finger food catering w łodzi

25 malutkich glonojadów.

Tematy dotyczące rozmnażania ryb akwariowych.

Moderator: ModTeam

Rala
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Alicja

Re: 25 malutkich glonojadów.

Post autor: Rala » 2008-03-04, 20:30

Krzychu, muszlę zaproponowałam usunąć, ponieważ powoduje wzrost twardości wody, a glonojady lubia miękką wodę, gdyż taka występuje w ich środowisku naturalnym. Dla zbrojnika niebieskiego szczególnie wskazana jest miękka i kwaśna.
Warto więc włożyć jakiś korzeń dla polepszenia parametrów wody, a i zbrojniki lepiej się w jego zakamarkach będą czuły.

U Ciebie może i jest jak piszesz, ale jak zwykle są pewnie wyjątki od reguły ;-)
Zresztą wiele zależy od wody wodociągowej, która może jest Twoim sprzymierzeńcem, ale często w kranach jest woda o średniej twardości i jeżeli dokłada się jeszcze muszle to naprawdę niewielu rybom to służy, a na pewno nie tym z biotopu Amazonki.

Awatar użytkownika
kamilb
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: kamilb » 2008-03-04, 23:10

Rala, zgadza się. Zbrojniki preferują miękką i kwaśną wodę - taka, jaka występuje w Czarnych Wodach..

Najlepiej dodać jakiś torf etc.
Obrazek

Krzychu
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 150
Imię: Krzysztof
Kontakt:

Post autor: Krzychu » 2008-03-05, 11:53

Rala pisze:Krzychu, muszlę zaproponowałam usunąć, ponieważ powoduje wzrost twardości wody, a glonojady lubia miękką wodę, gdyż taka występuje w ich środowisku naturalnym. Dla zbrojnika niebieskiego szczególnie wskazana jest miękka i kwaśna.
Warto więc włożyć jakiś korzeń dla polepszenia parametrów wody, a i zbrojniki lepiej się w jego zakamarkach będą czuły.

U Ciebie może i jest jak piszesz, ale jak zwykle są pewnie wyjątki od reguły ;-)
Zresztą wiele zależy od wody wodociągowej, która może jest Twoim sprzymierzeńcem, ale często w kranach jest woda o średniej twardości i jeżeli dokłada się jeszcze muszle to naprawdę niewielu rybom to służy, a na pewno nie tym z biotopu Amazonki.
a korzen mam też (ale mały) :) ale powiem Ci u Mnie jakosc wody musi odpiwadac skoro glonojady Mi sie rozmnazaja.... po kazdym czyszczeniu akwarium od podstaw gdy wszystko urzadze do akwarium (przy filtrze) wrzucam 2-3 lyżki soli (mała) i kalium.. moze to pomaga tez... wlasnie widzisz u Mnie wiekszosc glonojadow zeruje na calym akwarium w ciagu dnia... nie chowaja sie nawet jesli przypadkowo pukne w akwa...rzadko kiedy sie chowaja...ale co tam :)
Posiadam 4 Piranie - 3 Oskary - 2 Zbrojniki ...

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2008-03-05, 13:36

wrzucasz sól do glonojadów?
Niezły sajgon im fundujesz. :-/
A co to znaczy "czeszczenie akwarium od podstaw"?

Awatar użytkownika
elsaper
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: elsaper » 2008-03-05, 18:39

chyba wyjmowanie wszystkiego pokolei i czyszczenie :P Czego się robić nie powinno :D
"Rocky Darkness 2011"
Obrazek

Krzychu
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Krzychu » 2008-03-06, 16:03

croc pisze:wrzucasz sól do glonojadów?
Niezły sajgon im fundujesz. :-/
A co to znaczy "czeszczenie akwarium od podstaw"?
a co takiego???ze sol ??? chlopie to sie stosuje od wielu lat... i wszystko jest ok
widac jestes malo doswiadczony...
a czy wiesz tez ze mozna karmic glonojady szyjka od kurczaka?? gotowana oczywiscie???
lub miesem wolowym??? wiesz o tym????

croc az brak Mi słów...

prezes_cfc
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 11
Imię: Maciek

Post autor: prezes_cfc » 2008-03-06, 17:39

karmie je sałatą, faktycznie jedzą, do tego wsypuje im jedzenie dla narybku Mikrovit Basic Tropicala.
Coś jeszcze mam im tam zapewnić?
I czy mogę już zacząć urządzac to akwarium? to 100litrowe juz mam praktycznie zrobione, i czy w tym gdzie są glonojady moge już normalną ilość żwiru wrzucić, posadzić dużo roślin i jakis mały korzeń wsadzić?

