Danio lamparci

Tematy dotyczące rozmnażania ryb akwariowych.

Moderator: ModTeam

lukasses
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 70
Imię: £ukasz
Kontakt:

Danio lamparci

Post autor: lukasses » 2008-06-16, 20:51

Witam, mam pytanie co do mojej samiczki danio lamparciego. Mam aqua 50l ( w ciagu miecha zmieniam na 150l) Otoz chodzi o to ze ona jest gruba jak beka i na dniach zacznie skladac ikre... boje sie ze w ogolniaku mi wszystko zjedza. Obsada: Zbrojnik niebieski molinezje zmianniak plamisty, kirysek pstry, bojownik syjamski samiec ale wydaje sie ze ma w miare lagodny temperament. No i danio 4 sztuki :/ dawno temu mialem kupione wiecej ale zle zoolog i kilka rybek padlo. Wiec te danio mam w aqua jakies 3miechy wyszlo na to ze 3 dania pregowane to samce i jedna samica jest lamparcia. Jest strasznie gruba prosze o dokladne rady co zrobic w tym przypadku nie chce stracic calego narybku. Jak co to do dyspozycji mam jeszcze krewetkarium 30l, ale to w miare nowe aqua i chodzi lekko ponad tydzien wiec nie wiem jak moze byc z parametrami itp. Najchetniech zostawilbym w ogolniaku ale czy cos przetrwa, prosze o szybka odp. Pozdrawiam

Edit. Aqua jest moim zdaniem bardzo dobrze zarosniete przez rosliny roznego rodzaju.

Edit 2. Małe pytanko o nawoz plynny Tropicala, ktory lepszy : Aqua Plant czy Ferro - Activ?

Awatar użytkownika
lotusmar
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: markoni

Re: Danio lamparci

Post autor: lotusmar » 2008-06-17, 07:53

Odpowiem w sprawie danio.
Więc jeśli chodzi o akwarium ogólne to nic nie przetrwa dłużej niż 1 dzień (czyli nawet nie zdążą się wylęgnąć małe). Nie dość, że rodzice nie interesują się ikrą i rozwalają po całym akwarium, co sprawia, że inne ryby traktują ją jak pokarm, to i sami rodzice ją będą zjadać.
Musisz użyć tego kotnika, sprawdź tylko parametry, ale myślę, że będzie ok. nie wiem tylko co na to krewetki, czy ich nie trzeba wyłowić (ale o tym na pewno zaraz się wypowiedzą fachowcy od krewetek).
Aha piszesz, że masz 3 samce, proponuję wybrać dwóch najbardziej energicznych, także jednemu dać wolne :)
Aha jeśli chodzi o ukrycie ikry to proponuję mech wodny (albo ruszt) to tego kotnika, żeby rodzice za dużo nie zjedli.
Pozdrawiam Wszystkich

lukasses
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: lukasses » 2008-06-17, 08:32

Tak dziekuje za odp =] Ale budze sie rano a tam samica juz prawie nie jest gruba a ikry nie widac :/ eh szkoda. Co jaki cas danio moga miec tarlo ?

Awatar użytkownika
lotusmar
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: markoni

Post autor: lotusmar » 2008-06-17, 08:44

No to szkoda. Ikra danio jest malusieńka, więc musiałbyś się dobrze wpatrywać w kamyczki, być może coś tam leży.
Myślę, że ok. 30 dni i będzie następne tarło, ale oczywiście muszą mieć dobre warunki ph, temp.,jedzenie.
Powodzenia
Pozdrawiam Wszystkich

lukasses
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: lukasses » 2008-06-17, 16:09

Skoro teraz mi sie udalo to mam nadzieje ze jeszcze sie uda do tego doprowadzic. Wlasnie montuje druga swietlowke w pokrywie pozniej moze pokae jak to wyszlo =] odpowie mi ktos co z tymi nawozami ktory lepszy ?

ODPOWIEDZ