Bimbrownia do 60l
Moderator: ModTeam
- DevaDestroy
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Sylwia
- Kontakt:
Bimbrownia do 60l
Witam serdecznie,
posiadam akwa 60l przyjaciółka mała akwarystka 30 stkę więc chcę jej oddać mój zestaw Nutrafinu do jej akwa a sobie zrobić domową bimbrownię bo jak wiadomo zestaw z butlą to jednak wydatek. Przeszła mi już faza na : A co jak wybuchnie?! :zdziwko:
I teraz mam problem. Jak wiecie jestem całkowitą ciermięgą i proszę Was o pomoc.
Chodzi o zachowanie odpowiednich proporcji.
Ile czego i do czego?
Jakie butle zastosować przy 60 tce i ile czego wlać i ile np drożdży i cukru albo ile sody i octu.
No i którą opcję bimbrowni uważacie za najefektywniejszą.
Błagam was pomóżcie bo wszystko co do tej pory wyczytałam u nas na forum okazuje się że jest do akwariów zdecydowanie większych niż moje.
A nie chcę doprowadzić do katastrofy albo wszystkiego pozabijać co znając moje zdolności nie byłoby niczym nowym...
Mam nadzieję że mi pomożecie.
posiadam akwa 60l przyjaciółka mała akwarystka 30 stkę więc chcę jej oddać mój zestaw Nutrafinu do jej akwa a sobie zrobić domową bimbrownię bo jak wiadomo zestaw z butlą to jednak wydatek. Przeszła mi już faza na : A co jak wybuchnie?! :zdziwko:
I teraz mam problem. Jak wiecie jestem całkowitą ciermięgą i proszę Was o pomoc.
Chodzi o zachowanie odpowiednich proporcji.
Ile czego i do czego?
Jakie butle zastosować przy 60 tce i ile czego wlać i ile np drożdży i cukru albo ile sody i octu.
No i którą opcję bimbrowni uważacie za najefektywniejszą.
Błagam was pomóżcie bo wszystko co do tej pory wyczytałam u nas na forum okazuje się że jest do akwariów zdecydowanie większych niż moje.
A nie chcę doprowadzić do katastrofy albo wszystkiego pozabijać co znając moje zdolności nie byłoby niczym nowym...
Mam nadzieję że mi pomożecie.
Looking 4 job =/
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Re: Bimbrownia do 60l
No to ja w moich 50L mam bimbrownie a nie reaktor chemiczny [ocet+soda] i ciągle nie mogę zrozumieć czemu reaktor nazywany jest bimbrownią octowo-sodową przecież tu nic nie fermentuje ;/
Proporcje mam dobrane jak najbardziej na oko ;)
ja wiem może z 300 gram cukry w 1.5L butelce do tego może z 0.5L wody a to wszystko zalewam szklanką 250 ml roztworu ciepłej wody, odrobiny cukry i co dla mnie ważne suszone drożdże, te takie w srebrnym papierku inaczej pleśnieją.
1410 nigdy mi nie wychodziło, a na ocet+soda nie mam miejsca i chęci za bardzo chodź coraz częściej o tym myślę
Proporcje mam dobrane jak najbardziej na oko ;)
ja wiem może z 300 gram cukry w 1.5L butelce do tego może z 0.5L wody a to wszystko zalewam szklanką 250 ml roztworu ciepłej wody, odrobiny cukry i co dla mnie ważne suszone drożdże, te takie w srebrnym papierku inaczej pleśnieją.
1410 nigdy mi nie wychodziło, a na ocet+soda nie mam miejsca i chęci za bardzo chodź coraz częściej o tym myślę

