1500 litrów potu...

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

JAJOO
Forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Tomek

Re: 1500 litrów potu...

Post autor: JAJOO » 2007-12-02, 23:16

nie chcialem cie urazic, jestem swiadom ze utzrymanie takiego kolosa jest trudne. a juz z tym ze na fotkach inaczej wyglada niz w realu to w 100% sie zgadzam z toba bo wiem jak wyglada moj zbiornik na zdjeciach, niedosc ze w realu jest sredni to na fotkach jest jeszce gorszy :/ mi sie ogolnie nie podoba ten biotop, ani tanganika ani malawi wiec pewnie tez ten fakt wplywa na to ze akwa jak dla mnie nie jest szalowe. nie sledze watku, tylko przeczytalem ostatnie pare postow w ktorych byla wypowiedz piwosza z ktora sie zgodzielm dlatego przyznaje sie nie wiedzialem ze sklejasz jakies nowe groty itp u mnie na uczelni sa dwa zbiorniki w ktorych wysokosc i dlugosc ma pewnie ok 1,5-2m(jutro sie przyjze i ocenie ilemoze miec ;]) jak nie wiecej a szerokosc tez cos kolo tego, biotopy to wlasnie malawi i tanganika i sa zrobione podobnie do twojego, na dnie anubiasy z tylu tlo kamieniste z konarem no i przy tle rumowisko z glazowale tez nie zawiele tego pewnie z takiego samego powodu jak u ciebie.kiedys nawet myslalem by sie zglosic do osoby ktora sie nimi zajmuje i pomagac ale jak juz wspomnialem te biotomy mi sie kompletnie nie podobaja, a tak na marginesie to ostatnio wpuscili do obu zbrojniki jakies :/ pewnie z nadzieja ze zjedza glony ktore niestety szyby zdeczka porastaja bo innego uzasadnienia nie widze, a glony jak byly tak sa ;]

nie chcialem cie urazic poprostu powiedzialem swoje zdanie na temat fotki ktora rzecz jasna nie oddaje pelni uroku
Ostatnio zmieniony 2007-12-02, 23:26 przez JAJOO, łącznie zmieniany 1 raz.

Oloakwa
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: Oloakwa » 2007-12-02, 23:17

A ja stane w obronie Daltara wy pewnie myślicie że jak ma się akwarium 1500L to pewnie tyle samo roboty co ze 150 muszę was zapewnić że nie (wiem że nie mam jakies wielkiego akwarium ale czytałem coś o wielkich akwarium i cały ten temat) widziałem zdjęcia jak Daltar nurkował w akwarium więc pewnie jeśli byście chcieli mieć holendra w 1500L to byście musieli zamieszkac w tm akwarium więc nie piszcie postów typu że to akwarium jest brzydkie bo jest piękne sami pewnie byście lepszego nie zrobili a piszecie głupoty bo nie ma roślin to już akwarium jest brzydkie akwarium z rybami z jeziora malawi (pyszczakami) też ma swoją urodę, sam jak bym miał 1500L nie zrobiłbym w nim roślinnego bo widzę ile trzeba czasu poświęcić na to szczeże mówiąć wolałbym już miec akwarium 200L i takiego byka, tyle roboty ale zapewne warto bo taki widok cieszy oko.
Jeśli pomogłem to naciśnij pomógł :D

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-12-03, 09:21

A ja napisze to co zawsze w takich wypadkach - o gustach się nie dyskutuje. To akwarium ma się podobać przede wszystkim Daltarowi - i pewnie się podoba. Ocenianie jakichkolwiek dzieł "artystycznych", również takich jak wystrój akwarium mija się z celem, bo nie ma żadnej obiektywnej skali. I to, ze coś sie komuś nie podoba, nie oznacza, ze dla innej osoby nie jest to najpiękniejsza rzecz na świecie - patrz np. malarstwo współczesne. Mnie ono nie wzrusza, inni płacą grube pieniądze za takie wg mnie bohomazy... Dlatego proponuję rozmawiać tu o kwestiach bardziej "technicznych" niż artystycznych..
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2007-12-03, 10:04

Rozumiem Daltara w całej rozciągłości. Zbudował duży zbiornik i obsadził go roślinami. Skala problemów technicznych z tym związanych jest tak duża, że aktywna zawodowo osoba, która na dodatek ma jeszcze rodzinę i zapewne inne hobby, po prostu nie jest w stanie poświęcic tyle czasu takiemu zbiornikowi ile on wymaga.

