akwarium posiadam od ok 3 m-cy ciagle dowiaduje sie czegos nowego i mam mase nowych pomyslow a w akwarium ciagle zachodza jakies zmiany bo zawsze cos mi nie pasuje jednak za ok miesiac planuje przeprowadzke wiec konieczny bedzie restart i wtedy chcialbym juz tak urzadzic akwarium zeby nic nie zmieniac

na chwile obecna:
juwel 180l
oryginalny filtr wewnetrzny ktory przy okazji przeprowadzki chce wymienic na Eheima Clasic 2213
oswietlenie 2x18W (swiatlo dzienne + cieple)
grzalka 200W
obsada zbiornika to:
- 5 skalarow
- 3 mieczyki
- 3 otoski (wymienilem za zbrojniki bo niszczyly rosliny okazuje sie ze otoski tez lubia podjadac rosliny szczegolnie kabombe ktorej lodygi nadgryzaja i po jakims czasie w akwarium pelno jest odcietych kilkucentymetrowych lodyg :/)
- 17 neonkow innesa
- 1 brzanka rozowa (dostalem razem z akwarium i nie moge sie jej pozbyc bo dziewczyna urwie mi glowe ;))
roslinek bylo wiecej ale jak wspomnialem smakowaly zbrojnikom i zostaly tylko
- moczarka
- kabomba
- jakas plywajaca
- ta przy czaszce krokodyla (moze ktos zna jej nazwe

Chcialbym dokupic wiecej roslin ale nie wiem ktore nie beda smakowaly otoskom a poza tym nie wiem jak wygladaloby odmulanie zwiru bo przy gesto zarosnietym akwarium ciezko to sie pewnie robi
parametry wody to:
PH 6,5
KH 3
NO2 0
NO3 40 (wiem ze duze ale ciagle walcze)
GH 6
W przyszlosci chcialbym zamiast plakatu na tylnej szybie postarac sie o jakies tlo wewnatrz moze mech na siatce albo cos w rodzaju plastikowej kory czy skal (chyba widzialem cos takiego z juwela)
Moze tez jakas zmiana zwirku na piasek... nie wiem za malo mam doswiadczenia moze podpowiecie jak latwiej zachowac czystosc w akwarium przy np wiekszej ilosci roslin jak czyscic dno i co byloby lepsze drobniejszy czy grubszy zwirek...
Bede wdzieczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi