czy może:

z założenia akwarium ma być typowo roślinne z dużą ilością roślin czy ktoś mi może podać za i przeciw zastosowania wyżej wybranych oświetleń. Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Moderator: ModTeam

według mnie akwarium prezentuje sie atrakcyjniej, czyli jakieś belki oświetleniowe albo lampę podwieszaną
 według mnie akwarium prezentuje sie atrakcyjniej, czyli jakieś belki oświetleniowe albo lampę podwieszanąDrewno można zabezpieczyć innymi sposobami.bl4ck pisze:Estetycznie wolał bym pokrywę przy zastosowaniu drewniane zachodzi potrzeba przykrycia akwarium szybą
Trochę mało.bl4ck pisze: zastosował bym oświetlenie T5 2x39W czy to nie za mało? Takie chyba największe mogę zastosować do pułki 120cm.
Albo grzyb na ścianie. :hyhy:SooB3k pisze:Zaleta: w pomieszczeniu bedzie tzn. mikroklimat
No właśnie. Pal licho jeśli są to popularne neonki, czy inne kardynałki.SooB3k pisze: rybki moga wyskoczyc
Jak od otwartego akwarium w pomieszczeniu się robi grzyb na ścianie, to znaczy, że nawet ludzie w nim nie powinni przebywać, bo wentylacja nie spełnia norm :hyhy:marthinez pisze:Albo grzyb na ścianie. :hyhy:
SooB3k pisze:No właśnie. Pal licho jeśli są to popularne neonki, czy inne kardynałki.
Neonki akurat to idealna ryba do otwartych, nie ma inklinacji do wycieczek. Kardynałków, gupików i większości razbor nie polecam, to ryby które "śpią" bliżej powierzchni i mogą wyskakiwać przestraszone w nocy. Axelerodi to trzeba mieć pecha, ja trzymam w otwartym i nie mam problemów.marthinez pisze:Ja przez otwarte pozbyłem wyselekcjonowanych samców gupika oraz stada Axelrodii reisei.