Jaki kupić nawóz?

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Jaki kupić nawóz?

Post autor: Thierry Henry » 2008-04-22, 21:59

Witam...
W poniedziałek zrobiłem restart zbiornika. Podłoże Tetra Plant Complete Substrate i drobny żwirek. Kupiłem tabletki do podłoża oraz mam jeszcze resztki Tropical aqua plant B.
Co proponujecie do akwarium z między innymi takimi roślinami eleocharis acicularis, glosia, cabomba aquatica.
U mnie w zoologu mogę dostać jakiś nawóz makro+mikro robiony przez jakiegoś kolesia.
Jest on w butelce 0,5l.
Czekam na wasze propozycje. :):):)

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Re: Jaki kupić nawóz?

Post autor: Piwosz » 2008-04-23, 09:49

U mnie w zoologu mogę dostać jakiś nawóz makro+mikro robiony przez jakiegoś kolesia.
Lepiej chyba zainwestować w porządny, firmowy nawóz...pomyśl nad nawozami Aqua-art lub Aquabotanica...albo pisz do

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2008-04-23, 12:11

Jak kupię Planta Gainer Pro Ferro+ i Planta Gainer Pro Macro wystarczy??:D
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2008-04-23, 12:15

Lepiej zamiast tych wszystkich nawozów (jeśli to zwykła kranówa) stosuj do podmian PG Classic i ferro+ codziennie.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

JARA
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Brak

Post autor: JARA » 2008-04-24, 10:46

PG Classic wystarczy i ewnetualnie Multimineral (ten zrobi i dobrze dla roslin i rybek) ;)

Awatar użytkownika
otis
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Adam

Post autor: otis » 2008-04-24, 11:26

Ja stosuję przy wodzie z kranu
do uzupełniania mikro: PG Classic przy podmianie, PG Ferr+ w dziennych dawkach
do uzupełniania makro: KNO3 (azot), KH2PO4 (fosfor), K2SO4 lub KHCO3 (potas) dawkowanie dzienne.
W proporcje pomiędzy Ca i Mg poki co nie wnikam.

Wybierając nawóz musisz pamiętac, aby była równowaga pomiedzy mikro i makro. Jeżeli samo akwarium produkuje Tobie N i P w odpowiedniej proporcji to uzupełniasz tylko z makro K (potas) i dorzucasz mikro (np. z PG Classic lub Ferro+).
Jeżeli natomiast masz dobrze wystartowany filtr biologiczny pochłaniający dużo azotu to będziesz musiał go uzupełniać w jakiś sposób.
Ja zdecydowałem się na uzupełnienie makro solami bo np. PG makro zawiera jak dla mnie mało azotu.
Ważny jest potas. Większość problemów z roslinami wynika z braku potasu w wodzie.
Nalejesz za dużo PG Classic lub PG Ferro+ i masz nitki przy brakach makro.
Powalczysz kilka tygodni, przeczytasz wszystko w internecie o nawożeniu i dojdziesz do wprawy. Przydatne są na początku testy na NO3, PO4 i Fe. Załóż dziennik i zapisuj dawki i obserwacje. Pamietaj, że zbiornik ma pewną inercję. Rośliny reagują powoli na zmiany... glony znacznie szybciej.
Pozostają jeszcze dwa ważne "nawozy": oświetlenie i CO2.

Witaj w klubie ogrodników.
Adam

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2008-04-24, 14:26

otis pisze:Pozostają jeszcze dwa ważne "nawozy": oświetlenie i CO2.
CO2 jest, a oświetlenie około 0,5W/l :) kupię kupię testy ale jak kasa przybędzie... a to będzie za jakiś tydzień...
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Slanter
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2008-04-24, 20:54

