Pare pytan

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

U4
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 126
Imię: U4

Pare pytan

Post autor: U4 » 2008-07-22, 23:01

Zaczne od tego, ze postanowilem przesiasc sie na wiekszy zbiornik (126l) i mam w zwiazku z tym pare pytan i problemow i mam nadzieje, ze znajde tutaj odpowiedzi/rozwiazania, bo moja wiedza jest jednak w stosunku do waszej troche bardziej ograniczona ;)
Tydzien temu, po dokladnym oplukaniu zbiornika i ustawienia go w najciemniejszyn kacie mojego pokoju, opłukania żwiru, wsypaniu go i instalacji ssprzetu, zalalem go woda.
Zbiornik ma byc biotopem Azji, nie wiem jeszcze jakiego rejonu i tu moje pierszwe pytanie:
Napewno bede w tym akwa trzymal Krewetki Red Cherry i zastanawiam sie czy w ogole bedzie to biotop jezeli umieszcze z nimi Razbory klinowe, albo gurami?, ew. Czy istnieje jakikolwiek biotop "krewetkowy"? a jezeli tak, to czym sie charakteryzuje?i czy moga w nim wystpowac np. Razbory klinowe, albo Gurami?

Kolejna sprawa dotyczy korzeni, ktore zakupilem wczoraj. Nie gotowalem ich, a jedynie porzadnie spryskalem woda pod cisnieniem, zeby usunac kurz, i zabrudzenia, a nastepnie wsadzilem do akwa.
Nie bylem zdziwiony, kiedy dzisiaj rano zobaczylem, ze woda w akwa jest koloru hmm jakby to powiedziec zielonej herbatki, i kolejna sprawa: czy duza ilosc garbnikow albo obnizenie twardosci wody(ktora i tak juz "z kranu" jest miękka) moze zaszkodzic krewetka?
Niestety testy mi sie wyczerpaly, wiec nie moge narazie zmierzyc PH. W czwartek jade po rosliny i wtedy zakupie potrzebne testy, a wyniki zamieszcze tutaj. Podsumowując:
1.Czy red cherry i Razbory Klinowe, ew. Gurami moga zyc w jednym zbiorniku i jaka bedzie optymalna temperatura, twardosc itp.?
2.Czy duza ilosc garbnikow w wodzie moze zaszkodzic krewetka?
3. Czy te korzenie musze wyjac i wygotowac?, robilem tak wiele razy z innymi korzeniami w starym akwa i niewiele to pomagalo, czy poprostu zostawic to i czekac az woda sie sama wyklaruje?
Zamieszczam fotki i z gory dziekuje za odpowiedzi. Sugestie i rady beda bardzooo mile widziane :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: Pare pytan

Post autor: marthinez » 2008-07-23, 07:46

U4 pisze:Czy istnieje jakikolwiek biotop "krewetkowy"? a jezeli tak, to czym sie charakteryzuje?i czy moga w nim wystpowac np. Razbory klinowe, albo Gurami?
Oczywiście,że istnieje. Ryby te pochodzą z Azji. Pasuja do tego np. krewetki amano. Red cherry będa zjadane (prawdopodobnie) przez Gurami.
U4 pisze:1.Czy red cherry i Razbory Klinowe, ew. Gurami moga zyc w jednym zbiorniku i jaka bedzie optymalna temperatura, twardosc itp.?
Woda średnio twarda. Chdzi o pancerzyki krewetek. Temp w granicach 25-26 st.
U4 pisze:2.Czy duza ilosc garbnikow w wodzie moze zaszkodzic krewetka?
Raczej nie.
U4 pisze:3. Czy te korzenie musze wyjac i wygotowac?, robilem tak wiele razy z innymi korzeniami w starym akwa i niewiele to pomagalo, czy poprostu zostawic to i czekac az woda sie sama wyklaruje?
Wygotowanie nie wiele da. Pozostaje czekać. Z czasem woda będzie się klarowała. ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Raperzu
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: Pawel
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2008-07-23, 08:16

Garbniki sa pozadane w akwarium ,wiec niemasz sie o co obawiac ,pomagaja w stabilizacji zbiornika,rowniez pozadane sa dla ryb np.neonow

U4
Zainteresowany

Post autor: U4 » 2008-07-23, 12:31

A wiec nastepne pytanie. Wspominalem, ze woda juz "z kranu" jest miekka, a dodatkowe obnizenie jej wartosci poprzez duza ilosc grabnikow w wodzie moze sie z tego zrobic poprostu mydlo :D .
Ew. czym mozna (jesli by trzeba bylo) podwyzszyc calkowita twardosc wody, najlepiej czyms naturalnym. No i standardowe pytanie :) czy obsada Red chery x4(spodziewam sie rozmnozenia) i razbory klinowe hmm np x10 to dobra obsada do 126l ?, wole miec mniej niz potem sie zastanawiac, czy im nie za ciasno, a moze dodac np piskorki? z tym ze nie wiem jak one beda wspolpracowac z krewetkami. I ostatnie pytanie: czy ph miedzy 6,0-6,5 bedzie dobre czy za niskie?
pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-07-23, 13:39

