Parametrami....jest to bardzo dobra świetlówka roślinnapiklas pisze:Czym ta świetlówka się różni od innych?

Moderator: ModTeam
Parametrami....jest to bardzo dobra świetlówka roślinnapiklas pisze:Czym ta świetlówka się różni od innych?
Codzi o to, że jeżeli chcesz umieścić statecznik na zewnątrz pokrywy, to zaopatrz się w plastikową obudowę, żeby statecznik nie stał goły na pokrywie. Ja przeciąłem rure pcw na pół i przyłożyłem. Ale jest dostęp do połączeń z wysokim napięciem.piklas pisze:Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzihodowca_rybek pisze:Najlepiej od razu wsadź statecznik w obudowe.
Wywaliłem całą rynne łącznie ze statecznikiem. Kupiłem elektroniczny na dwie świetlówki 15W. Nie miałem zbyt wiele miejsca w pokrywie (60x30). Zamontowałem tam 2x15W, kable wyciągnąłem poza pokrywe i statecznik przykręciłem na pokrywie (na wierzchu).piklas pisze:A to miejsce na stateczniki nie ruszałeś? Jakie masz oświetlenie po przeróbkach w tej pokrywie?hodowca_rybek pisze:Mnie też denerwowała ta głupia rynnaPoprostu ją wyciąłem nożykiem do tapet.
Właśnie ja też nie mam wromaka, ale to jeden i ten sam szit. xDhodowca_rybek pisze:Oj Ty masz wromarka a ja akwa rynkar, ale to chyba wiele się nie różni
nie za dużo? jesteś pewien że poradzisz sobie przy tak krótkim stażu w akwarystyce?piklas pisze:Wtedy wychodziłby mi jeden wat na jeden litr
Tak wiem. ;) Będę po zrobieniu oświetleniu inwestował w butle.hodowca_rybek pisze:Oczywiście w takim przypadku niezbędny jest zestaw CO2
Właśnie, wytłumacz mi dlaczego trochę przesada. Jakie mogą być skutki uboczne takiego mocnego światła?hodowca_rybek pisze:no może troche
Ktoś już wyżej napisał, że czasem możesz mieć problem z glonami. Jeśli kupisz testy i będziesz bacznie obserwował parametry i odpowiednio dozował nawozy tak, aby stężenia pierwiastków były w normie, to nic się nie stanie i wszystko będzie rosło jak szalone, ale to wymaga cierpliwości i zaangażowania. Jeśli chodzi o doświadczenie to nie jest tak źle, bo nabierzesz go poprzez właśnie hodowlę ;)piklas pisze:Właśnie, wytłumacz mi dlaczego trochę przesada. Jakie mogą być skutki uboczne takiego mocnego światła?
Poproszę o doradzenie mi jakie mam kupić świetlówki. ;)
Za późno. ;P Od kilku miesięcy takie akwarium stoi w moim pokoju.hodowca_rybek pisze:Jeśli mogę coś jeszcze poradzić, to nie kupuj profilu.
Ja mam 112l i też wolałbym proste. ;)hodowca_rybek pisze:Ja kupiłem 60L i jednak wolałbym proste.
Z daleka jak się patrzy to jest całkiem ciekawie, ale z bliska totalna klapa.hodowca_rybek pisze:Ponadto profil troche załamuje obraz