Jak walczyć z glonikami na korzeniu?

Wszystko na temat ozdób w akwarium. Korzenie, kamienie,zameczki, figurki itd

Moderator: ModTeam

daroo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Darek

Jak walczyć z glonikami na korzeniu?

Post autor: daroo » 2009-01-08, 23:23

Walczę conieco w swoim baniaczku z nitkami i krasnorostami, jak wiadomo poza parametrami wody w zbiorniku ważne jest mechaniczne usuwanie dziadostwa. O ile długie nitki, i nalot na szybie zbiera się łatwo, o tyle z korzeniem mam problem. I tu pytanie - czy jest jakiś skuteczny sposób na zniszczenie glonów na korzeniu, tak, żeby raz na jakiś czas pozbyć się chociaż tych co narosły? jak na razie szoruję porządnie korzeń ale męczące to, i przy krasnorostach jednak mało skuteczne...
da coś zagotowanie? a może wymoczyć na kilka godzin w nadmanganianie?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Jak walczyć z glonikami na korzeniu?

Post autor: maol » 2009-01-09, 10:28

Walczyć tak jak w wypadku każdego glona - skoro powstaje, to oznacza że masz problem ze środowiskiem w akwarium - standardowo światło, parametry wody, ilość ryb. Tu szukaj, a nie walcz z namaczaniem korzenia.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Lunatic_86
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dariusz
Kontakt:

Post autor: Lunatic_86 » 2009-01-09, 11:22

Gotowanie korzenia z krasnorostami nic nie daje, przekonałem się o tym osobiście, jedynie zbrązowieją ale nie odpadną.

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2009-01-09, 12:52

doraźnie, to kupijesz szczotkę drucianą lub plastikową z grubym włosiem i szorujesz.

daroo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Darek

Post autor: daroo » 2009-01-09, 19:24

maol pisze:Walczyć tak jak w wypadku każdego glona - skoro powstaje, to oznacza że masz problem ze środowiskiem w akwarium - standardowo światło, parametry wody, ilość ryb. Tu szukaj, a nie walcz z namaczaniem korzenia.
chociaż moja wiedza o akwarystyce nie jest jeszcze duża, to to akurat już wiem, i staram się tak działać...
croc pisze:doraźnie, to kupijesz szczotkę drucianą lub plastikową z grubym włosiem i szorujesz.
mam właśnie szczotkę plastikową z grubym włosiem, ale nie wsyztskie krasnorosty likwiduje - niektóre wyjątkowo mocno się trzymają ;)
ale widzę że innego sposobu nie ma skoro tak :)
dzięki

ODPOWIEDZ