Podłączenie filtra RO.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
AdiXXL
Forumowicz
Pojemność akwarium: 90
Imię: Adrian
Kontakt:

Podłączenie filtra RO.

Post autor: AdiXXL » 2008-03-19, 21:27

Witam.

Kupiłem ostatnio filtr RO :) Niestety nie wiem, jak go podłączyć :( Czy jeśli wrzucę zdjęcia części i zdjęcie instrukcji, pomożecie mi?

rogal16

Re: Podłączenie filtra RO.

Post autor: rogal16 » 2008-03-19, 21:30

no to wrzucaj sprubuję ci pomóc...
ale nie daje gwarancji że dam rade...:D ;-)

Awatar użytkownika
AdiXXL
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: AdiXXL » 2008-03-19, 23:14

Oto zdjęcia :) Jak to zmontować, o co chodzi z tym ściekiem? :) :P

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

szalinski_2005
Akwarysta
Pojemność akwarium: 85
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: szalinski_2005 » 2008-03-20, 08:44

więc tak musisz sobie kupić taśmę teflonową i na pierwszym zdjęci masz zawór i trójnik
zamykasz wodę w mieszkaniu i w zależności gdzie to chcesz podpiąć czy w kuchni czy łazience odkręcasz istniejący zaworek np. od pralki w to miejsce wkręcasz trójnik i w niego zawór do osmozy i zawór do pralki
następnie za pomocą wężyka podpinasz z zawora do osmozy w twoim przypadku do niebieskiego końca wszystko oczywiście skręcasz na teflonie
następnie wkładasz do osmozy membranę w sposób mała rureczka z gumką w dół i wciskasz skręcasz osmoze
następnie tam gdzie masz czerwoną rureczkę zakładasz wężyk i do niego podpinasz biały element z drugiego zdjęcia strzałką w kierunku przeciwnym do osmozy i od tego rureczką do kanalizacji czyli ścieku tam leci woda brudna z osmozy
i zostaje ci jedno wyjcie oznaczone białym wężykiem tu wylatuje woda przefiltrowana
przy rozruchu dobrze jest na początek odkręcić rurkę za pierwszym filtrem wstępnym aby nie zapchać membrany
miłego dnia :)

Awatar użytkownika
AdiXXL
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: AdiXXL » 2008-03-20, 11:59

Gdzie będzie lepiej?

Tu:

Obrazek

czy tu

Obrazek

? :)

A czy tego ścieku po prostu nie można zrobić tak: podłączyć do czerwonej końcówki wężyk i przy używaniu filtra skierować go do zlewu/ wanny? :) Mogę filtr zakładać tylko wtedy, jak będę go używać?

szalinski_2005
Akwarysta
Pojemność akwarium: 85
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: szalinski_2005 » 2008-03-20, 18:50

AdiXXL pisze:A czy tego ścieku po prostu nie można zrobić tak: podłączyć do czerwonej końcówki wężyk i przy używaniu filtra skierować go do zlewu/ wanny? :)
oczywiście że można choć by ja tak robię nie mam na stałe podłączonego
a co do podłączenia to jeżeli chcesz go podłączać jak go używasz to lepiej go wpinać do wody na pierwszym zdjęciu łatwiejszy dostęp
wszystkie połączenia zrób na taśmie teflonowej nawet jeżeli było coś skręcone to rozkręć i zawiń taśmę bo będzie ciekło
powodzenia życzę
miłego dnia :)

ODPOWIEDZ