Z doświadczenia wiem, że przy 500l roślin (takie posiadam, więc mówię za siebie), można by dłudac i dłubać i dłubać. Codziennie wyciągam coś tam, poprawiam, itd. Weekend to 3-5 h na akwaria. Odmulanie, przycinanie, pielęgnacja. Wymiana wody to pikuś.

Ktoś kiedyś pisał, że jak się ma takie akwarium, to najlepiej nająć kogoś do opieki, albo trzeba bardzo jednotorowo zmodyfikowac swój wolny czas.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-12-03, 10:06

Dokładnie - człowiek zatrudniony do opieki nad takimi zbiornikami to zwykle... standard, tak żeby niektórzy uzmysłowili sobie jak dużo jest z tym pracy. A że Daltar robi to sam - tym większa mu chwała :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2007-12-03, 16:25

Chłopaki ja nie miałem na myśli akwarium holenderskiego tylko naturalnego (styl Takeshiego Amano). Takie akwaria wzbudzają we mnie podziw. Jestem w pełni uznania dla Daltara za jego wkład pracy w założenie tego akwarium i jego pielęgnacje. Jeśli to akwarium podoba sie Daltar'owi to OK. Każdemu podoba sie co innego. Najważniejsze żeby właściciel był z tego zadowolony. Mi sie akwa nie podoba i tyle. Wiem że utrzymanie roślin w tym baniaku jest trudne ale nie niemożliwe. Trzeba tylko chcieć, mieć na to czas i trzeba mieć trochę wiedzy.

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2007-12-03, 16:32

Piwosz, nie to że ciebie nie rozumiem. Oczywiście, że pewnie takiej wielkości akwarium, roślinne, było by przepiękne. Daltar też pewnie takie by chciał. Ale znów trzeba było iść na kompromis.

Ja ma 540l pełne roślin. System oświetlenia i odbłysników jest taki, że każdorazowo aby coś w akwarium zrobić, musze zdejmować części pokrywy, a następnie belki oświetlwniowe. Operacja zajmuje 15s, ale wydaje mi się juz na tyle upierdliwa, że czasami mi się nie chce i czekam na "grubszą" okazję.
Jak sobie pomyślę, że każdorazowo musiałbym jeszcze w kąpielówki wskakiwać, to chyba bym zbiornik w całości osuszył.

Stąd też, domniemuję - decyzja Daltara. Ale Malawi tez będzie super się prezentowało.

Daltar
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 1500
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Daltar » 2007-12-03, 22:21

croc pisze:Piwosz, nie to że ciebie nie rozumiem. Oczywiście, że pewnie takiej wielkości akwarium, roślinne, było by przepiękne. Daltar też pewnie takie by chciał. Ale znów trzeba było iść na kompromis.
Bingo!

Oczywiście nawiązała się dosyć ciekawa dyskusja, w której padają rzeczowe argumenty ze wszystkich stron. Właśnie oto chodzi, że nigdy nie znajdzie się złotego środka, idealnego dla wszystkich.
Piwosz, Jajoo. Nie obrażam sie na nikogo i nie czuję urażonym, chcę abyście jedynie wiedzieli, że życie to diabelnie wielka sztuka kompromisów, w której decydują zazwyczaj czynniki takie jak czas, chęci, pieniądze, czy kontrolowana doza szaleństwa. Ja sobie doskonale zdaję sprawę, że akwaria w stylu Takeshiego Amano to po prostu poezja akwarystyki. Mnie też wprawiają w ten dziwny rodzaj zadumy, który towarzyszy nam wysoko w górach lub na rozłożystych równinach, gdzie po horyzont w blasku zachodzącego słońca kołyszą się złociste łany podzwrotnikowych traw. Zejdźmy jednak na ziemię.
Wklejam pewne niepozorne zdjęcie ukazujące to, co mieści się nad akwarium. Ten wąski, 55 centymetrowej szerokości tunel, do którego trzeba się wdrapać po drabince, to przestrzeń, w której muszę operować aby cokolwiek zrobić wewnątrz. Jak widać na zdjęciu lampy ze świetlówkami podciągane są na stalowych linkach. Następnie mamy ocynkowane kratki, które trzeba zdemontować, pod nimi znajdują się pokrywy z pleksi i kiedy je odsuniemy, dopiero możemy dotknąć powierzchni wody.

