Pomysł na pokrywe
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Pomysł na pokrywe
Witam mam pomysł aby przerobic takie cos http://www.allegro.pl/item364812985_pod ... 5_mp_.html na pokrywe do akwa.Wystarczy zeciąć te wystające krążki i zamontowac świetlówki.Te otwory mogą posłużyc jako wentylacja.Co o tym myslicie???
- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
Re: Pomysł na pokrywe
Myślę, że za dużo tych dziur będzie i nie będzie to ładnie wyglądało. Jednak jeśli byś jakoś je zasłonił (np. przykleił kawałek czarnej płyty z plastiku) to było by ok. I dużo taniej niż oryginalna pokrywa. Jeden otwór mógłby służyć za otwór do karmienia, tylko musiałbyś zrobić jakąś pokrywkę.
Swoją drogą bardzo polecam ZAW-COM - kupowałem u nich filtr i... coś jeszcze - zapomniałem co
Swoją drogą bardzo polecam ZAW-COM - kupowałem u nich filtr i... coś jeszcze - zapomniałem co

- cmepro
- Stały bywalec
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
zamaskować otwory można prościej... wystarczy okleina samoprzylepna do mebli w kolorze czarnym... taniej szybciej wygodniej... a do tego czy sie nadaje... ciężko powiedzieć... nie wiesz jak to w rl wygląda jaka ma stabilność i jaką ma wysokość żeby było miejsce na oświetlenie, lepiej najpierw pogadaj ze sprzedawcą żebyś sie później nie rozczarował, jakby nie patrzeć to 44 zł.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
pomsł sam w sobie niezły, ale faktycznie trochę drogi, a to za sprawą wykonania tej podstawy. Ona jest zrobiona z dość grubego tworzywa, bo musi spory ciężar udźwignąć.
- Drottnar
- Akwarysta
Wiesz croc, 44 złe + oświetlenie może nadal wyjść taniej niż gotowa pokrywa.
-
- Forumowicz
- Imię: Katarzyna
- Nazwisko: Mitrus
- Kontakt:
Fajnieby było zrobić pokrywę i wyjść taniej, niż z gotową. Dla mnie bąba xD (żarcik, wiem, że pisze się bomba ;) To taki żarcik, gdzie się robi literówki, więc pamiętajcie: bomba, nie bąba
).

Pozdro dla fanów ,,Piratów z Karaibów" i Freddy'ego Krueger'a z filmu ,,Koszmar z ulicy Wiązów"

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Szczerze to lepiej zrobić sobie drewnianą z listewek
koszt około 30 zł 

I Still Haven't Found What I'm Looking For
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Drewniana pokrywa to nie jest dobry pomysł w wilgotnym środowisku akwarium. Drewno szybko się wypacza, chłonie wilgoć itp.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Zgadza sie, ale jest jeszcze kwestia odpowiedniego zabezpieczenia przed wilgocią.maol pisze:Drewniana pokrywa to nie jest dobry pomysł w wilgotnym środowisku akwarium. Drewno szybko się wypacza, chłonie wilgoć itp.
Moja już ma około 10 miesięcy i zero śladów wypaczania.
Za to jakość/wygląd takiej pokrywy jest nieporównywalnie lepsza od standardowej. ;)
A wracając do tematu to pomysł mi się nie podoba. Pokrywa będzie po prostu brzydka.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Ta pokrywa z tego może być troszkę za niska i świetlówki mogą się nie zmieścić. Z tego co się domyślam będzie tam T8? 

I Still Haven't Found What I'm Looking For
- Drottnar
- Akwarysta
marthinez, możesz na PW podesłać fotki swojej pokrywy? Z informacją jakie drewno, czym impregnowane, itp.
-
- Akwarysta
- Imię: BD
A czy te podstawki nie są aby zbyt wiotkie. Może lepiej zrobić pokrywe z płyt pcv.
-
- Stały bywalec
- Imię: Kamil
- Kontakt:
jesli tam zamontowac T5 i od góry czarna okleina to nie bedzie tak zle
tak jak mówił marthinez to najlepsza jest samoróbka z listew :hyhy: dobrze zaprojektowana,pomalowana i zalakierowana :hyhy: nawet ADA takich nie robi :hyhy:

- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
ja niewiem czy odważył bym się na pokrywę z listew. Z dwóch wzajemnie się wykluczających powodów
1. pokrywa może nasiąkać. Ja jeśli chciałbym zrobić pokrywę do akwa to niema ona służyć przez 10 miesięcy tylko przez kilka, kilkanaście lat, a przy tak długim okresie, nawet drewno zaimpregnowane może zacząć się wypaczać, nie mówiąc już o nieimpregnowanym.
2. kolejny powód to właśnie impregnat. Dobry impregnat to zazwyczaj silny środek chemiczny, niejednokrotnie trujący, albo przynajmniej szkodzący. Bałbym się, że po długim czasie kontaktu z woda i akwarium jakieś związki chemiczne mogły by się przedostawać, a czasami minimalne ilości mogą zaszkodzić...
co innego wykończenia z drewna, ale to by trzeba robić dwie warstwy, a tu chodzi o koszty...
1. pokrywa może nasiąkać. Ja jeśli chciałbym zrobić pokrywę do akwa to niema ona służyć przez 10 miesięcy tylko przez kilka, kilkanaście lat, a przy tak długim okresie, nawet drewno zaimpregnowane może zacząć się wypaczać, nie mówiąc już o nieimpregnowanym.
2. kolejny powód to właśnie impregnat. Dobry impregnat to zazwyczaj silny środek chemiczny, niejednokrotnie trujący, albo przynajmniej szkodzący. Bałbym się, że po długim czasie kontaktu z woda i akwarium jakieś związki chemiczne mogły by się przedostawać, a czasami minimalne ilości mogą zaszkodzić...
co innego wykończenia z drewna, ale to by trzeba robić dwie warstwy, a tu chodzi o koszty...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Ja osobiście drewna nie polecam. Zrobiłem pokrywę z drewna i po trzech latach była do wyrzucenia. Obecnie stosuje tylko materiały sztuczne. PCV, plexi, jak trzeba to dodatki aluminiowe.