112l ogólne

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

andypl33
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Andrzej

112l ogólne

Post autor: andypl33 » 2008-08-29, 21:05

Akwa
112l proste
oświetlenie
3x18W osram 865
filtracja
ex 700
nawożenie
Co2 z butli 24/24 i ziemia ogrodowa
obsada
1+ 2 kakadu
6x żałobniczka
6x otosek
12x neon czerwony
1+3 gupiki
1x zbrojnik
1x ampularia
aranżacja powstała dzisiaj akwa funkcjonuje od 2 lat na ziemi od stycznia .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2008-10-06, 12:11 przez andypl33, łącznie zmieniany 1 raz.

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Re: 112l ogólne

Post autor: Thierry Henry » 2008-08-29, 21:21

Jakoś do gustu przypadła mi tylko prawa strona akwarium.
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Olek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: Olek » 2008-08-30, 09:28

Wszystko ok ale ta gałęzatka mi nie pasuje z deka ;/

andypl33
Forumowicz

Post autor: andypl33 » 2008-08-30, 09:47

Thierry Henry pisze:Jakoś do gustu przypadła mi tylko prawa strona akwarium.
Dokładnie jak mi na lewą brak koncepcji może po rozrośnięci będzie lepiej

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-08-30, 11:14

Kolejne fotki poproszę w formacie 800x600 ;) bo tego nie mogę oglądać.
Akwarium ogólnie fajne ale z lewej strony przydało by sie kilka korzeni dać ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

andypl33
Forumowicz

Post autor: andypl33 » 2008-10-05, 19:26

aktualizacja
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszelkie porady i uwagi mile widziane

mlodyakwar
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 60
Imię: Gracjan
Nazwisko: Nykiel

Post autor: mlodyakwar » 2008-10-05, 21:12

Mi czegos brakuje...roslinek pierwszego planu

Lukiki
Stały bywalec
Imię: £ukasz

Post autor: Lukiki » 2008-10-05, 21:52

Bałagan,rośliny rosną jak chcą,kiepska kompozycja,a raczej jej brak

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-10-05, 22:04

Na minus:
- Nieład w akwarium
- Lotos w kiepskiej kondycji
- Niedobory u roślin, zwłaszcza potasu
- Glony (na crypto)
- Biały żwir
- Nieciekawa moczarka

Na plus:
- Kakadu (samiec)
- Piękne neony czerwone
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

andypl33
Forumowicz

Post autor: andypl33 » 2008-10-06, 10:11

Dzięki za opinie .Odnośnie aranżacji to starałem się coś wymyślić ale już kolejny raz widać ze całkowicie brak mi talentu ,i chyba się z tym pogodzę . Roślin jest trochę nadto ale zatrzymałem je ze względu na pojawienie się nitek szczególnie moczarka jest sadzona trochę na siłę .

marthinez odnośnie lotosa to w moim akwa lepiej jeszcze nie wyglądał spójrz na poprzednie fotki jest on w tym samym miejscu i prawie go nie widać w między czasie zgubił wszystkie liście i te co teraz widać są całkiem świeże ,jeśli jest jeszcze w nim coś na co nie zwróciłem uwagi to proszę powiedz
Teraz kwestia braku potasu zdradzisz jak to rozpoznałeś i gdzie widzisz te braki
Poczytałem o niedoborach na stronie Triamonda tam podaje że jednym z objawów jest mniejszy rozmiar liści w przypadku mojego Lotosa liście są młode i cały czas wyrastają większe jakiś wad na liściach bynajmniej nie widzę Odnośnie żółknięcia liści to objaw taki wystąpił na krypto i magdalensis ale to już ustaje i uznałem to za normalny objaw po przesadzeniu . Poprzednio rosły dobrze i problemów nie widziałem .Jedynie Echinodorus magdalensis zawsze wyglądał kiepsko dawałem nawet fotki i pytałem ale nikt nic konkretnego nie powiedział a ja zwaliłem to na słabe światło .Tu widać jakieś braki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
teraz nawet na nowych liściach tych dziurek nie widać

Żwir kiepski to wiem typowy błąd początkującego wywalę go przy następnej okazji
Odnośnie moczarki to też twierdzę że najlepiej nie wygląda większość pędów jakoś cieniutka i drobna nie wiem jak sobie z tym poradzić ale trzymam ją jako broń na glony
Czy mam rozumieć że podanie potasu poprawi wygląd moczarki ?
Odnośnie nawożenia to pod żwirkiem jest 3cm ziemi ogrodowej i CO2 z butli podaję 24/24
z nawozów mam makro PG i KNO3 ale specjalnie ostatnio nie podawałem nie chciałem przedobrzyć i wolałem poczekać aż rośliny dojdą do siebie po przesadzeniu .W ostatnim tygodniu eksperymentalnie dałem po jednym psiku co drugi dzień PG w celu walki z nitkami i widać że trochę pomogło .Z braku czasu robiłem to tak na oko bez testów , Teraz będę miał więcej czasu to zbadam co i jak posiadam testy na NO3 PO4 FE PH TWW . Wodę leję zwykłą kranówkę przepuszczoną przez prefiltry po RO
I to chyba tyle moich wywodów .Jeśli byłbyś tak miły i rozwiną swoje uwagi w formie łopatologicznej to będę dozgonnie wdzięczny .