"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
- Imię: Micha³
jak boisz się, że bimbrownia wybuchnie to zrób na zasadzie woda z sodą-ocet.
Ta bimbrownia nie wybucha chyba. Miałem przez miesiąc, ale źle działała w 112l (za duży litraż jak na bimbrownię). Bimbrownia woda z sodą-ocet jest podobno lepsza. Proporcji już nie pamiętam.. Gdzieś w dziale DIY jest napisane
Ta bimbrownia nie wybucha chyba. Miałem przez miesiąc, ale źle działała w 112l (za duży litraż jak na bimbrownię). Bimbrownia woda z sodą-ocet jest podobno lepsza. Proporcji już nie pamiętam.. Gdzieś w dziale DIY jest napisane
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
-
- Akwarysta
- Imię: BD
Nie no bimbrownia tak szybko nie wybucha. Butelka PET wytrzymuje naprawdę duże ciśnienia. Jak wstrząśniesz "pepsi", to od razu jej nie wysadza. Poztym CO2 ma cały czas ujście do akwarium, a sama reakcja (przy odpowiednich proporcjach substratów) nie jest szybka.
Robiłem sodowo - kwasową (prawie to samo co sodowo - octowa - ocet, to też kwas, tylko karboksylowy - bardzo słaby), ale niestety całe CO2 poleciało w eter
Robiłem sodowo - kwasową (prawie to samo co sodowo - octowa - ocet, to też kwas, tylko karboksylowy - bardzo słaby), ale niestety całe CO2 poleciało w eter

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
O ile się nie mylę to 6 bar czy atmosfer(nie wiem nie znam się na tym ale raczej mi się wydaje że atmosfer). Miałem reaktor sodowo-octowy i zwykłą bimbrownię i zdecydowanie lepiej szło mi z tą drugą, ale może była to wina złego jej wykonania.hodowca_rybek pisze:Butelka PET wytrzymuje naprawdę duże ciśnienia.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Akwarysta
- Imię: BD
Bar i atmosfera techniczna w przybliżeniu są równe.
W reaktorze soda - ocet reakcja zachodzi zbyt gwałtownie. Lepsza pod tym względem jest bimbrownia.
[ Dodano: 2008-08-08, 22:00 ]
W reaktorze soda - ocet reakcja zachodzi zbyt gwałtownie. Lepsza pod tym względem jest bimbrownia.
[ Dodano: 2008-08-08, 22:00 ]
A ja nie mam pojęcia. W sieci nie znalazłem takiej informacji. Wiem, że tak szybko nie wybuchają ;)Thierry Henry pisze:O ile się nie mylę to 6 bar
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Przecież po to jest tam ten aparat od kroplówki żeby reakcja zachodziła z odpowiednią prędkościąhodowca_rybek pisze:W reaktorze soda - ocet reakcja zachodzi zbyt gwałtownie. Lepsza pod tym względem jest bimbrownia.

-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Bo ja nie wiem jak wy to robicie, ale przecież to ile octu wlewa sie do roztworu sody(aq) właśnie reguluje się zaworkiem.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- Dziubek
- Stały bywalec
- Imię: Beata
ja podbijam bo chce sobie zrobić drożdzową a nikt narazie nie podał dokładnie jak zrobić zacier
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/8165.htm mój były zbiorniczek;)
-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
http://pl.youtube.com/watch?v=Xmq1__JsZGk
Takie miały filmik odnośni tego ile taka butelka może wyczynić szkody.
Takie miały filmik odnośni tego ile taka butelka może wyczynić szkody.

- Dziubek
- Stały bywalec
- Imię: Beata
ja tam proszku do pieczenia pchać nie zamierzam;)
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/8165.htm mój były zbiorniczek;)
-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Po 1 to gdzie tam masz proszek do pieczenia? 
A po 2 to na to samo wychodzi.
Bo CO2 tutaj i tutaj robi ciśnienie.

A po 2 to na to samo wychodzi.

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Już milion razy na tym i każdym innym forum było jak zrobić zacier :]Dziubek pisze:nikt narazie nie podał dokładnie jak zrobić zacier
- DevaDestroy
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Sylwia
- Kontakt:
TU NE CHODZI O TO JAK ZROBIC ZACIER TYLKO JAKIE PROPORCJE DOBRAC DO 60 LITROWEGO BANIAKAKyle pisze:Już milion razy na tym i każdym innym forum było jak zrobić zacier :]Dziubek pisze:nikt narazie nie podał dokładnie jak zrobić zacier
Looking 4 job =/
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Standardowe... czyli takie jakie były już wiesz ile razy wszędzie :]DevaDestroy pisze:TU NE CHODZI O TO JAK ZROBIC ZACIER TYLKO JAKIE PROPORCJE DOBRAC DO 60 LITROWEGO BANIAKA