Krzychu
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Krzychu » 2008-03-07, 08:00

prezes_cfc, mozesz im jeszcze ugotowac szyjke kurczaka i dac im jeden krag do skubania...tylko z grubsza obierz mieso...
gwarantuje ze Ci zjedza mieso do kosci... malym glonojadom tez..
sam to robie....

a co do akwarium to oczywiscie ze tak.........jak naj bardziej........

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2008-03-07, 19:52

Krzychu, chłopie. Brak mi słów.

Karmię swoje zbrojniki różnego rodzaju mięchem, bo jestem w grupie osób tych, które wiedzą że zbrojniki (nazywane zwyczajowo glonojadami, choć tak naprawdę niewiele z nich te glony wsuwa) są w znakomitej części mięsożerne i potrafię odróżnić, które co jedzą.

Poza tym, Krzychu, chłopie, (że nie wspomnę, że brak mi słów :-D ), rzeczywiście jestem niedoświadczonym akwarystą (jeśli za doświadczenie brać wysługę lat).
Ale, Krzychu, chłopie (że ponownie nie wspomnę, że brak mi słów), należę do tych, którzy czytają, szukają, zadają pytania, czyli ogólnie rzecz ujmując, przechodzą chętnie i skutecznie przez ciągły proces edukacji. Czy Ty do nich też należysz, to sobie sam odpowiedz (bez urazy, bo nic o Tobie nie wiem, więc to nie stwierdzenie, a pytanie).

I rzecz najważniejsza - każdy, każdy, każdy (i tak mógłbym w nieskończoność), każy kto poważnie zajmuje się hodowlą zbrojników wie, że zrojnikom soli się nie sypie.

Numer z muszlą raczej swiadczy, że nie bardzo wiesz jak powinno się urządzać akwaria dla zbrojników oraz jakich parametrów te ryby wymagają. A to, że skłądają Ci ikrę o niczym nie świadczy. Masz jeden gatunek (ten najbardziej pospolity) zbrojnika, który od 100 pokoleń żyje w niewoli i tam się rozmnaża.

I na tym zakończę. Odesłałbym Cię na Forum gdzie ludzie głównie o zbrojnikach piszą i tam mógłbyś zweryfikować co powiedziłem, ale że regulamin tego zabrania, więc się powstrzymam.

Do prezesa cfc:
To czym powinno karmić się zbrojniki zależy wyłącznie od tego jaki to zrojnik. Są typowo mięsożerne gatunki i je trzeba karmić mięsem. Są takie, które żywią się jedynie roślinami, a są i takie które jedzą mix (w różnych proporcjach).

prezes_cfc
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 11
Imię: Maciek

Post autor: prezes_cfc » 2008-03-08, 01:58

ze 3 dni temu wrzuciłem sałate i faktycznie zjadły, więc może nie bede nic zmieniał narazie?

Krzychu
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Krzychu » 2008-03-08, 06:42

croc, <lol> ale wypowiedz DZIEKI :) nie mowie ze sypie glonojadom sól... moze nie ujolem tgo scisle :) sypie tylko sól tylko wtedy gdy czyszcze akwarium od podstaw: czyli: jak parze kamienie, czyszcze akwa, parze korzen, dekoracje ... wymieniam wode, itp, itd... (przed wpuszczeniem OGÓlNIE RYB do akwa po w/wym czyszczeniu a to jest raz na 1,5 roku do 2 lat ... i wsypuje tylko 2-3 łyzeczki male ... Wiecej nie stosuje soli ...
Moja wina nie wyjasnilem na poczatku za co wielkie PRZEPRASZAM ...
wiec Chłopie SZTAMA ... :)

prezes_cfc jak pisalem wczesniej wrzuc im kreg szyjki od kurczaka tez zjedza...
mam nadzieje ze kolega croc sie zgodzi z tym co pisze :)

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2008-03-08, 08:59

Krzychu, ze mną sztama jest zawsze i wszędzie. Jestem absolutnie niekonfliktową osobą (przynajmniej na tym forum) :-> .

Ancistrusy są zbrojnikami wszystkożernymi, ale z balansem w kierunku roślin. Podawanie mięsa, np kurczaka (szyjka kurczaka, to bardzo popularna karma stosowana przez akwarystów) jest jak najbardziej dobrym składnikiem ich diety, ale za czesto nie powinien być podawany. Świeże (ale parzone) warzywa i owoce są podstawą żywienia zbrojnika niebieskiego. Gruszka, arbuz, melon, dynia też im przypadnął do gustu. Ale najważniejsze, zróżnicowanie ich diety. Duża część przypadków zachorowań zbrojników to zapalenia układu pokarmowego. Większość osób trzymająca te ryby nawet nie wie, że ich rybka cierpi. Schorzenie to jest wywołane złą dietą.

Z Twoich postów jasno wynika, że bardzo dobrze komponujesz i stosujesz bogate menu, czym rybki odpłacają Ci się zdrowiem i rozrodem (choć to akurat czasami można uważać za plagę :-D ).

