moja 85 sory za jakość zdjęc KOMENTUJCIE

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: moja 85 sory za jakość zdjęc KOMENTUJCIE

Post autor: maol » 2008-07-28, 13:02

Wszystko jest kwestią podejścia. To, że Adamas tu trafił, to juz dobra droga - bo oznacza, że szuka rozwiązania. Trochę humoru i ironii moim zdaniem nie zaszkodzi, ale od bezpośrednich przytyków czy złośliwości bez powodu powinniśmy jednak sie powstrzymywać. Osobną kwestią jest samo podejście niektórych Forumowiczów - jeżeli ktoś najpierw pyta sie np. o obsadę zbiornika, potem mówi, że zrobił dokładnie odwrotnie jak mu radzono, a następnie ma pretensje co do proponowanego rozwiazania np. mętnej wody, to sam jest sobie winien, że jest traktowany niepoważnie.

W każdym razie - proszę o powrót do rzeczowej dyskusji, a nie wzajemne obrażanie się.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Adamas1
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 85
Imię: Adam

Post autor: Adamas1 » 2008-07-28, 13:47

ok będe postępował ''według jasno określonych waszych zasad'' :D dzięki za wasze posty !
pozdrawiam,
Adamas1

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-07-28, 13:49

Ależ prosze - zawsze chętnie pomogę :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Adamas1
Stały bywalec

Post autor: Adamas1 » 2008-11-16, 15:35

powiem że te roślinki ''padły'' mam inne, niedawno miałem wymienioną całą wode, ponieważ gdzy byłem w szkole, to siostra wsypała cały pokarm dla rybek ''na wybarwianie'' do akwariu woda była bardzo wybawiona... teraz ładniej wygląda, ale roślinki nondtop gniją...
pozdrawiam,
Adamas1

Darek_Darek1968
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Darek

Post autor: Darek_Darek1968 » 2008-11-16, 16:14

mały OT

Odłóż parę groszy i... kup sobie słownik ortograficzny bo aż oczy bolą :zly:
Wersja dla leniwych... zainstaluj Mozillę.

Adamas1
Stały bywalec

Post autor: Adamas1 » 2009-01-25, 19:15

mozilla to roślinka?
A słownik mam tylko jak szybko piszę na klawiatuże to mi się myli... ale z polaka dopa mam... :P :P :P :P :P :P
pozdrawiam,
Adamas1

Slanter
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2009-01-25, 21:43

Rosliny gnija i beda gnily. Na poczatek powstrzymaj sie od wydawania forsy na rosliny. W tej chwili nie masz warunkow na ich kultywacje. Roslinom potrzebne jest odpowiednie oswietlenie, odpowiednie podloze i nawozy. Na Twoim miejscu nie przejmowal bym sie tak bardzo tym pozeraniem pradu. Dodatkowa swietlowka naprawde nie zrobi wielkiej roznicy na rachunku za prad. Z cala pewnoscia bedzie to kosztowalo mniej niz ciagle wydawanie pieniedzy na nowe rosliny. W dobrze prowadzonym akwarium rosliny zyja latami.

Adamas1
Stały bywalec

Post autor: Adamas1 » 2009-01-26, 16:22

niechce nic mówić... ale wracając do stronki 1i2 moczarka z jeziora fantastycznie rośnie... ale jest ryzyko... :wstyd:
pozdrawiam,
Adamas1

Awatar użytkownika
Elwira
Stały bywalec
Imię: Elwira

Post autor: Elwira » 2009-01-26, 19:14

no spoko, moczarka z jeziora :wstyd:

Adamas1 - jeśli będziesz znosił do akwa wszystko co znajdziesz nad jeziorem, w lesie czy na łące to pomyśl przez chwilę, bez dokładnych danych na temat tych roślin czy przygotowania korzenia lub kamieni z lasu - może to skutkować tragedią dla akwarium i jej mieszkańców.

Druga rzecz, moja propozycja (i innych pewnie też) - zanim zaczniesz umieszczać zdjęcia swojego "akwarium" w dziale galeria, może najpierw odwiedź strony o zakładaniu akwarium, chociażby tą http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm

naprawdę, zaoszczędziłbyś sobie nerwów i innym, gdyż jak na razie to nie widać żadnej poprawy w twojej opiece nad akwarium. Zanim ja założyłam baniaczek to godzinami siedzieliśmy na najróżniejszych forach, po to aby nie musiec za chwilę pytać: dlaczego gniją mi rośliny? dlaczego ryby mi padają?
Przed założeniem akwarium naprawdę trzeba się do tego mocno przygotować, jeżeli pojawiły by się pytania: czy będą duże rachunki za prąd? albo: skąd wezmę pieniądze na jakikolwiek osprzęt, czy będę mieć kasę na nawozy itp, a nawet takie jak: czy rodzice na pewno zaakceptują moje hobby? - trzeba się wtedy ponownie zastanowić czy jest sens zakładać akwarium?!

Ryby, choć nie mówią są żywymi zwierzętami i je zeli podejmujesz się opieki nad nimi to musi to być właściwa opieka. Ryby bez żywych roślin będą się źle czuły, rośliny produkują tlen dzięki, któremu ryby mogą oddychać. Z kolei rośliny nie będą rosły bez odpowiednich warunków, tj. oświetlenie, dobre podłoże, ewentualne nawozy. Ciągłe wyrzucanie starych roślin i wkładanie nowych nie ma nic wspólnego z akwarystyką. Akwarium nie cieszy wtedy, gdy co chwila jest inna rybka, roslinka, korzonek - akwarium cieszy wtedy, kiedy nasze ryby są zdrowe a rośliny pięknie rosną, a najbardziej wtedy gdy były marne a my je odratowaliśmy własnymi rękoma.

Adamas1, zastanów sie czy chcesz mieć akwarium z rybkami, czy może lepiej zostać przy chomiku i tych królikach co tam je na dworze trzymasz. :/

to tyle z mojej strony.

Życzę ci dużo czasu na przemyślenia i zastanowienia się nad sensem istnienia twojego akwarium, a jeżeli uznasz że ma ono sens to powodzenia w ciężkich aczkolwiek przyjemnych pracach w zakładaniu akwarium.
Twoim rybkom się to należy!!!

Adamas1
Stały bywalec

Post autor: Adamas1 » 2009-01-26, 19:26

okkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkej ............ postaram się troszke kasy odłożyć............ i....
prrrrzzzemmmyśleeee............... sens jest................ :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :D :D :D :D :D :D :D :D postaram się.............. najpierw................... kupie............... :oczami: :oczami: :oczami: piasek :D :D

[ Dodano: 2009-01-26, 18:27 ]
PS> kamienie i korzeń kupiłem.... tylko moczarke przywiozłem z jeziora.... w akwarium nie miałem dużo roślinek a jak byłem w jeziorze to ta moczarka wyglądała tak samo jak ze sklepu..... potem zgniła i pięknie wypuściła jasno-zielonymi listkami... :/ :zdziwko:
pozdrawiam,
Adamas1

ODPOWIEDZ