszę sie, ze tego nie robisz. Niestety sporo młodych akwarystów ma przypadłość leczenia czego popadnie "czymkolwiek", a już najlepiej Bactopurem.
JAJOO pisze:podejzewam ze o kulturach bakteri nitryfikacyjnych wiem duzo wiecej niz ty
Chcesz sie sprawdzić? Zapraszam... i nie mam wiedzy tylko z Wikipiedii, a ładnych parę lat hobbystycznych i zawodowych doświadczeń
JAJOO pisze:
czy moglbys mi jescze powiedziec jak to zastosowac i co to wogole jest
O soli akwarystycznej i MFC pewnie też wiesz więcej? To Twoje pytanie o te dwie rzeczy również kilka postów w tej samej dyskusji wcześniej. i nie wróży to dużej wiedzy nt. bakterii nitryfikacyjnych.
Nie zależy mi na konkursach wiedzowych i bezsensownym walkom na wiedzę. I też nie jestem wszechwiedzący - o wielu sprawach mam naprawdę mierne pojęcie - np. w żaden sposób nie znam sie na roślinach - a w każdym razie Slanter zakasuje mnie jednym zdaniem. Co nie oznacza, że będę cicho siedział jak ktoś gada głupoty. I jestem zawsze otwarty na sensowna polemikę o moich poglądach.