Sypnięcie 3-4 płaskich łyżeczek soli raz na 2 lata - masz całkowitą rację, że nic nie zaszkodzi. Ja raczej odczytałem, że robisz to przy każdrazowej podmianie. Mój błąd.

Zbrojniki, ogólnie, choć skóre mają "zbrojoną" są bardzo delikatne i wrażliwe na zmienne parametry wody, na nieodpowiednie kH, pH, małą filtrację i zmienną termikę, na zawartość chemii. Oczywiście zbrojnik niebieski jako ten od lat reprodukowany w niewoli i w różnych warunkach jest nieco bardziej dostosowany do życia akwaryjnego niż jego dalsi i bliźsi "koledzy" z odłowu.

Jeden egzemplarz Golden Nuggeta (L18 Baryancistrus) pół roku przystosowywał mi się do akwarium. I choć wodę i filtrację miałem jak należy, to nie jadł nie żerował (w takim stopniu jak należy) i zdechł. Odrobaczałem go na różne sposoby (to też częsta przypadłość mięsożerców), ale nie dał biedak rady.

pozdrawiam Cię

Krzychu
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Krzychu » 2008-03-08, 20:18

ciekawe to co napisales hehe :) 3 razy czytalem :) dzieki ...
jak widac nie zrozumielismy sie na poczatku, ale juz wszystko jasne :)

jak napisales:
Zbrojniki, ogólnie, choć skóre mają "zbrojoną" są bardzo delikatne i wrażliwe na zmienne parametry wody, na nieodpowiednie kH, pH, małą filtrację i zmienną termikę, na zawartość chemii.

nigdy nie bawilem sie w parametry wody p-h itp itd....
ale tu sie z Toba nie zgodze :) Zbrojnik przezyje wszystko :) a zalezy to jak jest chodowany od malego tzn jak wychowasz tak bedziesz mial :D
raz robilem ze szwagrem tak ze on ma dwie samice zbrojnika i samca, a Ja 6 samic... a jakis czas temu padł M i dorosly osobnik ktorego mialem pare ladnych lat... (wiadomo kazdy kiedys ginie)
no i robilismy wymiane jak u niego zostala zlozona ikra i mlode zaczely wyplywac z kryjowki samiec odszedl od mlodych wiec zostal przezucany do mojego akwa... a u Mnie po 2 do 5 dni skladal ikre z Moimi samicami.... a jak u Mnie Mlode wyszly samiec wrocil do siebie i powiem Ci tak ze dobry byl i jest z NIEGO REPRODUKTOR ! :p i ta czynnosc byla powtarzana kilkanascie razy :) a przewoz osobnika byl kilka kilometrow takze chlop najadl sie stresu ale widac nie przeszkadzaloMu to i bylo wszystko ok :) pozdro ...

croc
Zakręcony forumowicz

Post autor: croc » 2008-03-09, 10:21

Krzychu.
Bardzo ciekawe są twoje obserwacje. Zbrojnik Niebieski to jeden z ponad 400 juz rozpoznanych gatunków zbrojowników. Ancistrus jest jednym z najlepiej "udomowionych". Jest łatwo rozmnażalny i na przestrzeni pokoleń (jego pokoleń), przyzwyczaił sie do wielu różnic jakie dzialą akwarium od środowiska naturalnego.

Ancistrusy to bardzo wdzięczne i nie aż tak trudne ryby w hodowli, ale na pewno były by zadowolone z odtworzenia ich natiuralnego środowiska.

Większość zbrojników jednak pochodzi z odłowu. A to zupełnie inna bajka. Tutaj brak odpowiedniego traktowania zazwyczaj prowadzi do smierci ryby. A i odpowiednie traktowanie też nie zawsze wystarcza, bo ryba która urodziła się wolna, po przeniesieniu do akwarium nie da rady pokonać stresu.

no to macie niezłego reproduktora.
A co robicie z maluchami? Sprzedajecie do sklepu?

Krzychu
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Krzychu » 2008-03-10, 12:37

z maluchami?? troche zostawiam sobie :) a czesc idzie po znajomych.... :)
przed wczoraj sprowadzilem sobie nowego osobnika Zbrojnika (dojrzałego samca)
czas zmieszac krew... po jakims czasie przezuce go do szwagra do jego samic...
On ma 3 a Ja 6 takze teraz to bedzie jazda z nowym samcem...

hmm a mam pytanko? Jak tam u was jest np z kupnem Zbrojnika (samca) ???
bo np u Mnie jest strasznie ciezko rzadko nawet bardzo zadko dostac w sklepie samca 101 razy szybciej dostaniesz samice....
w sumie np z legu mlodych glonkow powiedzmy 20 sztuk to z tego sa 2 - 4 samce reszta samice :)
hmm dlaczego tak sie dzieje?

ODPOWIEDZ