otis pisze:Wybierając nawóz musisz pamiętac, aby była równowaga pomiedzy mikro i makro. Jeżeli samo akwarium produkuje Tobie N i P w odpowiedniej proporcji to uzupełniasz tylko z makro K (potas) i dorzucasz mikro (np. z PG Classic lub Ferro+).
I tak i nie. Jesli ph wody jest niskie (dobrze ponizej 7) moc przerobowa filtra biologicznego jest slaba. Owszem, nastepuje wtedy akumulacja organicznego N i P (na co wskaze test) jednak ich przyswajalnosc przez rosliny pozostawia wiele do zyczenia. Przykladowo, w moim akwarium przy Kh=0, ph=5.8-6 jestem w stanie podniesc NO3=10 a mimo tego rosliny wykazuja ostry deficyt N (zatrzymany wzrost, chloroza, slabowite lodygi, karlowate liscie). Po podmianie wody i dodaniu KNO3 do poziomu 10ppm, oznaki deficytu szybko zanikaja. Oczywiscie zaznaczam, ze mowa jest o wodzie bez kh i niskim ph. Przy Ph=6.8-7 to co powiedziales ma jak jak najbardziej sens.
otis pisze:Przydatne są na początku testy na NO3, PO4 i Fe.

Zgoda jesli chodzi o NO3 i PO4 ale czy mozesz uzasadnic waznosc testu na Fe? Z poziomu Twojego postu widac, ze znasz sie na rzeczy i wiesz cos na temat chelatow.
otis pisze:Jeżeli natomiast masz dobrze wystartowany filtr biologiczny pochłaniający dużo azotu to będziesz musiał go uzupełniać w jakiś sposób.
Nie bardzo rozumiem o jaki filtr biologiczny Ci chodzi. Rosliny? Jezeli zas mowa o nitro bakteriach to filtr biologiczny nie pochlania azotu. Filtr biologiczny (dzieki Nitrosomonas) w akwarium utleni wodorotlenek amonowy NH4OH na azotyn NO2- ktory w dalszej kolejnosci przerabiany jest przez Nitrobakter na azotan NO3. Tak wiec N zamieniany jest na forme bardziej kompleksowa ale nie jest "pochlaniany"
Sorry za przynudzanie i czepianie sie ale ta mala niescislosc nie dala mi spokoju :-P
otis pisze:W proporcje pomiędzy Ca i Mg poki co nie wnikam.
Podzielam. Na tym etapie jest to zbedne. Jednak co ktorzy re-mineralizuja wode RO uzywajac CaSO4 i MgSO4 powinni sie tymi proporcjami zainteresowac.
otis pisze:Załóż dziennik i zapisuj dawki i obserwacje. Pamietaj, że zbiornik ma pewną inercję. Rośliny reagują powoli na zmiany... glony znacznie szybciej.
Pozostają jeszcze dwa ważne "nawozy": oświetlenie i CO2.
Doskonala rada z dziennikiem obserwacji i ogolnie bardzo dobry post!

Awatar użytkownika
otis
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Adam

Post autor: otis » 2008-04-25, 00:17

Slanter dzięki za doprecyzowanie mojego postu. Uwagi jak najbardziej słuszne muszę pogłębić niektóre tematy.
Moim zdaniem test na Fe tak jak napisałem jest przydatny a nie ważny. Na początku można sobie mierzyć zawartość Fe w akwarium, aby mniej więcej sprawdzić ile tego Fe tam jest. Testy i tak mierzą poziom Fe ogólnego a nie Fe w formie przyswajalnej dla roślin i o tym trzeba pamiętać.
Podobnie jak przydatne mogą być inne testy (KH, GH, Ph) ale czy niezbędne i ważne? Temat rzeka i co akwarysta to inne zdanie :-)

Ogólnie mówiąc jak autor tematu zastanawia się, czy kupić "jakiś nawóz makro+mikro robiony przez jakiegoś kolesia" to lepiej pobudzić go do myślenia i do poczytania na temat nawożenia. Może faktycznie ten "jakiś" nawóz się sprawdzi i będzie ok. Ale jak się nie sprawdzi to będzie kolejny post zaczynający się od "Pomocy!!! ... " :-)

Pozdrawiam
Adam

ODPOWIEDZ