85L - Green Hill by Tofifi

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Re: 85L - Green Hill by Tofifi

Post autor: Thierry Henry » 2010-04-30, 09:33

Tofifi pisze:oraz zabierałaza dużo pokarmu dla henia.
Wiele tego pokarmu nie potrzebuje.
Tofifi pisze:mam owszem ale śladowe ilości.
Od śladowych ilości się zaczyna.
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-04-30, 10:37

Wiele tego pokarmu nie potrzebuje.
Jeżeli tak to dla czego na ponoć najlepszym podłożu, z wysokim co2, oraz mocnym światłem marniał?
A od kod, nie ma cabomby rośnie w porządeczku? - no z pewnymi wyjątkami

Ps. co do tego czerwonego żwirku, nie wiem czy to kwestia koloru, czy wielkości, czy perspektywy
ale chciałem osiągnąć coś takiego:
Obrazek

Awatar użytkownika
kamilGTi
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil

Post autor: kamilGTi » 2010-05-01, 18:06

Dawaj zdjęcia :P
Zawsze pomogę jak będę znał odpowiedź ! ;)

NIGDY NIE UWAŻAŁEM SIĘ ZA NAJLEPSZEGO I NIGDY NIE BĘDĘ!! ;)

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-01, 18:37

Cieszę się, że moja praca wzbudza takie zainteresowanie, choć, jeszcze nie jest ukończona.
Na razie na fotki trzeba będzie zaczekać, może w piątek za tydzień.
Mam nadzieję, że tym razem henio będzie chciał rosnąc.

Awatar użytkownika
kamilGTi
Stały bywalec

Post autor: kamilGTi » 2010-05-02, 13:59

Będę czekał... :]

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-03, 16:37

wróciłem po 2 dniach - w tym czasie nie było świtała w akwarium, zapalę je zaraz po podmianie.
Zrobiłem testy i drażni mnie porównywanie skali:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... cf3d2.html
Który z tych 3 pasków mam brać pod uwagę?
Test wychodzi mocno żółty, więc rozcieńczyłem go według zaleceń producenta.
1ml próbki z testu i do tego dolałem 9ml Ro. Wychodzi kolor, jak na drugim od lewej oczku. A teraz mam pomnożyć wynik razy 10, z racji że rozcieńczałem.
Zatem mam 10ppm? Trochę mnie to dziwi.
Bo fosfor znowu spada do zera, a wykukają mi nitki, zielone takie, oraz zielone plamy na podłożu.
Zatem mam za dużo N?

Awatar użytkownika
kamilGTi
Stały bywalec

Post autor: kamilGTi » 2010-05-04, 10:48

Przepraszam bym pomógł ale nic nie rozumiem z tych pierwiastków :zawstydzony: :wstyd: :P

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-07, 01:39

Thierry Henry pisze:Tofifi napisał/a:
mam owszem ale śladowe ilości.

Od śladowych ilości się zaczyna.
Uch ty wykrakałeś! A przez tydzień było pięknie!
Zatem zwracam się do was z prośbą:

Czy ktoś z was mógłby mi wysłąć roślinki? Jakie kolwiek, bo brakuje mi masy roślinnej a zaczynają się problemy z glonami, pokryję oczywiście koszta przesyłki, no i na piwko/czekoladę też dam, wezmę wszystko, duże/małe tak, żeby przynajmniej 15sztuk minimum od osoby - żeby mi się opłacała przesyłka

marti
Akwarysta
Pojemność akwarium: 65
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: marti » 2010-05-07, 09:16

Kolego jeżeli rośliny wspomagające walkę z glonami to:
-Rogatek
- wszelkiego rodzaju paprotnice
-limnobium
- pistia
- moczarka

Najlepiej wrzuć to na powierzchnię wody i niech pływa przez minimum miesiąc.

Ja limnobium trzymałem prawie dwa miesiące. z dwudziestu roślinek zrobiłem 3 razy redukcje bo za każdym razem miałem pokrytą całą taflę wody roślinnością.

Proponuję także zakupić ok 10 - 15 szt krewetek amano. Bardzo pomocne stworzonka przy walce z glonami a później pełnią rolę strażników aby nic nie wyskoczyło.

Napisz jeszcze dokładnie sposób nawożenia to może coś zaradzę. Ja pozbyłem się wszystkich glonów przez dobre nawożenie i dużo CO2 z dobrą cyrkulacją.

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-07, 09:43

Hym, jestem świadom, że potrzebne są krwewtki, i moczarki oraz kabomby, ale tonący brzytwy się chwyta, kolega miał przycinkę, nie miał rogatka ani caboby, to lepsze jest brać co kolwiek i dalej szukać rogatka i cabomb niż nic nie robić.

