Tylko u nas Pierścionki zaręczynowe czarne złoto w najlepszych cenach

Płatki kosmetyczne jako dodatkowy wkład do filtra wewnętrzne

Moderator: ModTeam

lisekx
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: :)
Kontakt:

Płatki kosmetyczne jako dodatkowy wkład do filtra wewnętrzne

Post autor: lisekx » 2008-04-12, 19:46

Kolega używa płatków kosmetycznych jako dodatkowy wkład do filtra wewnętrznego. Zaczął je stosować, gdyż gąbka, która jest we filtrze zatrzymuje tylko te większe zanieczyszczenia, a płatki zatrzymują wszystkie mniejsze. Dla potwierdzenia pokazał mi jak wygląda kilkudniowy płatek i był dosłownie cały brązowy od brudu.
Dlatego chciałbym sie dowiedzieć, czy może ktoś z was stosuje podobny patent i czy nie zaszkodzi to roślinom czy rybom, bo skoro zatrzymuje taki drobniutki brud, to czy bakterie są bezpieczne i spokojnie przedostają się przez taki płatek ?

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 72
Imię: Maciek
Kontakt:

Re: Płatki kosmetyczne jako dodatkowy wkład do filtra wewnętrzne

Post autor: macio » 2008-04-12, 20:44

lisekx pisze:to czy bakterie są bezpieczne i spokojnie przedostają się przez taki płatek ?

one sie na nich osadzają myśle że to bardzo dobry pod względem technicznym i biologicznym wkład do filtra
Teraz kostka ;D

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2008-04-12, 21:41

a co to są te płatki kosmetyczne? Rodzaj waty? Jeśli tak, to jest to standardowy wkład w większości filtrach. Pytanie tylko, czy te kosmetyczne nie są nasączane jakimiś środkami chemicznymi (toniki, balsamy).

Rala
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Alicja

Post autor: Rala » 2008-04-12, 21:42

Z mojego doświadczenia wynika, że te płatki to głupi pomysł. Mam kaskadę i kiedyś na początku też tak kombinowałam i na próbę włożyłam płatki kosmetyczne - po 2 dniach zrobil się taki glut że na dobre zjawisko to nie wyglądało niestety.
Obecnie używam waty akwarystycznej (można też włókniny) i jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie.

Ps. Tak jak croc pisze też myślę że są czymś nasączane, bo na zwykłe osadzanie sie brudu to nie wyglądało.

ODPOWIEDZ