Wiele tego pokarmu nie potrzebuje.Tofifi pisze:oraz zabierałaza dużo pokarmu dla henia.
Od śladowych ilości się zaczyna.Tofifi pisze:mam owszem ale śladowe ilości.
Moderator: ModTeam
Wiele tego pokarmu nie potrzebuje.Tofifi pisze:oraz zabierałaza dużo pokarmu dla henia.
Od śladowych ilości się zaczyna.Tofifi pisze:mam owszem ale śladowe ilości.
Jeżeli tak to dla czego na ponoć najlepszym podłożu, z wysokim co2, oraz mocnym światłem marniał?Wiele tego pokarmu nie potrzebuje.
Uch ty wykrakałeś! A przez tydzień było pięknie!Thierry Henry pisze:Tofifi napisał/a:
mam owszem ale śladowe ilości.
Od śladowych ilości się zaczyna.
Przecież kolega ma 2 worki amazoni więc nie wiem skąd Twoje zdziwienie, no chyba że nie masz pojęcia jak to podłoże zachowuje się w początkowej fazie dojrzewania i stabilizacji zbiornika. Polecam jakąś dobrą lekturę internetową o tym podłożu ;)maol pisze:Masz jednocześnie wysokie NO3 i brak zwierząt - cos nie tak ze startem zbiornika? Czy cos gnije w kącie...?
Na ml to mi nic nie mówi bo nie wiem jakie stężenie podajesz. Zapotrzebowanie jest spore ale nie przez rośliny tylko dojrzewający filtr i podłoże zużywają sporo tego składnika.Tofifi pisze:Nawożenie:
raz w tygodniu podaję 2ml po4 - ale to błąd, chyba lepiej będzie podawać 4 razy po 0,5 muszę przyznać że zapotrzebowanie jest spore.
Jest to bardzo wysoce stężony nawóz typowo żelazowy. Masz zachwiane proporcje macro i nie dostarczasz pełnego micro a już lejesz ECA. Z tego zrezygnuj na jakiś czas bo tylko stymulujesz glony do bujnego wzrostu.Tofifi pisze:Podaję ECA 3 kropelki tak jak co 3 dni. - zazwyczaj o 22 wieczorem, tak, żeby do rana się wymieszało.
I tak zostaw na jakiś czas, nic już nie zwiększaj. HQI to mocne oświetlenie i dużo skuteczniejsze od świetlówek.Tofifi pisze:Światło zapalam na 7h - było 6 w poprzednim tygodniu.
Generalnie nie aż tak bardzo chodzi o zaciemnienie poprzez rośliny jak szybkie zużywanie składników produkujących przez amazonię.Tofifi pisze:MAm pytanie: Czyli sugerujesz, żeby zasłonić lustro wody roślinami, tak żeby mało światła docierało do położa? Czy np połowę powierzchni?
Filtrację masz oki i rozpuszczanie gazu też dobre tylko teraz pytanie ile tego gazu jest w wodzie.Tofifi pisze:Co2 rozpuszczam przez reaktor, filtracja to jak pisałem poprzednio kubełek eheima 2224 odkręcony na fula, a reaktor go nawet nie dławi :hyhy:
Co do dużego CO2 to musisz tak dostosować aby roślinkom nie brakowało a dla zwierzyny było bezpiecznie.Tofifi pisze:Co do krewetek zdaje sobie sprawę, że 1 to za mało i przyda się z 15, ale nie chcę ryzykować, bo co2 mi je zabije tak jak było z black molly - a to jednak byłby koszt.
Na razie w akwarium brak zwierząt.
Aha zapomniałem dodać, 2ml daje mi 2-2,5ppm po4.marti pisze:Na ml to mi nic nie mówi bo nie wiem jakie stężenie podajesz. Zapotrzebowanie jest spore ale nie przez rośliny tylko dojrzewający filtr i podłoże zużywają sporo tego składnika.
Chociaż w akwarystyce się dziedzinę już dłuższy czasto, to za nic nie mogę spamiętać czym się różni micro od macro - leję ale nie wiem co w nim jestmarti pisze:Zacznij podawać regularnie w małych ilościach macro co dziennie i co drugi dzień małą ilość step 1. Eca na jakiś czas schowaj głęboko aby nie kusiło ;)
Test mam, ale dokładność słaba bo samoróbka ten roztwór.Filtrację masz oki i rozpuszczanie gazu też dobre tylko teraz pytanie ile tego gazu jest w wodzie.
Masz stały test na CO2 :?:
Może pod koniec następnego tygodnia kupię kilka balack molly, potem krweetki.marti pisze:Co do dużego CO2 to musisz tak dostosować aby roślinkom nie brakowało a dla zwierzyny było bezpiecznie.
Brak zwierzyny to nie najlepszy pomysł. Przemyśl tę kwestię i spróbuj wpuścić jakiegoś oblatywacza i na nim dostosuj gaz. Wtedy zakup przynajmniej krewetki to zobaczysz że będzie dużo łatwiej kontrolować baniak.
Macro czyliTofifi pisze:marti napisał/a:
Zacznij podawać regularnie w małych ilościach macro co dziennie i co drugi dzień małą ilość step 1. Eca na jakiś czas schowaj głęboko aby nie kusiło ;)
Chociaż w akwarystyce się dziedzinę już dłuższy czasto, to za nic nie mogę spamiętać czym się różni micro od macro - leję ale nie wiem co w nim jest- mylę
co mam rozumieć przez macro? - ja daję tylko step i potas.