MAm pytanie: Czyli sugerujesz, żeby zasłonić lustro wody roślinami, tak żeby mało światła docierało do położa? Czy np połowę powierzchni?

teraz mam:
- dużą kępkę Micranthemum umbrosum
- z 2-3 kaboby - wiem że to jest mało, ale dostałem i nie będę wybrzydzał, tym bardziej, że nawet nie płaciłem za przesyłkę
-garstkę rotali green
- coś co wygląda jak ponikło - tyle, że ma z 20cm

Posadziłem je w koszykach wypełnionych Amazonią i umieściłem w lewym rogu akwarium tam gdzie henia jest najmniej.

W następnym dostanę kolejną porcję. Ale i tak będzie mało, więc proszę o waszą pomoc.

Nawożenie:
raz w tygodniu podaję 2ml po4 - ale to błąd, chyba lepiej będzie podawać 4 razy po 0,5 muszę przyznać że zapotrzebowanie jest spore.
No3 nie podaję - ciągle utrzymuje się samo 10-20ppm. Przed wczoraj robiłem podmiankę.
I zbiłem no3 do 5ppm.
Podaję ECA 3 kropelki tak jak co 3 dni. - zazwyczaj o 22 wieczorem, tak, żeby do rana się wymieszało.
Z rana na 2 godziny przed zapaleniem światła podkręcam co2 i podaję EC - chociaż wątpię czy ono działa.
Światło zapalam na 7h - było 6 w poprzednim tygodniu.
Co do krewetek zdaje sobie sprawę, że 1 to za mało i przyda się z 15, ale nie chcę ryzykować, bo co2 mi je zabije tak jak było z black molly - a to jednak byłby koszt.
Na razie w akwarium brak zwierząt.

Co2 rozpuszczam przez reaktor, filtracja to jak pisałem poprzednio kubełek eheima 2224 odkręcony na fula, a reaktor go nawet nie dławi :hyhy:. Dodatkowo rurka wylotowa to taka sklepana dysza więc woda wypada bardzo szybko, powoduje ruch tafli wody

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-05-07, 10:11

Masz jednocześnie wysokie NO3 i brak zwierząt - cos nie tak ze startem zbiornika? Czy cos gnije w kącie...?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-07, 10:22

Nie, to sprawa amazoni.
Ona na starcie puszcza bardzo dużo nh4 które zamieniane potem jest na no3.
Cechuje ją nawet fakt, że niektórzy w pierwszych dniach mogą odnotować nawet 250ppm. no3. i dlatego zalecane jest podmiana wody co 3 - ja mam już to za sobą.

marti
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: marti » 2010-05-07, 10:32

maol pisze:Masz jednocześnie wysokie NO3 i brak zwierząt - cos nie tak ze startem zbiornika? Czy cos gnije w kącie...?
Przecież kolega ma 2 worki amazoni więc nie wiem skąd Twoje zdziwienie, no chyba że nie masz pojęcia jak to podłoże zachowuje się w początkowej fazie dojrzewania i stabilizacji zbiornika. Polecam jakąś dobrą lekturę internetową o tym podłożu ;)

Tofifi pisze:Nawożenie:
raz w tygodniu podaję 2ml po4 - ale to błąd, chyba lepiej będzie podawać 4 razy po 0,5 muszę przyznać że zapotrzebowanie jest spore.
Na ml to mi nic nie mówi bo nie wiem jakie stężenie podajesz. Zapotrzebowanie jest spore ale nie przez rośliny tylko dojrzewający filtr i podłoże zużywają sporo tego składnika.

Ja od startu podawałem 1ppm azotu i 0,5 ppm fosforu dziennie.
Tofifi pisze:Podaję ECA 3 kropelki tak jak co 3 dni. - zazwyczaj o 22 wieczorem, tak, żeby do rana się wymieszało.
Jest to bardzo wysoce stężony nawóz typowo żelazowy. Masz zachwiane proporcje macro i nie dostarczasz pełnego micro a już lejesz ECA. Z tego zrezygnuj na jakiś czas bo tylko stymulujesz glony do bujnego wzrostu.