Tamcia
Stały bywalec
Imię: Ewelina
Kontakt:

Post autor: Tamcia » 2008-10-06, 10:52

W akwarium faktycznie panuje spory haos wśród roślin...Wydaje mi się,że gdyby je tak troszkę uporządkować/pozamieniać miejscami to byłoby dużo lepiej.Kakadu super,fotka zbrojnika też udana ;)
PS.W obsadzie nie ma wyszczególnione neonek

andypl33
Forumowicz

Post autor: andypl33 » 2008-10-06, 12:10

Tamcia pisze:W akwarium faktycznie panuje spory haos wśród roślin...Wydaje mi się,że gdyby je tak troszkę uporządkować/pozamieniać miejscami to byłoby dużo lepiej.Kakadu super,fotka zbrojnika też udana ;)
PS.W obsadzie nie ma wyszczególnione neonek
Tak takie operacje z uporządkowanie i zamienianiem to już robiłem nie jeden raz i efekty widać na razie postanowiłem zostawić jak jest i skupić się na kondycji roślin Jedyne co mozna zmieniać to moczarkę i sesiflorę przy przycince ale to wiele nie zmieni reszty wolę nie wyrywać ze względu na ziemię i to co się dzieje przy wyrywaniu krypto .

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-10-06, 17:53

andypl33 pisze:marthinez odnośnie lotosa to w moim akwa lepiej jeszcze nie wyglądał spójrz na poprzednie fotki jest on w tym samym miejscu i prawie go nie widać w między czasie zgubił wszystkie liście i te co teraz widać są całkiem świeże ,jeśli jest jeszcze w nim coś na co nie zwróciłem uwagi to proszę powiedz
"Wygłodzony" lotos jest blady (braki żelaza i potasu), ma małe liście, cienkie, długie łodyżki (odpowiednia pielęgnacja na pewno to poprawi). Przy odpowiednich warunkach świetlnych rośnie z liśćmi grubymi niczym sałata i krzewi się już od dołu.
Poza tym moim zdaniem ta roślinka jest za duża do 100 litrów.
Sam widzisz, ze już przerasta inne.
andypl33 pisze:Teraz kwestia braku potasu zdradzisz jak to rozpoznałeś i gdzie widzisz te braki
Dziury w liściach crypto. Twierdzisz, ze to wina przesadzenia. Być może, ale braki są. Mniejsza o przyczynę.
L. Sessiflora także wykazuje brak potasu. Jest blada i słabo się krzewi.

Pamiętaj, ze podając co2 bardzo zwiększasz apetyt roślin na mikro/makro elementy.
Ziemia nie rozwiąże wszystkich problemów tak, jak to mówią niektórzy zwolennicy LT.
Dawki nawozów ustalamy na podstawie testów, chodź oglądając twoje akwa ograniczył bym nawożenie tylko do k2so4.
Przynajmniej przez kilkanaście tygodni.
Obrazek

andypl33
Forumowicz

Post autor: andypl33 » 2008-10-06, 19:43

dzięki za konkrety
odnośnie lotosa to może coś w tym być przez ostatni tydzień przy podawaniu PG Makro znacznie ruszył z wzrostem jeden z liści już jest na tafli ,Mam go zostawić czy lepiej obciąć ?
A odnośnie wielkości to kupując go byłem tego świadom ale bardzo mi się podobał no i się skusiłem , widziałem je już nawet w mniejszych akwa i jakoś wyglądały . Zresztą to 112l to tylko na początek dla nabrania doświadczenia w palnie za tak myślę kilka latek jest coś dwa razy większe .

Odnośnie sesiflory to faktycznie oglądałem kiedyś w sklepie i była bardzo ciemno zielona podejrzewałem że przyczyną może być wszystko tylko nie potas ale skoro tak mówisz to pewnie wiesz a rozwiń jeszcze kwestię krzewienia czy chodzi o odległości w pionie między liśćmi ( nie wiem jak to opisać ) generalnie rośnie ona bardzo szybko co dwa tygodnie muszę ją przycinać
Czystego potasu obecnie nie posiadam ale jak będzie potrzebne to zamówię a czy podawanie Makro PG w czymś pomoże

Jeszcze raz dziękuję z konkretne odpowiedzi .

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-10-06, 21:01

andypl33 pisze:Mam go zostawić czy lepiej obciąć ?
Możesz go śmiało przycinać. Usuwaj wszystkie większe liście. Nie pozwól wypuścić mu liści nadwodnych.
To jemu nie szkodzi.
Powinien wypuszczać wtedy większe liście z krótszą łodyżką.
andypl33 pisze:rozwiń jeszcze kwestię krzewienia czy chodzi o odległości w pionie między liśćmi ( nie wiem jak to opisać ) generalnie rośnie ona bardzo szybko co dwa tygodnie muszę ją przycinać
Sesiflora jest rosliną która lepiej rośnie w formie emersyjnej (wynurzonej).
Łodygowce, gdy im brakuje któregoś z pierwiastków pną się do góry (powierzchni). Szukają lepszych warunków dla siebie, zwłaszcza świetlnych.
czy podawanie Makro PG w czymś pomoże
Szkoda, że nie znasz poziomu po4 i no3 w swoim akwa. Inaczej to lanie nawozu "na pałę". Może pomoże, może nie. Nie mam doświadczenia z tym nawozem.
Mimo wszystko patrząc na twoja obsadę skłonił bym się ku potasowi.
Nie widać niedoborów azotu (zielenice mogą wskazywać na nadmiar, ale nie muszą), ani fosforu, stąd moja sugestia.
Obrazek

ODPOWIEDZ