restart

Moderator: ModTeam

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Re: restart

Post autor: aidi » 2010-07-19, 15:50

Wybaczcie że mnie tydzień nie było - nagły wyjazd wypadł
Po dwóch i pół tygodnia ryby wróciły do akwarium, bimbrownia działa a bacopa wypuściła nowe liście teraz regularnie będę dokupywała rośliny do akwa,

aktualnie mam:
7-8 sadzonek bacopa, 2 gałązki, i 3 niezidentyfikowane rośliny które przetrwały moją głupotę :) , ozdoby to 2 kokosy i porcelanowa skała, i obsada całe 8 wcześniej opisane czyli 3x zwinnik jażeniec, 3x neon inessa, 1x bojownik, 1xbocja wspaniała
a w planie:
ślimaki ampulara z 4 szt. 5 otosków, i 7 neonek i oczywiście 2 samice i 1 samiec bojownika

ps co sądzicie o kupowaniu roślin na aukcjach internetowych?

Awatar użytkownika
Interek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Daniel
Nazwisko: Wróbel
Kontakt:

Post autor: Interek » 2010-07-31, 11:05

sądzę że możesz śmiało kupować. Pozdrawiam :)
Pozdrawiam! Daniel

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Pojemność akwarium: 450
Imię: Kinga
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-07-31, 13:37

Jedyną przewaga sklepu jest to, że pokazujesz paluchem i mówisz - ta będzie. A na aukcji nigdy nie wiesz jak ta roślina praktycznie wygląda. Biorąc jednak pod uwagę, że: 1. masz wybór wielu gatunków, 2. nie muszisz latać po mieście i szukać tylko dostaniesz pod drzwi 3. Cena Czyni Cuda. Polecam aukcje.
Nie tylko chłopaki lubią robaki

aidi
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: aidi » 2010-09-07, 14:43

no cóż czas uzupełnić zmiany jakie zaszły,
obsada się nie zmieniła, jak 8 było tak i 8 jest no może z tą różnicą że ślimaki doszły i wbrew pierwszym obserwacjom przetrwały mimo bocji, która się ich obecnością znudziła, nawet udało im się rozmnożyć :)
zmiany zaszły zaś w obsadzie roślinnej, w niewiadomych mi okolicznościach zginęła jedna gałązka, ludwigie zostało wykończone przez glony zostały tylko 4-5 łodyg, w sierpniowych zakupach doszły Vallisneria spiralis z 7-8 szt, oraz echinodorus magdalenensis 2 szt duże które wypuściły sadzonki z 20 szt, co do roślin niezidentyfikowanych jedną z nich jest anubis no i znowu parę pytań:

1) nie jestem elektykiem i nie znam się na elektryce czy dało by się zrobić coś aby bez [przerabiania pokrywy efektywność światła była większa? z tego co wyczytałam o Vallisneria spiralis ona ma wysokie wymagania świetlne a ja mam 1x18W :zawstydzony: może da się czymś okleić pokrywę od wewnątrz?
2) odnośnie anubisa, zauważyłam że nie hodują go w piasku tylko z reguły na kożeniach, ja go wstępnie ,, przesadziłam " na kokosa czy to mu pomoże czy muszę kupić/znaleźć korzeń?
3) wieczny i ten sam problem z glonami, na szyby w najbliższym czasie wejdą ampluarie, a na resztę akwa 2 otoski (tak wiem że dwa to nie stado ale będę dokupować regularne aż do 6 dojdzie), czy jest jakiś sposób aby w akwarium stojącym przy oknie balkonowym (balkon od strony nie słonecznej) nie było glonów? mam już dość codziennego czyszczenia liści z glonów jak po ok 2 h od czyszczenia efekt jest taki jak przed, czy mogę zastosować jakieś krewetki? a jak tak to jakie?

a i pochwale się Karbona wreszcie wyzdrowiała :hyhy:

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-09-07, 14:47

ad. 1) Oklejenie pokrywy nic nie da. Nie zwiększy to w żaden sposób ilości światła docierającego do roślin - niestety dodatkowe lampy są niezbędne.

ad.2) Anubiasów się nie sadzi w podłoże, rosną właśnie na korzeniach.

ad.3) Glony - patrz ad. 1 i inne watki o niedoświetlonych, źle nawożonych i zaburzonych w rozwoju zbiornikach. problemem nie jest brak ampularii i krewetek - problemem są złe warunki w zbiorniku.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

aidi
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: aidi » 2010-09-07, 15:01

czy zwiększone światło sprawi że glony nie będą rosły?, jest CO2, jest naworzenie tylko tego światła nie ma roślin jest już 24 sadzonki rzecz jasna będzie więcej, Rośliny to bacopy, ludwigie, Vallisneria spiralis,echinodorus magdalenensis , gałazka jedna, jeden anubis i jedno coś dziwnego, oraz pistia której nie liczyłam ale raczej wymiera niż się rozmnaża
Czy ten anubis ni może być na kokosie? a jak nie to jaki korzeń znaleźć/ kupić?
a i czy gałązka po ,, otwarciu" przyjmie się i obrośnie kokos?

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-09-07, 15:26

Glony rosną właśnie dlatego, że światła masz za mało. A anubias spokojnie może rosnąć na kokosie :)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

aidi
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: aidi » 2010-09-07, 21:40

no 60l akwa ile powinno być wat? czy nadaje się każda świetlówka czy muszą być jakieś konkretne akwarystyczne? i czy ten tranzystor/prostownik co jest w oryginalnej pokrywie wystarczy? dom pokrywę do przerobienia znajomemu jednak on musi wiedzieć co ma tam zrobić

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-09-08, 08:44

W 60l powinnaś w sumie mieć ok. 30 W mocy lamp. A co do szczegółów wykonania - na forum jest mnóstwo wątków na ten temat.

ODPOWIEDZ