Zacznij podawać regularnie w małych ilościach macro co dziennie i co drugi dzień małą ilość step 1. Eca na jakiś czas schowaj głęboko aby nie kusiło ;)
Tofifi pisze:Światło zapalam na 7h - było 6 w poprzednim tygodniu.
I tak zostaw na jakiś czas, nic już nie zwiększaj. HQI to mocne oświetlenie i dużo skuteczniejsze od świetlówek.
Tofifi pisze:MAm pytanie: Czyli sugerujesz, żeby zasłonić lustro wody roślinami, tak żeby mało światła docierało do położa? Czy np połowę powierzchni?
Generalnie nie aż tak bardzo chodzi o zaciemnienie poprzez rośliny jak szybkie zużywanie składników produkujących przez amazonię.
Tofifi pisze:Co2 rozpuszczam przez reaktor, filtracja to jak pisałem poprzednio kubełek eheima 2224 odkręcony na fula, a reaktor go nawet nie dławi :hyhy:
Filtrację masz oki i rozpuszczanie gazu też dobre tylko teraz pytanie ile tego gazu jest w wodzie.
Masz stały test na CO2 :?:
Tofifi pisze:Co do krewetek zdaje sobie sprawę, że 1 to za mało i przyda się z 15, ale nie chcę ryzykować, bo co2 mi je zabije tak jak było z black molly - a to jednak byłby koszt.
Na razie w akwarium brak zwierząt.
Co do dużego CO2 to musisz tak dostosować aby roślinkom nie brakowało a dla zwierzyny było bezpiecznie.
Brak zwierzyny to nie najlepszy pomysł. Przemyśl tę kwestię i spróbuj wpuścić jakiegoś oblatywacza i na nim dostosuj gaz. Wtedy zakup przynajmniej krewetki to zobaczysz że będzie dużo łatwiej kontrolować baniak.

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-07, 10:40

marti pisze:Na ml to mi nic nie mówi bo nie wiem jakie stężenie podajesz. Zapotrzebowanie jest spore ale nie przez rośliny tylko dojrzewający filtr i podłoże zużywają sporo tego składnika.
Aha zapomniałem dodać, 2ml daje mi 2-2,5ppm po4.
marti pisze:Zacznij podawać regularnie w małych ilościach macro co dziennie i co drugi dzień małą ilość step 1. Eca na jakiś czas schowaj głęboko aby nie kusiło ;)
Chociaż w akwarystyce się dziedzinę już dłuższy czasto, to za nic nie mogę spamiętać czym się różni micro od macro - leję ale nie wiem co w nim jest :D - mylę
co mam rozumieć przez macro? - ja daję tylko step i potas.
Filtrację masz oki i rozpuszczanie gazu też dobre tylko teraz pytanie ile tego gazu jest w wodzie.
Masz stały test na CO2 :?:
Test mam, ale dokładność słaba bo samoróbka ten roztwór.
marti pisze:Co do dużego CO2 to musisz tak dostosować aby roślinkom nie brakowało a dla zwierzyny było bezpiecznie.
Brak zwierzyny to nie najlepszy pomysł. Przemyśl tę kwestię i spróbuj wpuścić jakiegoś oblatywacza i na nim dostosuj gaz. Wtedy zakup przynajmniej krewetki to zobaczysz że będzie dużo łatwiej kontrolować baniak.
Może pod koniec następnego tygodnia kupię kilka balack molly, potem krweetki.

marti
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: marti » 2010-05-07, 13:18

Tofifi pisze:marti napisał/a:
Zacznij podawać regularnie w małych ilościach macro co dziennie i co drugi dzień małą ilość step 1. Eca na jakiś czas schowaj głęboko aby nie kusiło ;)

Chociaż w akwarystyce się dziedzinę już dłuższy czasto, to za nic nie mogę spamiętać czym się różni micro od macro - leję ale nie wiem co w nim jest :D - mylę
co mam rozumieć przez macro? - ja daję tylko step i potas.
Macro czyli
azot
fosfor
potas
magnez

To powinieneś podawać.

Ja w tej chwili podaje

Podmiana wody ok 18 litrów 1/1 Kran - ro
Do podmienianej wody daję pół płaskiej łyżeczki MgSo4*7H2O, 6 kropli green bacter i jak robię przycinkę to w pierwszym tygodniu 2 x po 5 kropli green gain i nic więcej nie daję. Podmianę robię wieczorem jak już elektrozawór odłączy gaz i do zgaszenia światła zostaje ok 1,5h.

Następnego dnia od rana zaczynam nawozić tak jak poniżej

azot i fosfor 3x w tygodniu w dawce jednorazowej ( N - 3 ppm , P - 1 ppm ) i dodatkowo jedno naciśnięcie Brighty K
W te dni kiedy nie podaję pełnego macro leję
P - 0,8 ppm i 2 naciśnięcia Brighty K

Micro czyli step 1 podaję 6 dni w tygodniu 1,5 zalecanej dawki zawsze rano przed zapaleniem światła.

Eca 3 x w tygodniu po 4 krople zawsze na wieczór po zgaszeniu światła. Ty na razie ECA sobie odpuść tak jak pisałem wyżej.

Baniak 65 litrów także u Ciebie mogą być potrzebne inne dawki. Oczywiście jest to tylko mój pomysł na nawożenie i u Ciebie może się sprawdzać zupełnie co innego. Musisz troszkę pokombinować i obserwować rośliny.
Ostatnio zmieniony 2010-05-07, 13:28 przez marti, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