Witam
Mam 60 litrowe akwarium obsada to 6 neonków 4 kiryski i 2 skalary. Warunki w akwarium jak najbardziej dobre. Skalary mam od 7 miesięcy wiedziałem ,że akwarium jest dla nich za małe ale się przywiązałem i tak zostało. Niedawno zaobserwowałem jak się chytają za pyszczki i się chwile trzymają lub kręcą się wokół siebie i jakby podgryzają. Myślałem ,że akwarium jest dla nich za małe i walczą między sobą, postanowiłem odać je komuś kto ma większe akwarium. Wróciłem dzisiaj do domu i zobaczyłem jak pilnują jajaczek ;-) .
I teraz nie wiem co robić przeprowadzka ich raczej nie wchodzi w gre przynajmniej narazie.
Jestem kompletnie zielony, nie wiem co robić. Poradźcie coś;/ co mam robić, są to moje pierwsze młode rybki (jeszcze w postaci jajeczek). Możliwe ,że jutro kupie z dwa lub trzy razy większe akwarium ale minie troche czasu zanim je urządze. Jestem jednocześnie szczęśliwy ale z drugiej strony martwie się o los młodych rybek. Narazie ide czytać książke o skalarach;p
Młode skalary nie wiem co robić;/
Moderator: ModTeam
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Młode skalary nie wiem co robić;/
Narazie kup większe akwarium , minimum 200l.Jeśli to ich 1 ikra to pewnie zostanie zjedzona.Narazie proponuje ci kupic większe akwariumi dać tam tą parke(jak dojrzeje) i poczekać aż zaczną opiekować się młodymi.Chyba że nie chcesz mieć młodych to daj jeszcze 4sztuki. i niech se żyją w tych 200l z kumplami. :hyhy:
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Najlepiej zostaw sprawy naturze. Zazwyczaj pierwsze podejścia do tarła kończą sie fiaskiem, bo ryby sie uczą. Pamiętaj jednak że jedna z ryb może uznać że warunki w akwarium jej nie odpowiadają, i więcej nie podejdzie do tarła. Im szybciej załatwisz nowy zbiornik, tym lepiej. A będziesz już miał dobraną parę.Naird pisze:Możliwe ,że jutro kupie z dwa lub trzy razy większe akwarium ale minie troche czasu zanim je urządze. Jestem jednocześnie szczęśliwy ale z drugiej strony martwie się o los młodych rybek.
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
zaopatrz się w pokarmy dla narybku (artemia, solowiec itd) potomstwo wątpie żeby było zdrowe z uwagi na czas jaki były w twoim zbiorniku i pierwsze tarło skalary mogą stać się agresywne w stosunku do innych ryb jeśli masz drugie akwa radzę odizolować ikrę bo neony być może będą miały ucztę to chyba tyle tak czy siak gratuluję
Teraz kostka