Reasumując dla przykładu czynności, które trzeba wykonać, aby zasadzić/przyciąć roślinkę rosnącą bliżej dna.

1. Założenie ochraniaczy na kolana ( kratki po których sie chodzi na klęczkach bardzo uwierają. ) - obowiązkowo!

2. Zdjąć z siebie ubranie do pasa w górę. ( w przypadku nie nurkowania do dna zdjąć wszystko do podkoszulka, bo w tej wilgotności i temperaturze pot zalewa oczy po 5 minutach )

3. Wdrapać się po drabince na góre.

4. Podciągnąć linki zamocowane na oprawach świetlówek.

5. Zdemontować kratki. ( 6 kratek na dł. 3 metry )

6. Odsunąć pokrywy z pleksi. ( 6 pokryw na dł. 3 metry )

7. Założyć maskę do nurkowania ( i rurkę oczywiście )

8. Wykonać zanurzenie i odnaleźć na dnie 3 metrowej długości interesujący nas obiekt.

9. Wykonać zamierzana czynność

10. Wynurzyć się i wylać wodę z uszu ( nurkujemy głowa do dołu ). Zdjąć maskę

11. Zasunąć pokrywy z pleksi.

12. Założyć kratki.

13. Opuścić lampy.

14. Tyłem wycofać się wąską przestrzenią i zejść z drabinki.

15. Wytrzeć głowę i tułów ręcznikiem.

16. Przyglądnąć się efektowi swojej pracy i w razie braku zadowalających efektów wykonać ponownie niezbędne czynności. (oczywiście w razie serii prac opuszczamy punkty 11,12,13 )

Jak widać w przypadku tego akwarium holenderski podwodny pejzażyk to jak codzienne, dobrowolne katowanie się w imię piękna. Wierzcie mi, że byłbym w stanie zasadzić tam podwodną dżunglę ale już po paru tygodniach znienawidził bym moje ukochane akwarium tak bardzo, że skończyło by jako terarium dla 5 metrowego pytona, połykającego raz na miesiąc wesołego króliczka.

Jak już pisałem, nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa w kwestii wystroju i postaram się zrobić coś bardzo oryginalnego. Będę ponawiał próby do skutku, dopóki nie wyjdzie coś naprawdę zadziwiającego. To wymaga jednak czasu, który muszę od Was dostać ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bioenergoterapia i medycyna naturalna - Kraków www.angita.pl

Oloakwa
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: Oloakwa » 2007-12-03, 23:17

no to bradzo duzo roboty z tym jest i nie dziwie ci się dlaczego właśnie to malawi przy roślinnym to byś nie musił wychodzic z tego tunelu an akwarium ;] ale masz 1 plus 3 metrowy basen heh ;]
Jeśli pomogłem to naciśnij pomógł :D

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2007-12-04, 10:45

a ja nadal uważam że powinieneś mieć tam amazonkę...

tak jak myślałem w pierwszym poście...

mało roślin... ładne korzenie... super ryby...

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2007-12-04, 14:30

a ja to nawet pokusiłbym się ze dwie amazonki tam wpuścić. :-D Bez łuków i takich tam.

Daltar
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 1500
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Daltar » 2007-12-04, 20:41

croc pisze:a ja to nawet pokusiłbym się ze dwie amazonki tam wpuścić. :-D Bez łuków i takich tam.
Ale takie max 18-letnie ;-)
Bioenergoterapia i medycyna naturalna - Kraków www.angita.pl

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2007-12-05, 10:13

Daltar pisze:
croc pisze:a ja to nawet pokusiłbym się ze dwie amazonki tam wpuścić. :-D Bez łuków i takich tam.
Ale takie max 18-letnie ;-)
max???? :shock:

Panowie, raczej minimum :roll: :lol:

bez czynów karalnych proszę :lol: :lol:

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2007-12-05, 11:02

kurde, i znów sprzeczka co u Daltara w akwarium ma mieszkać. :mrgreen: Obsada niby ustalona, to teraz parametry wiekowe nie grają.

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-12-05, 15:51

dzidek1983 pisze:bez czynów karalnych proszę
e no, od 16 prokurator "zdejmuje rękę" nie powiem z czego, choć ostatnio słyszałem, że zmniejszyli wiek do 15 z uwagi na coraz niższy próg inicjacji ktoś słyszał?

btw. Co z tym przeniesieniem tematu?? BO się robi niezły offtop...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

ODPOWIEDZ