Rybki uratowane - jak odnowić akwarium ?

Moderator: ModTeam

Costa
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 120
Imię: Kalina
Nazwisko: Koriat
Kontakt:

Re: Rybki uratowane - jak odnowić akwarium ?

Post autor: Costa » 2010-10-24, 20:57

Wygląda to mniej więcej tak:

Obrazek
Obrazek

Jeśli ten szary osad na niej, to kamień, to wydaje mi się, że nie powinno go tam być.

[ Dodano: 2010-10-24, 20:59 ]
maradona pisze: Ja mam go pod wodą i działa. Może spróbuj przełączyć grzałkę do innego gniazdka?
Nie idzie... mam nową listwe i wszystkie gniazdka działają, spróbuję może ją umyć... ?

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Magda

Post autor: maradona » 2010-10-24, 21:00

Wygląda normalnie. Musiała się przepalić...
Costa pisze:Jeśli ten szary osad na niej, to kamień, to wydaje mi się, że nie powinno go tam być.
No, nie powinno.
Bedziesz musiała nową grzałkę skombinować.
Możesz spróbować umyć ją, ale wątpię czy to coś da.

Costa
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Costa » 2010-10-24, 21:04

Kilka kółeczek jest zdartych, to nie wiem czy coś źle idzie... nie da się tego zmyć, niestety... kupić taką samą ? 100W jest dobra na 120l ? Rybki wytrzymają, nie ?

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum

Post autor: maradona » 2010-10-24, 21:08

Costa pisze:100W jest dobra na 120l
Moim zdaniem tak. Ja mam 100W na 112l i mam z Atmana.
Nie ma ją wyjścia rybki, muszą wytrzymać.

Costa
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Costa » 2010-10-24, 21:09

Dobra, dzięki, jadę z tatą do wypożyczalni, może jutro on kupi, albo ja po szkole, zobaczy się ; )

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum

Post autor: maradona » 2010-10-24, 21:13

Tylko przykryj akwarium. Z labiryntowcami może być ciężko.

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Pojemność akwarium: 450
Imię: Kinga
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-10-24, 21:46

Costa.
Na jednym z forów jeden z uzytkowników ma opis: "W akwarystye pospiech jest wskazany tylko przy wycieraniu wody z podłogi"
Costa pisze: Przeczytałam, że należy wymieniać wiadro wody raz na miesiąc
Raz na 2 tygodnie i nie wiadro tylko około 20%.
Costa pisze: Ustawiłam temperaturę na 25 stopni (taka, aby każdemu gatunkowi odpowiadała).
Ale tym kardynałkom, czy gurami?
Costa pisze: Jak używać preparatu przeciwko glonom ?
Nie używać
Maradona ma rację jeśli chodzi o obsadę.
Costa pisze: W najblizszym czasie postaram sie usunac zwir i zastapic nowym,
Po co? 18 grudnia znowu usuniesz żwir i zastąpisz go nowym?
Costa pisze: A czy rybki mogłyby posiedzieć w wiaderku przez dwa tygodnie ?
Nie
Costa pisze: i po pierwszym tygodniu wymienić 20% wody, w następnym tygodniu znowyu 20% + 5 rybek (czy mogłabym więcej ?)
Zupełnie nieczytelne. Polecam przeczytanie posta przed kliknięciem "wyślij" :)
Costa pisze: Nie mam na razie mebli i powiedział, że jak 18 będziemy stawiać akwarium na szafce,
Czyli 18 grudnia akwarium zostanie przeniesione? No to że tak powiem - po co ta cała afera? Zrób sterylniaka i CZEKAJ. Do 18 grudnia. Masz duuuużo do przeczytania. Nie twórz od razu posta, ale oglądaj cudze zbiorniki, czytaj ich opisy.
Wywal wszystko ze starego akwarium. Zostaw tylko szkło. Wpuść tam obsadę. Szukaj sposobu na wydanie nieodpowiednich ryb.
Nie ma kompromisu, że ta jedna to nie zaszkodzi jak zostanie, bo fakt - zostanie, ale prawdopodobnie zachoruje i przetarga to na resztę obsady.
Zostaw tylko działający filtr, z grzałką nie róbmy tragedii. Zamiast wywalać kasę na żwiry, rosliny itp - kup szkło na kwarantannę (odłącz napowietrzanie i zamiast tego kup do pompki filtr gąbkowy). Wyniesie Cię to grosze, a będziesz ze spokojem organizować nowe akwarium.
Tylko spokojnie. Oszczędzi Ci to pieniędzy, czasu i satysfakcji ze strony ojca, że nie podołałaś ;)
Nie tylko chłopaki lubią robaki

Costa
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Costa » 2010-10-24, 21:46

Dobrze, dzięki za pomoc.

Mam jeszcze pytanie... czy filtr powinien czasem wydawać taki dźwięk, jakby woda chlapała na podłogę ?

(Albo to filtr, albo szczur, który drze gazetę xP)

Jeszcze pytanie... jak często przemywać gąbki od filtra ?

[ Dodano: 2010-10-24, 21:58 ]
Raz na 2 tygodnie i nie wiadro tylko około 20%.
i tu mam łatwo, gdyż jedno moje wiaderko równa się 20% wody z akwarium ^.^
Ale tym kardynałkom, czy gurami?
Dla wszystkich rybek - znalazłam granice temp. każdego gatunku i dostosowałam odpowiednią
Nie, Maradona napisała, że biały stresuje rybki, zmienię więc go. Poza tym, jednak wszystko zrobię tego dnia.
Zostaw tylko działający filtr, z grzałką nie róbmy tragedii. Zamiast wywalać kasę na żwiry, rosliny itp - kup szkło na kwarantannę (odłącz napowietrzanie i zamiast tego kup do pompki filtr gąbkowy). Wyniesie Cię to grosze, a będziesz ze spokojem organizować nowe akwarium.
Tylko spokojnie. Oszczędzi Ci to pieniędzy, czasu i satysfakcji ze strony ojca, że nie podołałaś
Sterylniaka ? Rozumiem, że po prostu wszystko wyciągnąć i zostawić samo szkło z filtrem (posiada deszczówkę, więc nie powinno być problemu z powietrzem) i obsadą.

Jak urządzić akwarium na kwarantannę ? Też szkło i filtr ? A jeśli chodzi o pieniądze - z tym u mnie problemu nie ma, poza tym z grzałką będą czuły się lepiej.
kup do pompki filtr gąbkowy
Czyli po prostu filtr taki jak jest w zoologach ?

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum

Post autor: maradona » 2010-10-24, 22:18

Costa pisze:posiada deszczówkę, więc nie powinno być problemu z powietrzem
Ty ryby w deszczówce trzymiesz? Czy deszczownię miałaś na myśli?
Costa pisze:Cytat:

Nie, Maradona napisała, że biały stresuje rybki, zmienię więc go. Poza tym, jednak wszystko zrobię tego dnia.
Napisałam też, że gurami do szczęścia potrzebują 240l.

Gąbki płuczesz w wodzie z akwarium. Nie kranówce. Ja ostatnio czyściłam wkłady do filtra jakieś 4 miesiące tamu.

Costa
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Costa » 2010-10-24, 22:27

Ty ryby w deszczówce trzymiesz?
Chodzi mi o wylot przefiltrowanej, sprawia, że tafla wody jest w ruchu.

O takiego cosia:
Obrazek
Napisałam też, że gurami do szczęścia potrzebują 240l.
Tak, ale większego akwarium niestety gdzie zmieścić nie będę miała... poza tym ten żwirek jest taki, który był w zapasie w garażu... mnie się nie podoba, ale ja wydziwiać nie chciałam ; )
Gąbki płuczesz w wodzie z akwarium. Nie kranówce, nie deszczówce. Ja ostatnio czyściłam wkłady do filtra jakieś 4 miesiące tamu.
Ogółem myślałam, że w kranówce, ale kilkanaście minut temu przeczytałam, że w odlanej wodzie z akwarium. Mój filtr jest duży, zewnętrzny, może znajdę informację w instrukcji, co ile należy go czyścić ; )

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Pojemność akwarium: 450
Imię: Kinga
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-10-24, 22:35