Twardość wody podwyższaja np związki wapnia, a więc np wapienne kamienie włożone do wody. Zanim zaczniesz eksperymentowac z twardoscimi, zmierz, jakie sa naprawdę parametry Twojej wody - gdyż bardzo miękka woda jest zwykle rzadkością... Ph 6,0 -6,5 będzie bardzo dobre.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

U4
Zainteresowany

Post autor: U4 » 2008-07-23, 14:29

Testy kupie w czwartek i zamieszcze tutaj.
Czy obsada jaka wymienilem moze byc?(4x red cherry, 10 x razbora klinowa)

Tamcia
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Ewelina
Kontakt:

Post autor: Tamcia » 2008-07-23, 16:00

U4 pisze: czy obsada Red chery x4(spodziewam sie rozmnozenia) i razbory klinowe hmm np x10 to dobra obsada do 126l ?, wole miec mniej niz potem sie zastanawiac, czy im nie za ciasno, a moze dodac np piskorki? z tym ze nie wiem jak one beda wspolpracowac z krewetkami.
Moim zdaniem będzie ok.Red Cherry moim zdaniem minimum 5,bo lubią towarzystwo.Dorzuciłabym do tego z 5 piskorków...Jeśli chodzi o wzajemne układy piskorków i krewetek,to moim zdaniem nie ma żadnych przeciwwskazań...
Mam takie samo akwarium(pod względem litrażu)mam razbory,krewetki,piskorka(narazie niestety tylko jeden)i kilka innych rybek...Jest ok!!

U4
Zainteresowany

Post autor: U4 » 2008-07-23, 16:15

Zastanawia mnie tylko jaka jest szansa, ze z tymi piskorkami i razborami mlode krewetki przezyja, jezeli juz redki postanowia sie rozmnozyc. Czy sadzicie ze powinienem cos dolozyc do akwa, np. wiecej kryjowek? jak widac na zdjeciu mam dwie lupinki orzecha kokosowego na dnie i i dwa korzenie. Narazie mech jawajski odpada, bo po objechaniu miasta nigdzie nie moge do dorwac. Allegro tez odpada, bo nie mieszkam w Polsce :)
hmm co mozna jeszcze dodac?

Tamcia
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Ewelina
Kontakt:

Post autor: Tamcia » 2008-07-23, 16:27

Mają szanse przeżycia,ale musisz mieć sporo roślin......Tak samo piskorki uwielbiają gęstą roślinność i dużo kryjówek...Jeśli krewetki(nawet dorosłe)nie będą miały się gdzie ukryć,to nawet razborki mogą je atakować
PS.Zakładam,że będzie tam jakaś roślinność,bo akwarium bez roślin to nie akwarium(chyba że byłyby tam pielęgnice to co innego)!!

U4
Zainteresowany

Post autor: U4 » 2008-07-23, 16:37

Oczywiscie beda tam rosliny!
zbiornik stoi dopiero od tygodnia. Jutro wybieram sie po testy i rosliny.
Jezeli chodzi o "zielenine" to na poczatek dam moczarki i cabomby, chociaz malo to ma wspolnego z azja, ale nie mam doswiadczenia z bardziej wymagajacymi gatunkami, chyba ze znacie jakies rosliny z Azji, ktore nie wymagaja nawozenia i sa latwe w uprawie a zarazem szybko rosna? ew moze jakies plywajace po powierzchni, ktore w pewnym stopniu zaciemnia zbiornik?
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-07-24, 08:56

Moczarka i rogatek przy starcie zbiornika to bardzo dobry pomysł, nawet tylko na miesiąc-dwa.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

U4
Zainteresowany

Post autor: U4 » 2008-07-24, 16:02

Dzisiaj zmierzylem parametry wody:
ph miedzy 7,2 a 7,5
kh 12
gh 7

i kolejny problem :kwasny: na kokosach porobil mi sie taki jakby zielony mech na prawie calej powierzchni, nie wyglada to dosc estetycznie :zalamany: czym jest to spowodowane?
wyjac te lupiny? moze to zaszkodzic ryba/roslina?
kokosow nie gotowalem a jedynie wymylem pod bierzaca woda i wrzucilem do akwa.
Dodam ze ten meszek zbiera sie na tych "wloskach"(nie obieralem kokosa do zywego)
co o tym myslicie?

ODPOWIEDZ