Tak, szkło, filtr. Kup taki za ok. 10 zł z gąbką na pompkę do napowietrzacza - tylko duży. Nie podłączaj tego od akwarium, bo użyjesz go przecież ponownie jak akwarium wystartuje już we właściwym miejscu. Pamiętaj o czystości akwarium. Najlepiej codziennie usuwać wężykiem odchody z dna. Podmiany też częstsze, co tydzień 30%. (plus dolanie wody po tym co będzie odessane z dna)
Costa pisze:A jeśli chodzi o pieniądze - z tym u mnie problemu nie ma,
A chcecie kogoś zaadoptować? :rotfl:
Nie tylko chłopaki lubią robaki

Costa
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Costa » 2010-10-25, 20:26

No, mija bodajże 3 dzień od trzymania akwarium w pokoju, niestety tata nawet nie daje się namówić na wyjęcie kamieni i żwriiu "za dużo roboty", albo "cała wcześniejsza moja (JEGO : O) praca pójdzie na marne !" JEGO ? Pfff...

No, niestety będę musiała poczekać z tym wszystkim do 18-ego grudnia.

Zastanawiam się czy lepiej nie pozbyć się rybek, gdyż dowiedziałam się, że gurami minimum 200l (a nie ma jakiegoś innego gatunku, który można by było w 120 trzymać ? Ja kocham te ich czułki ! ; (

No, kupiłam dziś filtr, podejrzewam, że lepsze, pani mi dała 150W, ale na etykiecie było napisane, że może być 90-200 litrowe akwarium. Jest to aquarel comfort zone 150W. Dobry taki ? Przeczytałam też, że wysokość akwarium powinna mieć min 80 cm (moje ma 60 ! : O), wydałam na niego 60zł (myślę, że to dużo) i nie chciałabym go oddawać, bo w żwirze nie jest zanurzony, a od dna dzieli jego koniec jakieś 20 cm.

Chyba założę nowy wątku o rybkach do oddania. Zastanawiam się też czy nie napisać o tym tutaj. No nic, Wybiorę sobie nową obstawę (zbrojnik niebieski i ten drugi glonojad, oraz wszystkie kiryski zostają). Co proponujecie ? Byle nie neonki ! : O Bardzo nie lubię neonków, zbyt małe i pospolite... poza tym, wolałabym mieć stadko większych, ładniejszych ryb. Bardzo lubię labiryntowce i sumy, nie za bardzo pyszczaki. Za to chciałabym mieć biotop w podobie do jakiejś ciemnej rzeki, lub dna jeziora (przez pływające roślinki ledwo przedostaje się światło). Czekam na porady i inne wskazówki ! :)

Awatar użytkownika
maradona
Rekin forum

Post autor: maradona » 2010-10-25, 20:33

Costa pisze:nie ma jakiegoś innego gatunku, który można by było w 120 trzymać ? Ja kocham te ich czułki
Prętniki.
Costa pisze:Bardzo nie lubię neonków, zbyt małe i pospolite... poza tym, wolałabym mieć stadko większych, ładniejszych ryb. Bardzo lubię labiryntowce i sumy, nie za bardzo pyszczaki. Za to chciałabym mieć biotop w podobie do jakiejś ciemnej rzeki, lub dna jeziora (przez pływające roślinki ledwo przedostaje się światło).
Napisz w dziale obsada zbiornika.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-10-26, 06:22

Costa pisze: poza tym, wolałabym mieć stadko większych, ładniejszych ryb. Bardzo lubię labiryntowce i sumy, nie za bardzo pyszczaki.
W 120 l można mieć TROCHĘ większe ryby niż neonki, ale mniejsze niż sumy. Można pomyśleć o prętnikach, można mieć jednego mniejszego zbrojnika. Można mieć fajną parkę ramirezek. Albo np. fajne stadko brzanek - różowych czy sumatrzańskich, albo nawet oba na raz.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Costa
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Costa » 2010-10-26, 11:22

Zastanawiałam się nad prętnikami morelowymi, ale podejrzewam, że są wymagające i trudno dostępne (znając moje szczęście ; )). Jeśli chodzi o brzanki sumatrzańskie, mam uraz z dzieciństwa - zjadły całą płetwę mojemu ukochanemu bojownikowi ! (o jak płakałam ! xD). W każdym razie, tata uparł się, żeby kupić takie dwie do 10.

A pielęgniczki żółte ? Chyba nie do mojego zbiornika.

Jeśli chodzi o ramizerki, to nie wiem czy ci chodzi o pielęgnice, czy te drugie (chyba, że w google źle wyświetla)

ODPOWIEDZ